Ännu i bojor
I väntan på islossning. Aura ås mynning. 12.3.2013. Foto: Håkan Eklund.
Har tillbringat några kvällar med Zacharias Topelius bildverk En resa i Finland som ursprungligen utkom i tolv häften mellan 1872 och 1874, nu i nyutgåva med en massa kommentarer och konstnärspresentationer. Detta för en bokrecension.
Boken handlar om Finlands natur, folk och historia i lättläst form och illustrerad med 36 ”finska originalteckningar” av elva framstående konstnärer. För de flesta illustrationerna står Berndt Adolf Lindholm (1841-1914), Hjalmar Munsterhjelm (1840-1905) och Bernhard Reinhold (1824-1892). Albert Edelfelt (1854-1905) är den yngsta, som bidrar med ett verk.
I en informativ artikel presenterar Rainer Knapas landskaps- och genremåleriet åren 1870-1873 och i slutet av boken finns en konstnärspresentation. Ett fint mervärde för den konstintresserade.
Nu långt senare är det av stort intresse att läsa om hur landet låg under 1800-talet senare hälft och hur man före fotografins genombrott försökte återge landskap och folkliv i ”natursanna” bilder. I originalutgåvorna innehåll varje häfte tre stålstick, i nyutgåvan finns alla illustrationer samlade i ett skilt kapitel.
Idag skulle denna "natursanna" teknik vara bortkastad möda; det konstnärliga värdet av dessa teckningar skulle nog ifrågasättas. Men under 1800-talet innan kamerorna tog över fyllde dessa ”penselfotografer” en viktig roll; de dokumenterade verkligheten och det kan vi idag vara tacksamma för. Med utstuderad noggrannhet och skicklighet har de tecknat ner de landskap, det folkliv och miljöer som vi inte längre har kvar.
Kompositionsmässigt håller illustrationerna en hög standard trots att horisonten påfallande ofta är placerad mitt i bilden i de flesta landskapsbilder, som förvånar.
Nr 71/365.