FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

97 år fria från ryssarna


Självständiga. Åbo, självständighetsdagen den 6.12.2014. Foto: Håkan Eklund.

Idag är det en speciell dag i Finland; vårt 97:e år fria från ryssarna. Innan det utgjorde vi den östra rikshalvan av Sverige, med egna riksdagsmän som representerade landsdelen i Stockholm, precis som alla andra delar av Sverige. Vi var 100-tals år längre en del av Sverige än vad Skåne varit, hur många svenskar har reflekterat över det?

Så här rapporterar vår public service kanal:

"Det har i dag gått 97 år sedan Finland blev självständigt, och det här firas på olika sätt runt om i landet. Festligheterna inleddes med att Finlands flagga hissades på Observatorieberget i Helsingfors klockan nio.

I Helsingfors domkyrka hölls en ekumenisk gudstjänst vid middagstid där också president Sauli Niinistö deltog.

På Helsingfors stadshus ordnas en mångkulturell fest klockan 13-16. Idén är att föra fram hur folk med invandrarbakgrund högaktar sitt nya hemland. Festen ordnas för åttonde gången och det är stadsdirektör Jussi Pajunen som står värd. Festtalet hålls av president Tarja Halonen.

Vid femtiden inleder studenterna sitt fackeltåg från Sandudd. Tåget väntas anlända till Senatstorget klockan 18. Presidenten tar emot fackeltåget från sin balkong.

Försvarsmaktens självständighetsparad hålls i Tavastehus. Omkring 750 personer och 70 fordon och hästar deltar i paraden som sänds i TV1 klockan 17.10.

Festligheterna kulminerar i den traditionella självständighetsbalen på presidentens slott klockan 19. Sändningen från festen börjar klockan 18.50 i YLE5 och klockan 18.15 i TV1.

Helsingforspolisen varnar för att festligheterna leder till stockningar i centrala Helsingfors. En del av kollektivtrafiken går på undantagsrutter, och en del gator är stängda för bilar.

Polisen är också förberedd på demonstrationer. Vänsteranarkister ordnar demonstrationen "Klassresan från förorten till slottet". Deltagarna samlas i Östra Centrum.

Organisationen 612.fi ordnar också en självständighetsmarsch som startar vid Tölö torg. Vid 13-tiden inleddes en demonstration mot EU i Helsingfors utanför Kiasma."

http://svenska.yle.fi/artikel/2014/12/06/finland-firar-sjalvstandighet-med-fester-och-demonstrationer

Inlagt 2014-12-06 12:45 | Läst 1344 ggr. | Permalink
Söner av ett folk som blött - på Narvas hed, på Polens strand, på Leipzigs slätter, Lützens kullar.
Än har Finlands kraft ej dött - än kan med oväns blod ett fält här färgas rött.
Eller... "än kan man lyfta glaset utan att bli trött" som vi skanderade i min ungdom... ;-)

Grattis Finland!!
Svar från Håkan Eklund 2014-12-08 16:12
Ja, detta är värt att skåla för! Kippis!
- hawk
Grattis Finland och Håkan!

Tänk att få leva i ett fritt land! Kommer ihåg 60 års firandet!

Ett magnifikt fyrverkeri. Minns inte om det var nedanför presidentpalatset

eller vid Domkyrkan. Var ju tonåring då:)

Daniel
Svar från Håkan Eklund 2014-12-08 16:33
Bra! Frihet är alltid värt att firas!
Speciellt när man vet hur nära det var att allt hade förlorats.
- hawk
Oj, det var ett rejält firande, bara tre år kvar till 100 års jubileum, kan tänka mig att det blir ett rejält kalas. Intressant läsning dessutom. Ha det fint, LO
Svar från Håkan Eklund 2014-12-08 16:33
Ser fram emot den dagen!
- hawk