FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Den stilla ...


Det kan inte hjälpas. Varje gång jag ser ett sånt här motiv kommer jag att tänka på Patrik Larsson och hans senaste fotobok "Den stilla säsongen" (2021). Och då har ju en fotograf lyckats. Eller hur? Att de känslor  fotografen skapat med sina bilder blivit kvar i betraktarens medvetande.

Mitt första minne av Patrik L är en senhöstmorgon 2007 i ett klassrum på Kimitoön, Åboland. Han skulle lära oss Lightroom, en av de första versionerna som fanns på marknaden.

Många år senare blev han min bästa fotolärare på kurser som jag ansvarade för; han är en av de bästa fotopedagoger som jag känner till. Dessutom autodidakt. Självlärd. Otaliga är de timmar vi spenderat i de finaste landskap, eller i dataklassrum som vibrerat av energi. Eller när man själv fått sitta i publiken och se Patrik L på scen, de åren när Stockholms Fotomässa drog folk i tusental.

Samtidigt är det också intressant att se en fotografs utveckling. Patriks tidiga landskapsbilder från torra öknar och saltstänkta kuster, sen övergången till det subtila. Till bilder som viskar ("Det knappt märkbara", 2019). Och nu senast, turisternas kust utan turister.

What next?

Bilden från årets första snö i Åbo, en gästhamn på Runsala ö, som sjuder av liv under sommarhalvåret. Foto: Håkan Eklund 23.11.2021. Nr 327/365.

Inlagt 2021-11-23 13:28 | Läst 1802 ggr. | Permalink