FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Avvikande


En ny bekantskap på tomten. Pandros, Kimo 9.5.2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 129/365.

Det slår mig, när jag skriver ordet avvikande, angående fågeln ovan (troligen en albino koltrast). Att jag själv säkert också betraktas som avvikande, som använder en timme varje morgon med att kolla in alla fåglar i närheten.

Jag kallar det Fågeltimmen, att under en timmes tid, med farfars gårdstun som bas, ca 50 x 50 m, försöka kolla in hur många fåglar jag ser och hör. Det har jag hållit på med i åratal.

I dag mellan 07.30 - 08.30 hade jag 34 arter, som är bäst hittills i vår. Detta är ju ingen våtmarkslokal, de enda i vadareväg är storspov, tofsvipa, skogssnäppa och idag passerande brushanar på flyttning norrut.

Annars är det ju mest helt triviala arter, som hör landskapet till. Idag sjungande lövsångare, s-v flugsnappare, gransångare, järnsparv, gärdsmyg, gulsparv, sånglärka, fem arter med trastar och så vidare. Ingen ny art för i vår; igår hade jag första ärtsångaren.

En överraskning var en stare, som jag inte sett i grannskapet på länge, den sjöng en strof i en gårdsbjörk. Och inga spelande orrar hörs längre, de har troligen funnits här i sekler, åkrarna i närheten har tidigare varit kärrmark - nu är de borta. En nykomling är pilfink som nu bokat in en holk; när jag började intressera mig för fåglar här hemma i byn, i slutet av 1960-talet, var pilfinken en sällsynthet i hela Finland. Nu ersätter den gråsparv i stor skala.

Inget är mera beständigt än förändring.

Inlagt 2019-05-09 08:40 | Läst 947 ggr. | Permalink
Mycket fint porträtt! Färgskalan i bilden är mycket tilltalande!
Vilken skön avvikelse. Och vilken skön avvikande hobby! Matar du fåglarna eller kollar du in vad som finns utan att locka dem?
Intressant iakttagelse. Kanske kan vi säga att vi alla är avvikande? Jag menar att alla är vi individer, alla är vi unika. Samtidigt som vi också kan säga att vi alla är lika, oavsett hudfärg, kön, läggning, så är våra grundläggande mänskliga egenskaper och förhoppningar dom samma.
Fin blogg med högt läsvärde, tycker jag. Hälsningar/ Björn T
PS Och bra bild!
Läsvärd text och trevlig bild..
Mv/Gunte..
Låter väldigt fint! Har själv en idé om att gå ut varje morgon i mitt närområde när jag vaknar om vädret är fint, frukost det äter jag när jag kommit hem.. det är bara det att våren de senaste veckorna varit så kall och inte alltid solig så det har inte lockat.. fåglarna har också 'hållit igen' en hel del i kylan! Är inte den här Koltrasten 'leucistisk'?
Hälsn!
Det var en udda koltrast minst sagt. Kul!
Helt normal morgonrutin om du frågar mig :)
Fin bild och text.

MvH
Johnny
Den var fin, undrar om den har svårare att hitta en partner för att den är albino. Hils, LO
Vilket härligt sätt att börja dagen på. Vi tittar på fåglarna när vi äter frukost, när årstiden tillåter, dvs det är tilräckligt ljust. Så här års är det både de gamla vanliga och en del tillfälliga gäster som piggar upp. Vi bor i ett villaområde men har ändå en hel del arter dock inte så många på en och samma dag som du har. Mycket intressant bild på koltrasten. Vi har bara haft koltrastar med vita eller gråvita fält i fjäderdräkten.
Hälsningar Lena