FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Det storryska imperiet


Skuggor. Arken, Åbo Akademi 8.4.2014. Foto: Håkan Eklund.

Igår hann jag inte fotografera mer än två bilder på ett tidskriftsmöte; idag på vägen in  till jobbet tänkte jag att det är bäst att ta "dagens bild" genast, och då blev det så här. Utanför dörren in ...
En bild som jag aldrig skulle ha tagit för några år sen, och knappast om jag inte hade detta med "dagens bild -krav" hängade över ...

Men det är just det som är så kul, att "med våld" slita till sig en bild. Blir en liten övning i att snabbt hitta en komposition. Nyttan av detta kan man ju sen diskutera, men själv tycker jag att det är en bra övning för ögat.

Annars: har läst en otroligt intressant artikel i tidskriften "Suomen Kuvalehti" (nr 14/2014) som på orginalspråket heter "Isovenäläinen hurmos" (ung. Storrysk extas) som handlar om nationalistfilosofen Aleksandr Duginin (52) som jobbar som professor vid ett statligt universitet i Moskva och är en av Putins rådgivare.

Duginins storryska imperium omfattar allt från Östkarelen till Stilla havet, hela Östeuropa, Kaukasien, Centralasien, Afganistan, Mongoliet och delar av Kina. De baltiska länderna och Polen skulle han ge ett bekränsat självstyre men Finland skulle enligt hans "värld" tillhöra det storryska imperiet! (som vi gjorde sen Sverige förlorade oss till ryssarna i 1808-09 års krig, tills vi kastade ut ryssarna 1917-18 - och blev en självständig nation - som vi tänker fortsätta att vara ...).

Nr 98/365.

Inlagt 2014-04-08 12:30 | Läst 1029 ggr. | Permalink
Ja - Finland hade tur, och kunde blixtsnabbt utnyttja den ryska björnens tillfälliga svaghet. Jag tänker på de exempellösa ryska förlusterna mot Tyskland under första världskriget , som avslöjade den stora ryska armén fullständiga oduglighet, och den efterföljande ryska revolutionen (statskuppen). Ryssland hade inget att sätta emot, och Finland kunde rycka sig loss. En ny och fri nationalstat som framgångsrikt har försvarat sin integritet.
Svar från Håkan Eklund 2014-04-08 14:10
Exakt. De baltiska staterna var lika smarta när Sovjetstaten började rämna, och lösgjorde sig ur björnens grepp.
Det är ju det som Herr Putler nu försöker få tillbaka ...
- hawk
syntax 2014-04-08 18:37
Svårt att bedöma hur expansionistisk den ryska politiken är. Vi har ju historiskt traumatiska erfarenheten av den östra grannen. Själv satt jag faktiskt i bombkällare i Lovisa som helt liten under fortsättningskriget. Det bjuder mig alltså emot att tala till Rysk fördel - men rätt skall vara rätt:
I den nuvarande internationella ordningen är det accepterat att stormakterna har intressezoner. Fråga amerikanerna, och dom kommer att se det som en självklarhet. Krims historiska band med Ryssland, och faktumet att den ryska svartahavsflottan är stationerad där, placerar regionen väldigt klart i Rysslands omedelbara intressezon.
I ett känsligt inrikespolitiskt läge i Ukraina går EU in och lockar med ett associationsavtal. Ett sådant avtal är förstadiet till ett EU-medlemskap. Ett EU-medlemskap i sin tur, gör det möjligt att gå med i Nato. Självklart reagerar Ryssland kraftfullt. Det var man nog på det klara med i Bryssel, men man förstod inte hur kraftfull reaktionen skulle bli. Man satsade på att Ryssland skulle vara rätt tandlöst när det kom till kritan.
Nu spelar provokatören EU den sårade oskulden - men vad hade man med fingrarna i den syltburken från början att göra? En lite lägre svansföring från EU skulle i sammanhanget vara mer klädsam..
Svar från Håkan Eklund 2014-04-08 20:39
Att kalla EU för en provokatör är väl att ta i .... :-)
Tyvärr trodde vi alla att Ryssland efter kommunismens fall skulle välja att satsa på infrastruktur, välfärdsbygge och demokrati; vi blev alla lurade. Kanske främst det ryska folket som nu vallas som fåntrattar i statstyrda mediers propagandafälla och tron på att en envåldshärskare skall bringa dem lycka.
Men att både Finland och Sverige tror att det är bra att vara tyst och snäll är inget som inger respekt i öst.
- hawk
syntax 2014-04-09 08:39
Ryssland är som det är. Där tror jag nog att vi är överens. Att jag ändå kallar EU för en provokatör beror på en rad fakta som man mera kan studera i internationell press utanför EU, och som jag beskriver en del av ovan. Det ger en bild där man nog måste fråga sig vilken skuld EU har till att Krimkrisen överhuvudtaget uppstod? EU har på ett rätt oansvarigt sätt försökt att knapra sig utåt. Om någon initialt har fört en expansionistisk politik i denna sak, så är det EU. Den ryska politiken är en reaktion på någonting. Vad är det en reaktion på?
Tänkvärt helt klart måste väl de länder som inte tillhör Ryssland aldrig tillhöra denna nation mer.
Jag ryser när jag tänker på Putin. Han måsta ha någon form av maktbegär
eller vad är det du som kan detta.

Jag tycker mycket om skuggbilder som denna spännande
och arkitektskön.
Ha en fin eftermiddag
Gun-Inger
Svar från Håkan Eklund 2014-04-08 20:41
Jag fotade herr Putin senaste år, hoppas att jag inte behöver se honom fler gånger ...
http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/fotade-putin-idag.htm
- hawk
Intressant läsning, ja det är ingen tvekan om att Putler smider stora planer, mycket obehagligt är det. Spännande skuggspel i din bild! Hälsn, LO
Svar från Håkan Eklund 2014-04-08 20:42
Skuggor blir bra på bild, som jag vet att du är duktig på!
- hawk
Härlig bild med sitt ljus och skuggspel!