FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Camera Naturas naturfotodag


Aros Congres Center, Västerås. 10.2.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 41/365.

Det är ju förstås lätt att sitta med i ett fullsatt auditorium och "betygsätta" bildvisare, men det är synnerligen intressant och lärorikt. Jag brukar alltid uppmana "mina" adepter som går på fotokurs att så ofta som det är möjligt ta del av publika bildvisningar; lärorikt till max. Som idag i Västerås.

Det är få bildvisare som lyckas fylla sina 45 min med ett "paktet" som håller, både beträffande tidsanvändning, bildkvalitet och en intressant och medryckande bildberättelse. Oftast saknades "berättelsen", ofta blir slutresultatet aningen spretigt och ojämt. Och är det något som en bildvisare absolut skall avstå ifrån, är att "berömma" sin egna bilder, eller ha en massa "favoriter".  Den bedömningen skall bildvisaren överlåta till publiken.

Men visst fanns det duktiga bildvisare, Malmötjejen Camilla Noresson är en sådan. Detta var tredje gången som jag såg hennes bildvisning "Med känsla, engagemang och kärlek till naturen", och ändå njöt jag till 100 procent! Hon kunde fungera som en modell hur en bildvisning skall dras, dvs. en genomtänkt och planerad sådan. Suveränt. Som dessutom höll  sig inom sina 45 min. En helt "vanlig" tjej som fotograferar under sin fritid; hon gjorde allt rätt. Och fick säkert den bästa och längsta "ovationen" från publiken. Tack Camilla!

Anneli Utter kunde jag ha lyssnat på i två timmar. Gillade hennes naturliga och personliga sätt att helt okonstlat berätta om olika möten med djur i de mest exotiska naturmiljöer.

Kul att prata med Brutus Östling och andra "kändisar", bläddra i fina böcker och titta på fotoutställningar. Med mig hem har jag boken "Tjädern och urskogen i Tyresta nationalpark" av Svante Joelsson och Bengt Oldhammer. Tjädern som är en av våra finaste och mäktigaste skogsfåglar har ju gått ett öde till mötes i form av ett ekologiskt utarmande ekonomiskogsbruk; i vissa områden i Finland har populationen minskat med 80 procent under tiden 1963 - 2014! (info som finns med i boken).

Och i Gallerian intill hittade jag Michail Chodorokovskijs "Mina medfångar" (2015) som berättar om en "- - - efterbliven värld, som i mitt land existerar sida vid sida med det moderna samhället, som om tekniska landvinningar och civilisatoriska framsteg inte existerade" - som han själv uttrycker det. Under sina drygt tio år i fångenskap fick han inte en enda gång använda en dator, internet eller andra moderna kommunikationsmedel. Putins medeltid ...

Inlagt 2018-02-10 20:20 | Läst 926 ggr. | Permalink
Intressant med summering av fotodagar som man inte har möjlighet att gå till. Ska försöka gå till någon av Camillas föreläsningar, har sett en del av hennes bilder och det är med en konstnärligt touch som jag själv skulle vilja ha mer av
Svar från Håkan Eklund 2018-02-11 16:29
Ja, det är ett konststycke i sig att underhålla och inspirera med bilder.
- hawk
Jag var en flitig besökare på bildvisningar och utställningar en gång i tiden. Första tio åren var Vårgårda en självklarhet. Sedan uteblev finnarna en period och så även jag. Brukar också se samma visningar flera gånger ibland. Man kan häpna av hur bra en visning är och bara för att övertyga mig själv kunde jag gå på samma bildspel en gång till om tillfälle gavs.
Har väl inte umgåtts så mycket med Svante Joelsson men har ändå träffat honom många gånger. Han bor i Stockholm.Träffade honom första gången på ett orrspel 1974 ?. Efter det har vi hållit kontakten under alla år. Nu kan det bli långt emellan men då hade vi telefonkontakt några gånger i månaden under många år. Han skickade boken till mig och då blev det tillfälle att prata många minnen. Hans hemsida finns på Naturfotografi.se Tyvärr har jag svårt att få upp hans bilder på min dator, går väldigt segt. Min dator är ny så jag vet inte var problemet ligger. Han har mycket fina bilder. Tittade sist på enkelbeckasin med ungar som var grymt fina.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2018-02-11 16:32
Hej, ang. tjäderboken: jag finner det märkligt att skogsindustrin inte fattat vilken PR - fågel de kunde ha i form av tjäder, att lära sig utnyttja skogen på ett sätt som inte ruinerar populationen. Det är inte svårt, om de bara ens iddes försöka.
- hawk
Hej Håkan.
Tusen tack för en sådan värmande recension av mitt föredrag. En ära för mig. Och tre gånger har du sett det nu. Underbart.
Det är så tillfredställande när man kan använda sina bilder för att beröra och nå ut med ett budskap.
Det ger en sådan energi tillbaka.
Tack för att du kom.
Må väl.
Med vänlig hälsning,
Camilla
Svar från Håkan Eklund 2018-02-11 16:35
Kul att du "hittade hit"! Ja, du är nog den första bildvisare som jag njutit av tre gånger på tre festivaler i följd (Vårgårda, Korsholm, Västerås), inom fem månader.

Har du tänkt på att publicera en bok? Du har den potentialen, med ditt lyriska språk - och bilder.
- hawk
Camilla1967 2018-02-11 20:09
Hej Håkan.
Verkligen hedrande :-)
Bok har jag inte tänkt på så mycket. Men visst någon dag när jag har tillräckligt med dikter och passande bilder till dem så kanske man börjar fundera.
Är dock ett tidskrävande arbete och så är det kostsamt. Vi får se vad framtiden erbjuder :-)

Ha det jättefint.
Med vänlig hälsning,
Camilla