FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Älskar gamla böcker


Gammal pärla om riktiga äventyr, idag med posten. Åbo 7.2.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 38/366.

På bilden ovan två böcker inköpta via Bokbörsen.se. I antikvariaten i Åbo hittas mera sällan böcker på svenska.

Och i Akademen, med de nya, är det i princip samma problem. Att det inte finns en bokhandel för enbart svenska böcker i Åbo, med en stor svensk befolkning (inkl. omnejd), är rätt ynkligt. Det mesta köper jag via Bokbörsen.

Den stora boken är från 2013 ("Sten Bergman. Kamtjatka, Kurilerna, Korea och Nya Guinea") som sammanfattar ett antal resor Bergman gjorde, och till ställen som de fem författarna (Ekman, Haglund, Lintner, Sucksdorff och Dyhlén) återbesökt, i Bergmans fotspår. Bra bilder, bra layout, bra material. En pärla.

Blev inspirerad och beställde ursprungsberättelsen om Kamtchatka-expeditionen som startade 1920, och det är äventyr på riktigt. Redan i det första kapitlet har de två gånger undkommit döden tack vare tur.

Denna bok är en folkbiblioteksversion som jag fick idag är utan bilder, men bara så intressant att läsa om ställen och kulturer som inte längre är isolerade och unika på det sätt som de var för ett sekel tillbaka. Idag är de flesta ställen lättillgängliga och nerlusade med turister. På gott och ont.

Inlagt 2020-02-07 22:26 | Läst 871 ggr. | Permalink
Antikvariat är en fälla! Men en trevlig sådan. Mitt senaste kap, Marguerite Plantins dagbok. Norstedts förlag 1924. En riktig ”Kumlienare”, satt med cochin. Och papper med tydligt formavtryck. och ett löjligt lågt pris. Boken är dessutom läsvärd.
Vi är säkert många som gillar dessa böcker som ibland är svåra få tag i.
Bokbörsen är bra för de är inte så dyra.
Tänk så många böcker det finns och så många nya som kommer ut.
Jag hittade Ester Blendas bok där som är intressant även för fotografer.
Gun-Inger