Emaks betraktelser 31/Bessa R4A - Nördig pryl eller smart redskap?
Så har då en ny bekantskap anlänt...
Vidvinkelkameran Bessa R4A med Ultron 28 mm/2 (som synes har jag redan lyckats sätta ett tumavtryck på det stora sökarfönstret).
2006 lanserade japanska Cosina-Voigtländer de två modellerna R4M och R4A. Den förstnämnda med helmekanisk slutare, den andra med valbar tidsautomatik. Båda har tider ner till 1/2000 sek (precis som alla de övriga modellerna av mätsökarkameror från Voigtländer). A-modellen dessutom med låsknapp för inställt exponeringsvärde i tumgreppet på baksidan. Så länge den är intryckt behålls värdet. Leicas M7 och en del andra kameror har låsningen i avtrycket (till hälften nertryckt) vilket fungerar bättre som jag ser det. Att Voigtländer valt att placera en låsknapp på baksidan vet jag inte, men visst fungerar även det.
Det unika med dessa två Voigtländer-modeller är att de har vidvinkelsökare med sökarramar för 21, 25, 28, 35 och 50 mm. Ramarna anpassar sig som vanligt efter hur avståndet ställs, för att kompensera exakt för parallaxfelet. Husen är helt anpassade för vidvinklar. En del mera konservativa mätsökarfotografer kanske ser de här kamerorna som onödiga eller nördiga och ska jag vara ärlig så såg jag dom nog lite så också när de kom. Men med tiden har jag börjat förstå hur innovativa och användbara de är. Bäst fungerar de med 21, 25 och 28 mm eftersom 35 och 50 mm ramarna är ganska små i det vidvinkliga sökarfönstret. Sökaren har lite svag tunnformig distorsion men det upplever jag inte som direkt störande. De vidvinkliga tillbehörssökare (21, 25 och 28 mm) som finns att tillgå för vanliga mätsökarhus, har ganska kraftig tunnformig distorsion, det är i så fall betydligt mera störande.
Jag har sedan förut en Color-Skopar 21mm/4 men har nu även skaffat Ultron 28mm/2. 21 mm ramen på R4A syns precis med glasögonen på vilket uppskattas, och ramen för 28 mm ligger tydligt innanför synfältet i sökaren. 35-ramen upplever jag som något liten och kommer därför använda R2A-huset för den brännvidden samt 50 mm. Cosina-Voigtländer har även ett hus vars sökare visar 1:1 och alltså är anpassat för 40-50 mm brännvidder samt tele 75 och 90 mm. Med det huset kan du fota med båda ögonen öppna utan problem.
Dom här Voigtländer-kamerorna är prisvärda alternativ till Leica M eller Zeiss Ikon. Mitt sökarlösa L-hus har jag haft sedan 2003 och det helmekaniska R2 sedan 2004-2005. Inget av dom har krånglat, förutom när en myra kom in i L-huset och fastnade mellan slutarlamellerna så att dom låste sig. En tandpetare fixade detta och sedan funkade den som vanligt igen. Husen har alltså gått problemfritt i 10 år. Mitt R2A hus har jag också haft några år nu och inte heller det har krånglat. Jag uppskattar tidsautomatiken så mycket att de andra två kamerorna fått vila alltmer.Betydligt fler rutor på filmerna blir rätt exponerade tack vare automatiken och knappen för exponeringslåsning på baksidan. Det ska vara lätt och enkelt att fotografera och det är det med A-husen. Utan automatiken blir det ibland inte så bra exponerat. Detta var också en av anledningarna till nyförvärvet R4A. Om man som jag, också är analog fotograf fullt ut och alltså kopierar bilderna traditionellt i mörkrum, betyder perfekta exponeringar mycket mera för slutresultatet. Du har inte alls samma möjligheter att kompensera där som när du scannar dina negativ till datorn och redigerar i ps eller annat lämpligt program. Möjligheten att arbeta snabbt med tidsautomatiken är ytterligare en anledning till att jag gillar de här mätsökarhusen med tidsautomatik från Voigtländer väldigt bra.