Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 422/Det verkar fungera fint att digitalisera negativ genom att fotografera av dom.

Jag var först skeptisk till att digitalisera negativ genom att fotografera av dom med digitalkamera och macro-optik. Men nu är jag inte det längre. Inte ens med småbildsnegativ. Var rädd att det skulle bli problem att få ordentlig kornskärpa. Men det verkar det inte vara. I alla fall inte med den utrustning jag använt. Resultatet blir klart bättre än en med en flatbäddscanner som jag upplever det, och lika bra som med en filmscanner i överkomlig prisklass. En fördel är att man slipper scannerbruset som ofta följer med billiga scannrar. Dessutom kan man få filerna i råformat, vilket ger stora fördelar. Här har jag fotograferat av ett mellanformats- och ett småbildsnegativ. Småbildsnegativet är taget med en Zeiss Jena Kipronar 1,9/120mm projektoroptik och T-Max400. Optiken har speciella egenskaper som ni säkert kan se. Den är av Petzval-typ så det har alltså ingenting med scanningen att göra.  Mellanformatsnegativet är taget med en Lomo LCA 120 och Plus-X. Ingen "optiskt perfekt" kamera det heller, men den 38mm Minogon som sitter på är ganska skaplig, trots den tydliga vinjetteringen som jag "trollat bort" lite här. Jag tycker man får ut ganska mycket även ur ett småbildsnegativ genom att bara fota av det. Och kornåtergivningen är ok, inget ludd som det ofta kan bli med flatbäddscannrar. Kameran jag använt vid digitaliseringen är Canon EOS RP ff och ett Vivitar macro 2,8/55mm från Komine med Contax-fattning (som anslutits med adapter).









//

Inlagt 2020-05-27 20:23 | Läst 1785 ggr. | Permalink
Välkommen i klubben ”Vi som lämnat konventionell scanner”. Jag jobbar på detta sätt sedan ett par år med småbildsneg. Om man vill kan man också använda det här programmet för att ytterligare spetsa till resultatet,
https://www.negativelabpro.com/

Lycka till/per-erik
Svar från Nils Bergqvist 2020-05-27 21:41
Tack för tipset! Sla kolla det.
Det ser bra ut.
Sen går det snabbt också att digitalisera med kamera.
Det kan ta lite tid att rigga upp utrustningen men därefter går det undan.
MVH Janne
Första bilden ser bra ut, tycker jag. Andra bilden är oskarp. Din hustru blev bra, men kornet ser "smutsigt" ut. Hur skärmar Du av negativet och hur planar Du ut det? Själv har jag Epsons Perfektion V750 Pro och jag skannar i TIFF med hög upplösning. Jag är nöjd med det och det går relativt snabbt. Hälsningar Wolfgang
Svar från Nils Bergqvist 2020-05-28 01:12
Det oskarpa beror på optiken. Den är långt ifrån optimal (om man ser det ur ren teknisk perfektionistisk synvinkel). Men kornet är tydligt och fint, som det ser ut i verkligheten. Det blev t.om lite tydligare och skarpare än med min filmscanner (som annars är bra på att återge filmkornet). Filmkorn är inte rent, det är oregelbundet och "smutsigt" som du skriver. Sen varierar det i storlek med olika filmer/framkallare givetvis. Här hade jag en glasskiva över T-Max-negativet. Mellanformatditot låg plant som det låg. Någon avskärmning behövs inte när man fotar mot ett ljusbord och med belysning runtomkring avstängt.
Wolfgang 2020-05-28 12:53
Tack Nils, det är alltid bra att diskutera olika tekniker. När Du fotograferar av från ett ljusbord, så får Du ju motljus i optiken från ljusbordet, eftersom negativet är mindre. Eller är det så att Du täcker hela ljusbordet med alla rutor? Jag tycker att min Epson-scanner funkar jättebra och medan den scannar, så kan jag göra något annat. Men jag har naturligtvis inte gjort direkta jämförelser med avfotograferingen. Men kolla gärna min blogg och de senaste analoga inlägg. Och då har jag förminskat bilderna. Hälsningar Wolfgang
Jag plåtar av diabilder och svartvita negativ och börjar få ordning på grejorna. (Pentax diaduplikator från 1970-talet, Pentax K-1 FF kamera, makroobjektiv. Ännu ingen bra ljuskälla, har en hembyggd lite otymplig sak, vill ha jämnvit 5500K panel i behändigt format.)

Men färgnegativ har varit för svårt att göra i rimlig takt. Ett jädra pillande ett i taget.

Har du använt negativelabpro till negativ färgfilm?
Svar från Nils Bergqvist 2020-05-28 01:17
Jag fotar inte med färgfilm. Bara svartvitt. Och jag digitaliserar heller inte alltid den svartvita filmen. Gör bilderna i mörkrummet, och då mest lithprinting.
Tror du en förstoringsoptik, typ EL-Nikkor 50 mm, skulle kunna fungera som scanneroptik? Har du nå'n erfarenhet av den eller något liknande?
/B
Svar från Nils Bergqvist 2020-05-28 11:11
Fungerar säkert utmärkt med bälg och förstorings/ bälgoptik också