Besök i ödebyn
Vägen till ödebyn, Paljak - som skymtar i fonden. 13 augusti 2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 225/365.
Gjorde en utflykt till skogsbyn Paljak, i min gamla hemkommun Oravais, som sen länge stått öde. I dag finns två gårdar kvar som används som fritidsbostäder.
Åren 1940–1960 bodde ett fyrtiotal personer i Paljak, flertalet av dem baptister. Från att ha varit nio familjer skedde sen en utflyttning som småningom resulterade i att hela byn tömdes på folk. En del emigrerade till Sverige, andra flyttade till Jakobstad och Gamla Vasa.
I Oravais sockens historia skriver Bror Åkerblom om byns religiösa liv och om den märkliga väckelsevåg som hösten 1890 utgick från Pensala till den isolerade byn i skogen. Den första baptist som predikade i Paljak var Johan Rausk. Om en expedition till skogsbyn 1895 skriver han i Finska Månadsposten:
I början av november gjorde jag ett besök i Paljak. Med en staf i handen gick jag den en mil långa vägen öfver kärr och mossar. Vännerna voro mycket glada öfver min ankomst. Jag var där i sex dagar. Till följd af starkt motstånd samlades lite folk. Förliden vinter såg det mycket lovande ut där och många dörrar stodo öppna för oss.
Vandringarna med egen mat i ryggsäcken genom ödemarken till Paljak var dock inte förgäves. Många av byborna kom till tro och Rausk fick leda förhandlingarna då en dotterförsamling bildades i Paljak; den hade tjugotre medlemmar 1902.