EMAKS BETRAKTELSER 420/Mina första lithogram.
Man har ju gjort fotogram tidigare, den förste som gjorde såna tror jag var Man Ray i början av förra seklet. Han kallade dom för Rayogram. Om du inte vet vad det är eller hur man gör, så får du googla på det. Det är i alla fall fotografi utan kamera, direkt skapat i mörkrummet med olika belysningar och föremål. Jag har en facebookvän i England, Mike Jackson, som utvecklat detta och gör det till fulländning. Hur han gör för att få de fantastiska bilder han skapar, det begriper jag bara inte? Men han säger i alla fall att han bl.a använder vanliga tändstickor som han håller över det ljuskänsliga silvergelatinpappret. Inga föremål alls är inblandade, bara ljus i olika former. Han kallar bilderna för luminogram och dom finns utställda på gallerier i både London och New York. Fast det mest fantastiska är att hans mörkrum är väldigt primitivt, inrett i en bod i hans trädgård. Vi diskuterade häromdan i en tråd på fb och där skrev han: "Ja Nils, du har helt rätt! Passion och spänning övervinner alla begränsande mörkrumsfaktorer. Jag skulle faktiskt säga att begränsade val hjälper kreativitet." Mike Jacksons hemsida finns HÄR.
Lithogram 1 - 2020.
För min egen del har jag länge haft funderingar på att bygga vidare på detta med fotogram och bildskapande i mörkrummet utan kamera , och kombinera det med lithkopiering. I eftermiddag kom jag äntligen till skott. De två första försöken ser ni här. Jag provar enkla grundformer, inspirerad av keramikern och glaskonstnären Gunnar Nylund, vilken skapade ett eget sk. formalfabet med grundformer. Nylund var bl.a formgivare på glasbruket där jag växte upp, Strömbergshyttan.
Lithogram 2 - 2020.
Jag har aldrig sett att någon tidigare gjort fotogram i mörkrummet, kombinerat med lithprinting. Men kanske finns det vad vet jag? Jag får väl kalla det för lithogram. Kanske finns det något som redan heter det, men vad fasen? Detta är en ren fotografisk process där bilden skapas i mörkrummet genom belysning av ett ljuskänsligt silvergelatinpapper på olika sätt, och som sedan framkallas kemiskt i en kraftigt utspädd grafisk lithframkallare. Så lithogram är perfekt som benämning tycker jag. Man får väl fortsätta med de här grundformerna och skapa en liten serie, för jag tycker om resultatet väldigt mycket. Att ta fram slutbilden med fotografisk teknik ligger mig varmt om hjärtat. Det är silvret i emulsionen som ska bygga den slutliga pappersbilden. Inte bläck som i utskrifter, eller grafiskt tryck med tryckfärg. Då blir det något annat. En bild som skapas genom belysning av ljuskänsligt material, det är fotografi för mig och det är det jag vill pyssla med.
//