FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Dan före dan


Kaskisbacken i Åbo. 5 november 2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 309/365.

I åratal har vi fått höra att USA är en demokratins vagga; det är struntprat. Detta är ett hatretorikens land som blir allt mer splittrat; en allt sämre modell för den fria världen.

Jag läser om kommande val och om olika tekniska detaljer angående röstningsprocedurer: primitivt, orättvist, otryggt, skenheligt - etiketterna är många.

Landet närmare sig allt mera bananrepublikernas stora skara.

Bland annat i North Dakota har man stiftat en lag som kräver att den som skall rösta förvisar ett intyg över gatuadressen där de bor, som de väl vet att indianerna i sin reservat inte har. Så behandlas den ursprungsbefolkning som de vita invandrarna stal markerna av.

Och sen skriker Trump om hotet från invandrare; själv är han en sådan, likaså hans fru och hennes familj - och alla andra vita. Till 100 procent.

Det handlar bara om tid och rum. Och om att de som kom först inte vill dela på "rikedomarna".

Nu skrämmer trumpen med invandrartrycket; tidigare kom det också från våra länder: 1,5 miljoner svenskar utvandrade till Amerika från mitten av 1800-talet fram till 1920-talet. Efter det blev det svårare.

Från lilla Finland emigrerade ca en halv miljon människor till Amerika. Jag känner många som emigrerade ända fram till 1970-talet.
 

Inlagt 2018-11-05 20:02 | Läst 769 ggr. | Permalink
Det var väl en tid man såg på USA som möjligheternas land, och garanten för en global frihet, diverse imperialistiska krig till trots. Men, nä, inte då...Fin. Bild för övrigt.