Vimmel och vardag Mingle and monday
Kontrast, blocket och sländan
Kontrast är nödvändigt för att kunna uppfatta någonting annars blir ju allt bara ett otydligt töcken. Det finns många typer av kontrast eller snarare nivåer av kontrast. Fick se den här stenbumlingen vid sista besöket i skogen. Flyttblock. En sådan där stenbumling som jättarna kastade omkring sig när de blev arga. Numera är det inlandsisen som flyttat dem. Den här har nog rullat ett stycke under istrycket.
Sensommarvärmen väckte många små kryp till livs. Sådana som behöver en viss värme för att fungera.
En blågrön mosaiktrollslända
Trollsländor, som namnet antyder, har förknippats med ockulta fenomen. Det finns nog en koppling till slända som används vid vävning. Trollsländor skulle kunna vara trollen spinnverktyg….. Fantastiska flygetyg är de hur som helst och insekter som besvärar oss äter de.
/MA
Sensommar
Allting blir tidigare för varje år förefaller det som. Semlor skyltas det med redan tidigt i januari, påskris redan i februari, julgran redan i början på november och så nu Brittsommar redan i september. Styrs vädret av kommersiella krafter eller är det bara sensommar?
/MA
...egen härd är guld värd......
På vägen till avfallsstationen kom jag häromdagen förbi ett område där man skalat av matjordslagret, det vill säga de översta 200-300 mm. Därunder blottade sig mineraljorden i form av lite matjordsblandad fin sand. Flera mörka fläckar med ca 200-300 mm i diameter bland några enstaka större 600-1100 mm i diameter var markerade.
De större mörka fläckarna är rester av eldar som brunnit för ca 3200-2700 år sedan, (bestämt med kol -14 metoden på några härdar i området under en tidigare förundersökning) under bronsåldern någon gång. De mindre mörka fläckarna är stolphål från väggarna till enkla byggnader. Nu skall marken beredas för nya byggnader. Ett bra läge med utsikt över slättlandskapet och en gammal fornsjö vars rester knappast längre kan urskiljas annat än som marker som måste dräneras. Vad eldade man med i de gamla härdarna? Ek och lönn visar analyssvaren. Ved med högt energiinnehåll har man använt. Det fanns kanske ingen björk eller gran i södra Götaland under den tiden....
Jag tog sedan vägen över avfallsstationen som planerat.
Det här är rester från egna härdar för sådär 0-5 år sedan. Dessa har använts under plaståldern, atomåldern, teknikåldern eller vad tiden nu kommer att kallas. Jag tror nog att ur ett vidare perspektiv befinner vi oss fortfarande i järnåldern om man nu skall relatera en tidsålder till en metall och dess användning.
/MA