FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Bloggar som leder till dokumentärer

Radiojournalist i arbete. Hirvensalo, Åbo 22.3.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr /365.

”Äggtjuvar avslöjade” var rubriken på en blogg som jag skrev den 20.10.2104 som journalisten Elin von Wright i Stockholm hittade via Google när hon började planera ett radioprogram om äggtjuvar/-samlare som hon nu jobbar med. Nu åker hon runt och pratar med olika människor som vet något om detta/har åsikter om äggstölder.

Idag dök hon upp i Åbo för en pratstund med mig där vi bland annat diskuterade det som står att läsa i bloggen (http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/aggtjuvar-avslojade.htm).

Ett exempel på hur en enkel blogg  ibland kan var till nytta för någon, och som sedan lever vidare i en annan form, som en liten pusselbit i ett större pussel. Likadant var det med de bloggar som jag skrev om tjuvjakten på Malta för några år sen, de inspirerade ett filmteam att göra ett filmreportage (”Döda fåglar flyger sämst”), som visats på teve några gånger. En stor del av filmens "speakertext" var lånade ur bloggtexterna. Helt ok från min sida. Dessutom kunde jag bidra med några bilder av sådant som filmteamet inte fick tillgång till på Malta (konfiskerade skjutna rovfåglar i frysboxar ...).

På bordet framför oss (bilden ovan) ligger Gunnar Brusewitz bok som bland annat innehåller kapitlet ”Engelske Äggherren i Muonio”. Där dokumenteras den första, största – och hoppeligen den sista stora äggstölden i Finlands historia. På den tiden var det väl inte straffbart; istället gav det inkomst åt fattiga torpare i verklig glesbygd (jfr med det som idag händer i Afrika, när fattiga människor lockas till tjuvjakt ... med rika kineser som uppdragsgivare).

Brusewitz berättar i boken om John Wolley från England som under några år i medlet av 1850-talet bodde i finska Lappland (Muonio) där han organiserade insamling av fågelägg, fågelbon och fåglar, som sen skeppades till London och såldes på auktion. Det handlade om 10 000-tals ägg; bl.a. 28 kullar av jaktfalk och 76 av fjällvråk, ägg av salskrake, tallbit, dvärgbeckasin och en massa i Lappland vanligt förekommande arter (ex. rödvingetrast).

Speciellt glad var han åt att vara den första i världen som kunde presentera ägg av sidensvans på en auktion i London 1857 - som var en sensation! Priserna för dessa överträffades endast av garfågelns och andra utdöda fåglars ägg!

Denna verksamhet fortsätter än i dag, både i Skandinavien och i olika delar av världen, nu som kriminell verksamhet.

De som avslöjades i räderna i England, Sverige och Finland (som jag skrev om i bloggen 20.10.2014) har nu fått sina samlingar konfiskerade och dömts till mycket höga bötesstraff.

Toppen av ett isberg ...??

Inlagt 2017-03-22 18:39 | Läst 1614 ggr. | Permalink
Oj så viktigt! Det är för sorgligt med denna sjuka variant av naturintresse.. Hoppas att det ändå är en utdöende 'hobby'..
Hälsn!
Svar från Håkan Eklund 2017-03-22 22:25
Håller med. Det är bra när ligor avslöjas; skulle vara viktigt att folk ute i bygderna kunde hålla ett öga på misstänkta "typer" som snokar i natur under häckningstid. Och rapportera vidare; frågan är: till vem? Myndigheterna tenderar inte att ta "wildlife crimes" på allvar ...
- hawk
Såg biverkningar av dessa ägg och fågeltjuvar då jag var uppe Saxnäs och tog vägen över Steken jokk. Där hade de varit tvungna att stänga av all vistelse utanför vägen eftersom dessa tjuvar härjade där uppe.
Sorgligt, inte bara tjuvarna som är banditer utan även de som köper.
Så bra och viktigt att de här frågorna får uppmärksamhet. Det är viktigt att påminna om att sådan här verksamhet fortfarande pågår och varför den är så förödande och grym. Mvh Lisa