Vimmel och vardag Mingle and monday
Fotografi i Falkenberg 2017
Falkenbergs fotoklubb har ett ambitiöst fotoarrangemang i helgen 1-2 juli, 10.00-17.00 : FotografiFalkenberg.
Filter kan vara ett bra skydd i sådant här läge
Bildvisningar, bildutställningar och föredrag av bland annat Jan Gustavsson, Brutus Östling, Moderskeppet med flera. Evenemanget pågår i dagarna två, lördag och söndag i Falkhallen, Nyhemsplan 1 i centrala Falkenberg.
Fritt inträde.
Sommar men blåsigt!
Program FotografiFalkenberg 2017
Undertecknad, förutom alla övriga medlemmar, ställer förstås ut några bilder på klubbens inomhusplank.
/MA
Midsommardagen
Den lite osäkra väderprognosen och en ihållande blåst gjorde att den återkommande utflykten på midsommardagen gick inåt landet istället för som vanligt längs kusten. Tomatplantorna flyttades från västfasaden till östfasaden i hopp om en intensivare blomning. (Även de plantor vi som skänkt till vänner och bekanta blommar bättre än våra. Det måste ha med blåsten att göra). Kursen ställdes mot ett naturreservat en bit in på gränsen mellan kustlandet och det småländska höglandet.
Vinden var inte frånvarande här heller så tuvullen och ängsullen svajade för vinden. Bländarprioritet fick ändras till slutarprioritet. Längre än en 1/500 var ingen idé om något skulle bli hyfsat skarpt.
En liten göl, dold i växtligheten, låg i lä. Näckrosen kunde spegla sig. Den bekanta råa doften av förmultnade växtdelar som stiger från skogskärr och gölar är annorlunda än ruttnande tång. Samma process men olika associationer.
Efter kaffekoppen och kakorna på bänkarna vid reservatet började luckor i molntäcket släppa igenom solen.
De blåbandade jungfrusländorna och någon kusin, den blåvingade jungfrusländan, utnyttjade värmen. Inte bara solens värme utan också parbildningens värme.
Hannen tar ett tag om honans nacke och honan böjer in sin bakdel under hannens kropp för att få hannens sperma överförd till sig.
Har hon plockat sju sorters blommor och klättrat över sju gärdsgårdar?
/MA
Flera flugor i en smäll
Hade ärenden till Malmö förra helgen och upptäckte att det pågick en fotobiennal och en maraton. Ingen löpning över bron men väl en fotografisk maraton. Inte 42 fotografier på kortast tid men 12 bilder med 12 teman på 12 timmar. Marigt men roligt att försöka att lösa det efter bästa förmåga. Fotobiennalen fick man delvis på köpet mer eller mindre. Sökandet efter motiv ledde understundom till att man kom förbi några av de 15 gallerierna eller utställningsplatserna i staden. En titt kunde ge lite inspiration. Dessutom hade det veckan innan varit fotofestival i Köpenhamn. Fotospäckat i Öresundsregionen under första halvan av juni kan man påstå.
Dagen före regnade det kraftigt.
Fotomaraton kräver lite ansträngning, både mentalt och fysiskt men Malmö är en förhållandevis omväxlande miljö med goda möjligheter att hitta passande motiv. Så det var en positiv aktivitet.
Fyrtiotalets byggda bostäder är exemplariskt ljusa. Dagsljuset når in från båda fasaderna.
Den yngste kom hem från en termin i Spanien och skulle hämtas hem men ett besök hos Malmöboende kompisar och en konsert av Kapten Röd kom emellan. Tur då att fotomaraton passade in tidsmässigt.
Utsikten från hotellfönstret bjöd inte på några fantastiska vyer.
Cyklat blev det. Backar är nästan obefintliga i Malmö. Staden är verkligen cykelvänlig.
Katalogen till fotobiennalen blev en bra ersättning till hotellutsikten.
I skrivandets stund är det midsommaraftons förmiddag. I trädgården varnar en rödstjärtshona. Hennes två ungar drar omkring och lär sig leta mat och hon bistår då och då med mat. Det utlovade regnvädret har inte kommit in ännu. 11-kaffet hägrar på den ljumma terrassen. Få se om jag kan få en bild på den varnande honan och hennes ungar.
Glad midsommar!
Och de tolv bilderna får ni se på hemsidan för Malmöfotomaraton i augusti.
/MA
Fotoexcursion (del 8)
Det blev många bilder vid sista Ölandsbesöket så jag gör ett blogginlägg till.
Aurora, namnet på morgonrodnadens gudinna, har givit namn till en fjäril, dagfjäril. En fascinerande "pärla" bland vanliga fjärilar. Den flyger bara i maj och någon vecka in i juni i södra Sverige. Då skall allt ske. Det vill säga parning och äggläggning. Hannen är påfallande stressad och brukar ta sina rundor i reviret på jakt efter honor och rivaliserande hannar samt förstås nektar från korsblommiga växter. Svårfotograferad med ett macroobjektiv men det blir enklare med ett tele!
Ängsbräsma som syns längst till höger är en typisk värdväxt.
Undersidan, som syns lite grand här, är melerat grön. Jag måste tillstå att det krävs ett nytt försök för att göra fjärilen rättvisa. Tidigare år har jag försökt med ett macroobjektiv men inte kommit tillräckligt nära. Vid det tillfället envisades det exemplaret med att flyga mellan två områden med ett taggtrådsstängsel mellan. Jag blev något vigare på kuppen och men fick jackryggen sönderriven. Dessutom inte någon bild. Det här är tagit med ett 70-300 mm zoomobjektiv. Väntar dock på en macrochans som ger bättre skärpa. Säsongen är nästan över för det här året så det får bli nästa år.
Smultronvisslare flyger lite längre in på säsongen. Här sitter den på en Bergskrabba. En växt som är lik blåmonke och väddar. Bergskrabba är spännande på så vis att den i Sverige växer bara på Öland och Gotland. Jag har för mig att den också finns på de torra stäpperna i Ukraina och österut.
De tidigare inläggen finns här: del 1, del 2, del 3, del 4, del 5, del 6, del 7.
/MA