Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 489/Nu är det nummer 100.

Jag räknade på det idag. Mörkrumsarbetet med efterföljande sköljning, torkning och planing samt ev retusch, har tagit minst 500 timmars arbete  i anspråk hittills i år. Det är 3 månaders heltidsarbete ungefär. Och då är inte fotografering och filmframkallning inräknat. Lithkopiering tar tid, men det blir speciellt när man får till det. Här är nummer 100 i ordningen för 2020. Kan passa bra med en liten reflektion då. Sedan september månads början har jag gjort lithprintar av 30 st negativ, det blir en om dagen. Märks att man som pensionär har mera tid. Förr året kom jag upp i 60 st ändå, trots att jag jobbat heltid på mitt ordinarie arbete då. I år har jag varit fri från det arbetet sedan början på juli, med undantag för ett litet inhopp för några dar sen.


Lith 100b - 2020.
Ett 28 år gammalt negativ, lithkopierat på sovjetiskt Bromexpress-1, tillverkat 1988.

Nu har jag ju inte gjort "bara" 100 lithkopior hittills i år. Men några är unika ändå. Några finns också i version b. Ett fåtal även i version c. Sen de man misslyckats med helt och kasserat. Så det går åt lite mera papper än vid vanlig kopiering, när man lithprintar. Därför är det ytterligare en fördel med dessa gamla papper, inte bara att de oftast funkar bra för lith och ger fina effekter mot de flesta nya, de är relativt billiga också i jämförelse med de nyproducerade. Hittar man stora mängder så är det bara att köpa på sig. Inget att tveka om. Nånstans mellan 2 kr och upp till 5-10 kr per papper brukar man få ge i snitt beroende på storlek. Nyproducerat är ca 2-4 ggr dyrare än de dyraste gamla. Fast jag köper enbart oöppnade förpackningar, eftersom det finns en del okunniga blindstyren därute som får för sig att öppna dom i vanligt ljus när dom räknar hur många som finns kvar. Har t.om sett att man ibland lägger ut bilder på dom öppnade, och fotograferade i vanligt ljus. Ja världen är full av dårar och okunnigheten är vår sämsta vän.
//

Inlagt 2020-10-06 16:57 | Läst 1450 ggr. | Permalink
Beundransvärt!
Planerar du nån utställning?
Kan inte låta bli att dra på smilbanden åt dina avslutande rader som bekräftar ett uttalande som jag i decennier använt och som i dessa "Trumperade tidevarv" fortfarande gäller:
"Världen är full av klåpare" brukar jag säga (närmast som kommentar vid diskussioner med min fru, när vi pratar om olika företeelser i samhället).
- hawk
Svar från Nils Bergqvist 2020-10-06 19:14
Nej, har ingen utställning på gång. Man får inte så mycket erbjudanden när man varken är utbildad fotograf/konstnär eller har de rätta kontakterna i konstvärlden. Man ska vara etablerad med ett fint cv för att komma in på gallerierna, eller vara känd från andra sammanhang. Då brukar flugorna dras till en. Gallerierna vill ju ha kosing och osäkra kort faller då mellan raderna, oberoende av vilken standard man håller. Sen är jag nog alldeles för dålig på att marknadsföra mig. Sånt ligger inte för mig men en del är fantastiskt duktiga på att leta sig in i de rätta kretsarna och etablera kontakter där dom finns. Såg utställningen "under rådande omständigheter" ordnad av Smålands Konstarkiv på Vandalorum, i helgen. Lite av en besvikelse. Hög klass på skulpturerna dock, men på väggarna väldigt varierande kvalitét. Några få fotografer, men rätt besviken på det dom visade. Ångrar att jag inte anmälde mig till detta, trodde inte jag kunde då jag inte är medlem i något konstnärsförbund, men det verkar som det hade jag kunnat ändå. Lite så är det för mig. Jag har inte tentaklerna ute tillräckligt mycket och missar ofta datumen då det ska vara anmält. ja man får se vad som händer framöver?
Hej,
Den bilden är värd jobbet.
Nu kan tyckas att du lägger ned mycket tid på kopierandet. Men jag förstår glädjen du känner när du står där med en bra bild i badet. Dess utom finns det dyrare bildmetoder. Under 80-talet gjorde jag många bilder med Platinatryck. I runda slängar kostade varje bild kring 200 spänn i framkallningskostnad. Gick man sedan över till gummitryck, vilket jag gjorde, så tog varje bild en vecka att fullborda med fyra belysningar med uv.
Den tiden älskade jag ädelförfarandet och den räddade mig.
Ha det väl
Bob
Svar från Nils Bergqvist 2020-10-06 19:24
Tack! Ädelförfaranden och liknande är väl inte riktigt det jag vill göra. Det blir för mycket tekniskt för mig. Det blir ju också tryck eller grafik en del, som med fotopolymer (vilket jag funderade på ett tag). Jag har funderat mycket och kommit fram till att jag vill göra bilden med 100% fotografisk metod. Inget annat. Därför faller mycket av dessa ädelförfaranden bort för mig. Men visst kan det bli vackert och fantastiskt, finns många exempel på det. Platina blir ju otroligt valörrikt, kul att du pysslat med det.
Bob Bovin 2020-10-06 19:53
Nu är ju flera av ädelförfarande metoderna rent fotografiska. Även om de kallas tryck, så är det missvisande och kommer från engelskans print. Det är i princip ingen skillnad mellan lith kopiering och platinasensitering. Den ena använder silver och den andra platina/järn som ljuskänslig kemikalie. En platina kopia är helt lika en silver kopia, ingen av dem har med tryckteknik att göra. De flesta ädelförfarande metoderna är kontaktkopiering med uv som ljuskälla.
Ha det väl
Bob
Svar från Nils Bergqvist 2020-10-07 18:37
Som jag skrev var det typ Fotopolymer juag menade, inte platina :-)
Spännande bild, som väcker nyfikenheten. Betongen gör sig bra som lith. :-)
Svar från Nils Bergqvist 2020-10-07 18:40
Tack, jo betong funkar fint.
Sovjetiskt material passar väl så bra. Ser ju ut som nåt kvarglömt krigsminne från den delen av världen..
Mvh/Gunte..
Svar från Nils Bergqvist 2020-10-07 18:41
Ja man kan knappt tro att bilden är från Sverige.