Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Väl preparerade

påbörjade vi resan till vårt grannland i sydväst eller ”Första nedslaget i Danmark 2021”, som man också kan uttrycka det. Två vaccinationer, intyg från vårdcentralen på vaccineringarna, intyg om hemvist i Halland från skattemyndigheten och pass (vilket man inte skall behöva mellan de nordiska länderna). Samt, om utifall det inte skulle räcka, möjligheter att ladda ner ett covidpass i mobilen. 

Och planen? Ingen!

Jo, om man räknar in att dit näsan pekar, dit åker vi, utom första natten strax utanför Roskilde. Polisen bemödade sig inte att läsa våra papper vid gränskontrollen. De vinkade förbi oss. S-märket på registreringsskylten hjälpte väl till. Det är just nu inga restriktioner för resande mellan Sverige och Danmark. 


Och Roskildefjorden är hyfsat varm att bada i. Vem kan motstå ett dopp i solgasset i en västerslänt? 

Boendet strax söder om Roskilde var något av en oas. Jag måste säga att en del värdar har en sällsynt förmåga att skapa rofyllda gröna rum mitt i en annars vardagsstökig miljö. Kanske är det typiskt danskt och typiskt för lite äldre fastigheter där trädgården inte är så stram som de från 60-talet och framåt, eller skall man säga serieproducerad som från 60-talet och framåt.

För att besöka domkyrkan i Roskilde krävdes coronapass eller motsvarande enligt politiet, men vi hade ju dokument med oss så det var enkelt och det var pensionärsrabatt på inträdet.  Tror att det säkert är tionde gången vi går in där. Har något särskild minne av Lübecks motsvarighet, så jag letade efter den nedfallna kyrkklockan, men insåg snabbt att det var fel kyrka. Roskildes kyrka är mera en stor sarkofag för de kungliga, i stil med Riddaholmskyrkan i Stockholm. 
Arbetena med drottning Margarethes sarkofag är i full gång och en modell av den visades. Jag tyckte nog att det är lite makabert. 


Efter väl intagen frukost i oasen styrde vi på småvägar mot västnordväst. Byarna ligger tätt och landskapet är format av inlandsisen. Tissø en grund insjö med nästan cirkulär form är rester av en dödisgrop. Finns ju sådana lite varstans men inte i den här storleken. 

I Slagelse dag 3 blev det en stunds stopp och inköp av lätt förtäring.

Området runt Köpenhamn undvek vi och en natt logerade vi i lilla staden Haslev. Överraskande trevligt och luftigt att inta medhavd mat i trädgården.

Från Sjaelland och tillbaka via Vordingborg, Falster, Majbölle på Lolland och Bogö gick färden på små vägar. Avstånden är relativt korta och logi finns det i nästintill varje by.

 

Bilfärjan över Grönsund till Bogö är byggd i trä, så även livbåtarna.

/MA 

Inlagt 2021-07-29 16:04 | Läst 1690 ggr. | Permalink

"Reglerna vid inresa är nog fortsatt sådan att det är två sprutor man behöver eller negativ PCR test. Första gången vi åkte över runt midsommar så hade de kontroll av vaccinationsintygen, andra gången i år var för någon vecka sedan och då hade de ingen kontroll alls, de har stickprov kanske. Det ser ut som ni har haft en fin tur och det är säkert rätt att leta efter lite mindre gemytliga ställen."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Reglerna vid inresa är nog fortsatt sådan att det är två sprutor man behöver eller negativ PCR test. Första gången vi åkte över runt midsommar så hade de kontroll av vaccinationsintygen, andra gången i år var för någon vecka sedan och då hade de ingen kontroll alls, de har stickprov kanske.

Det ser ut som ni har haft en fin tur och det är säkert rätt att leta efter lite mindre gemytliga ställen.
Svar från Mats Axelsson 2021-07-29 20:04
Ja det småskaliga på Sjaelland är påtagligt och ger många tillfällen till att leta upp små "oaser" här och var.
/MA
Kul och trevligt med såna här mer eller mindre spontana road trips. Visst är det roligt att hitta de här små undangömda pärlorna vad gäller mat och boende? Och ni har ju Danmark och norra Europa alldeles om hörnet.
Så, trevlig berättelse och bra bilddokumentation!
//GöranR
Svar från Mats Axelsson 2021-07-30 20:42
Tack! Ja pärlorna finns utan att man vet om dem!
/MA