FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Det nya normala


De flesta bär idag munskydd i butiker och shoppingcenters här i landet, det nya normala. Är det någon som är utan är det vanligtvis en medelålders man. Kanske berättar det något om en individs arrogansnivå, eller ren och skär manlig osäkerhet? Själv tycker jag att det är kul att ha masken på, ger en känsla av anonymitet. Som dessutom rekommenderas. Härligt!

Mylly shoppingcenter, Reso 18.2.2021. Foto: Håkan Eklund. Nr 49/365.

Inlagt 2021-02-18 16:23 | Läst 557 ggr. | Permalink
Bra och säkert skydd för kriminella.. typ rånare.
syntax 2021-02-18 17:44
Visst - i en demokrati brukar man vara emot maskering. Det finns ofta lagar mot sådant. Nu är det är ju en nödsituation - men det innebär ju inte att man måste gilla skiten. Dessutom är det vetenskapliga underlaget för munskydd mycket tunt - men det ger ju en känsla av att man gör något.
Vid pestutbrottet i början av 1700-talet bar man ansiktsmask i vitt papper med en lång strut för näsan. Man såg då ut som någon slags konstig fågel. Säkert tyckte man att man gjorde någonting... :-)
Hej Håkan.
Vilket spännande foto - gillor.
I Danmark har vi ett "förbud mot maskering" i samband med demonstrationer. Det blir svårt att genomdriva i dessa tider.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Att jag går in med ett genmäle i den här saken, beror på din skrivning om arroganta medelålders män. Jag känner mig orättvist träffad eftersom jag inte bär munskydd, och inte heller tänker göra det.
När den finska regeringen i somras rådfrågade ett antal finska universitet om värdet av munskydd, blev svaret att munskydd ger ringa eller ingen skyddseffekt. Vad jag känner till har det vetenskapliga läget inte förändrats sedan dess.
Som sagt, munskydd ger en känsla av att man gör någonting - och framför allt har det en stark signaleffekt: "Se här gott folk, här har ni en ansvarfull medborgare som gör någonting".
En företeelse blir inte mer vetenskapligt hållbar bara för att många anammar den.
Erik Madsen 2021-02-18 20:46
Hej Peter. Jag glömde att skriva i min kommentar ovan att jag (långt över medelåldern) bär munskydd. Jag menar, jag läste eller såg en gång på TV att när man gick med munskydd i den östra delen av världen, var det för att man inte ville smitta andra med något och undvika att andas in Smog? Jag vet inte om det håller vetenskapligt ?
Med många vänliga hälsningar från Erik / DK - snart 78 :-)
syntax 2021-02-19 08:42
Och jag fyllde nyligen 77. Alltså är vi så lastgamla att vi kanske inte orkar andas genom pappersbiten... :-D
Såklart använder jag munskydd när jag handlar tex. I övrigt rör jag mig knappt bland folk. Bra påminnelse o munskydd gör att människor bättre håller avstånden :-)
Här hos oss på andra sidan viken börjar nog maskerna vara en självklarhet. Jag skulle inte ens mera kunna tänka mej att gå bland folk utan mask, den kommer på lika naturligt som mössan och handskarna. Det som påstås att maskerna inte har nån effekt har jag personligen svårt att förstå. Men en sak är jag säker på att läget inte åtminstone inte blir sämre om alla skulle bära mask!

Tommy S.
syntax 2021-02-19 08:38
Munskydd är inte gratis. I dag är det Big Business. Jag har inte för vana att slänga pengar på ingenting.
Att det sedan skulle vara svårt att förstå om någon lyssnar på vetenskapens besked, har jag i min tur svårt att förstå.
Munskyddsbärandet har ökat väldigt mycket, visst är det så. Känsla av att man möjligen stänger ute nånting oönskat, kanske?
Jag är en äldre man, alltså inte ens medelålders, längre. Jag bär sällan munskydd, förutom i situationer med eller befarad trängsel. Trots detta är jag van att bära munskydd, inte minst i mitt arbete som läkare.
Emellertid; munskyddet skyddar inte bäraren från andras smitta. Sådana munskydd, med den skyddsgraden skulle bli fullständigt omöjliga att bära någon längre stund.
Munskyddet skyddar möjligen andra från dig och din eventuella smitta. Det är så de används i vården, att inte andas ner sina egna virus och bakterier i operationssår eller liknande. Och då jag vet med mig att jag inte bär på coronavirus, finner jag alltså ingen anledning till munskydd (förutom alltså i trängselsituationer där jag inte vet något om mina medmänniskor och kommer för nära).
Men det är jag. Ingen arrogans eller självosäkerhet alltså. Andra får göra som de vill.
Sven Blomquist 2021-02-19 08:45
Klokt och kunnigt! Tack.
Oj, det blev ett väldigt tyckande flöde.
Ja, vad vet vi vanliga dödliga om vad man skall tro och inte tro? Vad som är bra att göra, eller undvika att göra.

Men ett helvetiskt problem är det, med en massa människor som antingen dött eller förlorat sitt levebröd.

Att själv försöka anpassa sig till små uppoffringar (med mask eller inte) är väl inget att göra ett stort nummer av. Tycker jag.
- hawk
syntax 2021-02-19 12:30
Jo du Håkan. Det finns ett gammalt ordstäv som säger: "När foderpåsen är tom, bits hästarna". Vad jag menar är att vi alla är utsatta för en riktigt hemsk katastrof - och då gnabbas det gärna om småsaker.
gorred 2021-02-19 20:34
Munskyddet skyddar inte dig från andras smitta!
Munskyddet skyddar andra från din smitta.
Så, egentligen behövs det bara att de som bär på smittan använder munskydd. Men eftersom många kan vara smittade utan att veta om det så finns det en poäng i att alla skulle bära munskydd. Då torde ju inte de som bär på smittan kunna smitta andra.