FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Celebert möte


Vitryggig hackspetthona i eklunden. St Karins 7 februari 2018. Foto: Håkan Eklund. 38/365.

Eftersom jag jobbar 7/24, eller snarare - under den tiden är jag tillgänglig för mitt jobb, anser jag att det är synd att sitta vid datorn mitt under en vacker vinterdag.

Därför brukar jag passa på att tillbringa någon timme ute i skog och mark, för att sedan uggla framför datorn när fotoljuset är borta. Och som typisk nattuggla håller jag ofta på till midnatt.

Besökte ett skogsområde idag där en vitrygg har hållit till i två månader. Fågeln är inte lätt att hitta, den rör sig inom ett stort område med lundartad skog (med massor av döda och döende träd = fina hackspettmarker) .

Idag möttes vi, dock bara för några minuter. Jag hann få tre bilder; den som skulle ha blivit den bästa förblev otagen, hade vantarna på (- 10 C) och lyckades inte trycka ner i rätt sekund ...

Marginalerna är små.

Honan höll till högt uppe i en gammal ek, men det var så mycket ris och kvistar i vägen att det inte gick att få bilder. Sen kom hon ner en stund, inom skotthåll, men bara för ett ögonblick.

Inlagt 2018-02-07 15:42 | Läst 853 ggr. | Permalink
Jo, just så är fågelfoto. Gratulerar till fångsten, bra skott!
Svar från Håkan Eklund 2018-02-07 19:52
Underbart är kort.
- hawk
Det blev ju riktigt bra, fin bild! LO
Svar från Håkan Eklund 2018-02-07 19:52
Är nöjd; det är inte många gånger jag träffat på denna fågel. Kan räknas på ena handens fingrar.
- hawk
Vitryggen har jag aldrig sett, ändå är det här den har funnits. Tror den är ganska okänslig för störningar men på 70 talet hade natur och fågelföreningarna utflykter till deras häckningsplatser. Jag tror inte det var bra för spettarna. Ändå är jag säker på att den stora boven är skogsbruket. Stora Enso slår sig för bröstet för att dom är med och sponsrar återinplantering men det är ju dom som huggit ner deras skog. Vore bättre att dom talade om hur mycket pengar dom tjänat på alla avverkningar av lämpliga vitryggeskogar. Nu börjar den visa sig igen runt Gysinge bl.a. tack vare utplanteringar. Förstår att den inte är så vanlig i Finland heller men där späds det på från Ryssland vad jag förstår. Förstår att det var en speciell känsla att få den på bild.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2018-02-07 19:55
Exakt, så är det. Specialistarter som vitrygg och tretåig hakspett kräver sådana träd som ekonomiskogsbruket putsar bort, dvs. döda och döende träd. Jag tycker att varje skogsområde borde enligt lag innehålla så och så många procent naturskog, i alla olika boniteter. Ett tionde ...
- hawk
Grattis till den bilden. Något att glädjas åt när du sitter inne och jobbar.
Hälsningar Lena
Svar från Håkan Eklund 2018-02-07 22:24
Som just nu kl.23.30, :-)
- hawk
Jättefin bild tycker jag! Gillar att det finns snö med i bilden, det blir extra vackert! Själv har jag aldrig sett någon..
Hälsn!