FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Det var krut i den mannen


Kunde vara Mobergs Småland. Reso, Egentliga Finland 11.9.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 254/365.

Att läsa biografin om Vilhelm Moberg ("Mannen i skogen" av Jens Liljestrand) är verkligen intressant, trots att jag bara hunnit till sida 282 (av 733). 

Förutom att jag lär mig mer om mannen själv så lär jag mig om mycket om hans olika romaner och skrivprojekt (om innehåll, och hur de togs emot), och om förändringarna i det svenska samhället.

Under andra världskriget var han synnerligen irriterad över det tyska inflytandet i svensk politik, att man hukade sig för Hitler och införde censur! Tyskarna fick ju för sina trupp- och vapentransporter fritt tillträde till svenska hamnar och hela järnvägsnätet. Och att 17 tidningar drogs in den 13.3.1942 för att de rapporterat om (tysk)tortyr i norska fängelser och koncentrationsläger, var ju något som fria författare aldrig kunde förlåta. Eyvind Johnson återgav sin syn på detta i romanen "Krilons resa" som kom ut 1942.

När Finland i juni 1941 började samarbeta med tyskarna för att bekämpa Röda armen tar Moberg avstånd från Finland (han hade ju varit en stor Finlandsvän under vinterkriget), han skriver:

"Vi kan inte kämpa med kvisslingar och nazister mot ryssarna, hur stora skurkar de ryska kommunisterna än är! För självklart har jag icke på något sätt ändrat mening på Stalinjävlarna".
 
Inte gillade heller Mannerheim tyskarna, och han avskydde Hitler och nazisterna - men vi stod ensamma mot mäktiga Sovjetunionen. Utan tyskarnas hjälp hade vi aldrig lyckats stoppa ryssarna! Så kan det gå ibland i elakt spel ...

Tack vare tysk hjälp klarade vi oss ur fortsättningskriget (1941-44) med självständigheten intakt; sen hamnade vi ju att kasta ut våra forna tyska vapenbröder i Lapplandskriget (hösten 1944-våren 1945) som ingick som ett ultimatum för att sluta fred med Stalin och hans mäktiga Sovjetrike. Tyskarna brände ju sen ner hela Lappland vartefter de retirerade upp till Nordnorge.

Moberg fick tycka vad han ville om vår Tysklandskoppling; man kan inte alltid välja sina vänner.

Samma gäller för Sverige, som indirekt hjälpte tyskarna mot Norge ...

Inlagt 2018-09-11 20:17 | Läst 792 ggr. | Permalink
Intressant! 'Rätt' strategi i svåra tider är nog inte alltid enkelt.. förrän efteråt.. då vet man alltid hur man borde ha gjort.. Kanske också gäller senaste valet här i Sverige..
Hälsn!