- Joakim K E Johansson -

Idag är jag pensionär - det är hårt och man måste ha rutiner

Idag är det lördag och då har vi som knegar till vardags chansen att testa på det tuffa pensionärslivet. För tro inget annat - det är hårt och man måste ha rutiner. Många pensionärer jobbar mer än vad de gjorde när de jobbade, om ni nu förstår vad jag menar ;-)

Lokaltidningen Sydöstran delades ut gratis som reklam idag, så jag läste morgontidningen i tidningsform, så att säga. Det är mycket ovanligt, för i vanliga fall läser jag tidningen i mobilen eller på surfplattan (dock aldrig lokaltidningen). Däremot äter jag ägg och bacon nästan varje dag. Det är nyttigt och håller mig mätt ända till kvällen.

Idag var det ett stort uppslag om hur Kustbevakningen i Karlskrona slösar med våra skattemedel. Det är inte bra. Fortsätter de såhär finns det ju inga pengar kvar när jag blir pensionär, på riktigt. Då måste jag kanske jobba – alltså jobba-jobba ;-)

Att ta nationella nyheter och lyfta ner dessa till det lokala planet är annars en vanlig arbetsmetod. Så när det avslöjades att SÄPO hade haft sin omtalade Bondfest visste jag att våra lokala förmågor skulle ringa mig också eftersom jag jobbar på en statlig myndighet (när jag inte praoar som pensionär). Och det gjorde dom. Men vi i museisvängen är inga festprissar direkt, så journalisterna hittade självklart inget att anmärka på :-) 

Samtidigt som jag läste detta lyssnade jag på Medierna i P1. Ett väldigt intressant program där journalisternas jobb granskas i sömmarna. Man blir mörkrädd när man hör hur de slarvar, undanhåller information, hårdvinklar, moraliserar och väver in personliga åsikter i nyhetsrapporteringen. Så kanske ska man inte döma Kustbevakningen för hårt. Med största sannolikhet är nämligen hälften av det som står i tidningen felaktigt. 

Men det är inte bara gammelmedierna som ska ha sig en känga. Våra nya sociala medier är inte mycket bättre dom. Exempelvis sprids nu mycket desinformation på facebook om påstådda hundtjuvar här i Blekinge. Det uppstår snabbt otäcka drev i den här sortens situationer och oskyldiga människor pekas ut.

Som vanligt handlar alltsammans om dig själv som mediekonsument. Var kritisk. Ifrågasätt allt du läser och försök hitta information från flera oberoende källor. Och om alla pekar åt ett och samma håll kan du utgå från att det bästa är att titta åt andra hållet om du är intresserad en någorlunda balanserad bild av läget. Garanterat.

Morgonens fotobok var Post Scriptum av Christer Strömholm. En fantastisk bok som jag köpte efter att ha sett den pågående utställningen på Fotografiska. Det som slår en så tydligt med Strömholms bilder är närheten och kontakten med människorna han fotograferade. Man blir nästan avundsjuk, men framförallt grymt inspirerad.

Men jag ska inte klaga, jag har ju äntligen fått tillbaka min Leica M6 från Tyskland och kylen är fullproppad med T-MAX 400. Så det är bara att ge sig ut i verkligheten och se till att skapa lite magi. Det går inte att sitta här vid burken och slösurfa, för då händer ju inget. Jag får helt enkelt fortsätta den hårda och aktiva dagen som pensionär. Ta det lugnt kan jag göra på jobbet ;-)

Inlagt 2012-11-10 12:38 | Läst 4606 ggr. | Permalink
Hårt pensionärsliv. Läste också om de sk hundtjuvarna fast i den andra lokaltidningen. Det var något större reportage.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-10 16:02
Visst är det hårt :-)

Man undrar hur mycket som är sant och hur mycket som är överdrifter när det gäller de där hundtjuvarna.
Nu blev jag sugen på ägg och bacon, ser gott ut ;) Kom att tänka på din kommentar om Bresson-bilden som lades upp på flickr (på Alfs blogg) när jag såg att du läser Strömholms "nya" bok. Tydligen lär han ha gjort en liknande sak på 80-talet, när det var så mycket prat om att det var rena lotteriet om vem som kunde komma in på Fotohögskolan i Gbg. Han skickade in tio opublicerade bilder, och kom (så klart) inte in ;) Hoppas du får några fina bilder idag, själv ska jag tvätta och spela tennis, så det blir inget fotande för egen del.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-10 16:03
Det där experimentet har nog gjorts många gånger i olika sammanhang, kan jag tänka mig. Och visst är det ganska talande på något sätt :-)
Mitt ägg-och-bacon-tips: Gör en omelett med en jädra massa vitlök, toppa med ost och tomater samt krydda med oregano. Det blir nån slags pizzahybrid:-)

Jo, att journalister ljuger står ju klart, men man undrar om folk fattat det. Det är helt obegripligt att tidningar som Aftonbladet och Expressen ens existerar längre med sina supervinklade floskelartiklar.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-10 16:06
Låter gott, det ska jag prova :-)

En lyxig helgvariant är att krydda omeletten med kanel och sedan servera det hela med vispad grädde och mörka bär.
Utgör inte det här inlägget någon slags renommésnyltning? ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-10 16:07
Vad menar du? Jag fattar inget ;-)
vackert insrument/ronny
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-10 16:07
Visst är det :-)
Intressant blogginlägg... :)
Det här bloggtänket pekar mot framtiden! Konstnärstiden, eller för att ingen skall blanda i hop det med den tidiga Konstnärstiden, ni vet Pictorialismen osv, så kan man väl säga att det pekar mot Pensionärstiden, det är då man kan skapa fritt och inte skylla på fasta arbetstider osv som hindrar.
Fin kamera i bloggen!

Och det e nya tider vad gäller våra kommunala och statliga företag, så kan man väl se det! Effektivitet skapar vinst till aktieägarna! ;) Och såklart personalfester! Även om SÄPO inte fattat att man inte är ett privat företag! ;)

Rykten via social medier ja... och annat... Vi brukar ibland tala om vilken informationskälla internet är...
Jovisst, kan det vara så, men det jag har sett under min år som internetanvändare, så inte vidareutbildar man sig speciellt mycket via nätet, utan det e som i verkligheten, intressanta saker e spel, nöjen, billig sprit, brudar, rykten, skandaler och skitsnack om andra! Ursäkta! ;)

Och att vara kritisk, det är inget man föds med! Och utan kunskap, så kan man inte kritisera! :)

Och så måste man förstå Journalister, dom jobbar på ett företag som måste tjäna pengar i konkurens med andra liknande företag, annars får företaget läggas ner, och journalisterna får sparken.
Alltså gäller det att skriva så man får många läsare! Elementärt käre Watson!
Och vad säljer, vad vill "folk" läsa då! Gissa! ;)

Så att klaga på tidningar och knasiga löpsedlar, det finns en bakomliggande orsak till de här löpsedlarna, det här säljer! Tex, "Mår du illa, har du den okända sjukdomen?" "Små finnar kan betyda dödsallvarlig sjukdom!"
" Här har du vädret 1 år framåt", "Lista på alla skattesmitare i din kommun!" osv, osv.
Man har ständigt pågående undersökningar om vad som säljer, och kollar fteråt om det säljer, det här är en hel vetenskap!

Det här bör man nog ha i tanken när man läser tidningar, även på internet!

Och som sagt, fin kamera!
/Bengan
Svar från Joakim K E Johansson 2012-11-10 16:13
Eftersom jag är utbildad journalist och dessutom har jobbat som journalist (bland annat på Sveriges Radio) så känner jag väl till hur det funkar :-)

Det är lätt att bortförklara med att det ska locka tittare, säljas lösnummer och så vidare. Men i grunden handlar det om allt för många journalister som har förlorat fotfästet och sin yrkesmässiga kompass, enligt min mening. Lyssna exempelvis på inslaget i Medierna som jag länkar till ovan. Det är inte imponerande hur det går till.