Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Strandfynd

Egentligen skulle titeln vara "Vad jag finner på havsstranden". Det är titeln på en populärvetenskaplig bok som inhandlades för att stilla nyfikenheten över alla föremål som dök i synfältet när man strosade längs vattenbrynet. Mycket är det som spolas upp och många tecken på liv eller kanske rättare sagt spår av liv ligger i vågskvalpet. 

Förutom tång så flyter det upp äggsamlingar av neptunussnäcka. Det är det vita som syns framför skoavtrycket.

Plasthylsor från hagelskott! Tjuvskytte eller gåsjakt från i höstas? Mycket gäss samlas numera utefter kusten. Tusentals gäss övervintrar och det finns de boskapsbönder som hävdar att gåsskit i betet inte faller nötboskapen i smaken. Kanadagås har minskat betydligt i antal sedan jakt infördes. Kommer plasthylsorna från Jyllands östkust? Hur som, man kan ju tycka att hylsorna skulle kunna plockas upp.

Sälskelett.  

Rester från ett "sjöslag". Smuggelsprit?

Ibland, men ganska sällan en trädstam eller trädgren.

Hjulspåren som syns är spår från fordon som samlat tång till de badandes glädje. För vem kan bada i tång? Det gör man bara på kurorten där man betalar för det.

Blåmusslor har blivit sällsynta på den här kuststräckan likaså snäckor och havstulpaner.

Golfbollar är också sällsynta. Havet har troligen inte transporterat den. Golfbollar sjunker, så det här exemplaret är nog en tappad boll. Eftersom golfbanan är långt härifrån så är det heller ingen boll som hamnat i ruffen.

De här juvelerna har dock strandat, delvis av egen simförmåga, men mest vattnets. Det har inte varit påfallande många den här sommaren.

Inte så många rullatorer i år, men betydligt fler än för trettio år sedan. Baddräkterna är, eller man kanske skall säga badkläderna är, inte så ovanliga att hitta här och där i anslutningen till stranden. Modet ändrar sig fort och plaggen blir omoderna. Funderar på om det kan vara så att rullatorägaren helt sonika parkerat sitt hjälpfordon, tagit av sig den obekväma baddräkten och vandrat ut i havet. Kanske ända till Danmark? Det är ju långgrunt och nu är det fler som emigrerar än immigrerar enligt migrationsministern.

/MA

Postat 2024-08-09 14:16 | Läst 377 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera