Få ut max av din Fujifilm X100
Sedan Fujifilm X100 blev tillgänglig på marknaden har många haft synpunkter på kameran. Åtskilliga har hakat upp sig på det omständiga menysystemet, vissa knappars bristande användarvänlighet och att kameran har en tendens att bete sig på ett oförutsägbart sätt när man växlar mellan olika lägen.
Som ägare av en X100 kan jag hålla med om en del av den här kritiken. Menyerna kunde ha varit bättre, några av reglagen är väl fibbliga att använda och kameran har ibland för sig att ändra vissa inställningar utan att man riktigt begriper varför. Personligen tycker jag att det sistnämnda är det som irriterar mest.
Men samtidigt finns det ett sätt att jobba med Fujifilm X100 som enligt min mening innebär att kameran plötsligt visar upp sitt rätta jag. För så här är det. Om X100 används på samma sätt som alla andra moderna digitalkameror så riskerar man att bli frustrerad över dess speciella karaktär. Om man däremot tänker ”analogt” händer något.
Egentligen är det uppenbart när man läser Fujis tankar bakom kameran. Målet har varit att ta fram en digitalkamera med ett klassiskt analogt upplägg. Under utvecklingen fick erfarna professionella fotografer komma med synpunkter på olika funktioner. Och det märks. Ja, det syns ju dessutom tydligt på kamerans utformning.
Mitt råd är därför att använda X100 som du hade använt en gammal hederlig mätsökarkamera. Ställ in ISO-talet som du föredrar, mät ljuset, justera tid och bländare. Du kan även köra med hyperfokalskärpa om du vill ta steget fullt ut. Planera ditt fotograferande, var förberedd och jobba aktivt med din kamera. Ta kontrollen över tekniken!
Detta gör dock X100 till en svår kamera. Den kräver inte bara erfarenheten och kunskapen om hur man fotograferar traditionellt. Den kräver också att du gillar det. Det handlar alltså om hela ditt förhållningssätt till det där med att ta bilder.
Så, återigen. Ta kontrollen. Tänk analogt. Låt X100 visa sitt rätta ansikte.
Jag läste ditt inlägg. Håller med om dina tankar.
Orolig behöver du verkligen inte vara. Kameran levererar suveräna bilder även med automatiken.
Om du är van vid analogt så kan jag mycket väl tänka mig att du lär uppskatta X100. Som jag skriver i blogginlägget så är det en digitalkamera som funkar väldigt bra när man jobbar traditionellt.
Men jag tycker ändå att det jag säger har täckning. Du kan som sagt köra med hyperfokalavstånd och då känns kameran nästan exakt som en analog mätsökare. Du kan hiva upp kameran och dra av en bild ögonblickligen.
Sedan är inte skärpan detsamma som övriga inställningar tycker jag. Det är på något sätt exponeringsparametrarna som är det väsentliga när man jobbar manuellt. Att kameran har AF förtar inte den "analoga" känslan när man använder kameran som jag beskriver.
Bilderna i detta blogginlägg är tagna i färg, sedan har jag konverterat dom till svartvitt för att jag gillar det. Och skärpan är det inget fel på. Den sitter som en smäck eftersom gluggen är mycket skarp. Däremot brukar jag inte lägga på så mycket skärpa i efterhand på mina bilder eftersom jag tycker det är snyggare med mjukare bilder.
Ditt argument om att "tänka analogt" kanske stämmer, jag vet faktiskt inte riktigt eftersom jag tror att jag aldrig riktigt vant mig vid att tänka digitalt. Det kan ligga något i det, jag drar mig till minnes min kommentar i din förra bloggning där jag kände mig löjlig när jag klagade över hur krångligt det var att skifta mellan manuell iso och automatisk, jag har ju aldrig använt någon auto-iso tidigare, aldrig någonsin. Detta är faktiskt den första kameran jag någonsin ägt som har den möjligheten, detta visar egentligen bara på hur lätt vi "förslavas" av tekniska hjälpmedel, hur vi själva blir mindre kompetent ju mer tekniken hjälper till. Helt naturligt givetvis, kompetens vidmakthålls genom ständig övning och det ursprungliga lärandet kommer av att använda hjärnan, vi lär oss inget genom att låta tekniken "tänka" åt oss. Mitt pillande med auto-iso har nu gått över, nu stör jag mig snarare över att det är lättare och snabbare att välja iso på mina 30 år gamla kameror än vad det är att göra detsamma på Fuji X100, paradoxalt nog.
Har börjat vänja mig med att fokusera "manuellt" med den där AFL/AEL knappen, funkar bra. Kameran presterar dessutom en fantastisk bildkvalité och dess förmåga i ljusmässigt skumma miljöer är, lysande! Men jag måste nog säga att jag tycker att den tom. har en viss tendens att överexponera i mörka miljöer, i glödljus och iso 3200 eller mer så tenderar jag att ställa in -2/3 kompensation. Det verkar som om kamerans ljusmätning är viktad efter skuggorna snarare än högdagrarna. Detta känns ockå som en sån där sak som är vald med tanke på erfarna fotografer. Problemet med kameror i sas. konsumentklass brukar ju vara att de är lite väl hårt inställda för att inte bränna ut högdagrar, med resultat att många bilder blir underexponerade. Den här kameran (i någon form av automatik) bränner exempelvis gladeligen ut ett fönster vid foto inomhus, där billigare kameror hade underexponerat kraftigt. Jag upplever ljusmätaren lika konsekvent och icke-tänkande (därmed konsekvent pålitlig) som mina gamla stenålderskameror. Den som har lite erfarenhet vet ju att detta är korrekt, undvik det där ljusa fönstret alternativt balansera dess ljus med reflex-skärmar eller artificiellt ljus, bilden blir inte bättre av att bli underexponerad. Jag håller med dig Joakim, kameran börjar allt mer kännas som att den är gjord efter önskemål från erfarna fotografer.
Någonstans känns det dock som att det är två olika team av ingenjörer som varit inblandade, ett mer mekaniskt team som förstått fotograferna och ett "modernt" team som programmerat menyer, där det senare misslyckats rätt kapitalt. Det "digitalkamera-aktiga" framförallt på baksidan av kameran verkar vara taget rakt av från någon billig kompakt. Kontrasten mellan den där meny-surfa-runt grejjen och kamerans riktiga rattar i metall är ganska slående.
För övrigt tycker jag att du sätter fingret på hur det funkar nu för tiden. Vi blir slavar under alla dessa funktioner som vi plötsligt "måste ha" trots att vi aldrig behövt dom tidigare.
Det är också vad jag i grunden syftar på med mitt inlägg. Tänk bort allt detta och använd kameran på det traditionella sättet. Slutartid, bländare och ISO.