Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Trut på piedestal

Trutar är ingen art som sätts på fågelskådarens piedestal direkt. Det är ett artkomplex med många varianter, som allteftersom tiden går och genomkunskapen ökar indelas i arter istället för underarter. Medelhavstrut, kaspisk trut var för några decennier sedan något man inte lätt kunde identifiera och rödnäbbad trut var, för så där trettio år sedan, en rödlistad art och det fanns en överhängande fara att den skulle försvinna. Det gick tongångar om att det var Europas sällsyntaste trut och det är det nog fortfarande, men mindre sällsynt nu än då. Så det verkar som om ryktet delvis kom på skam, åtminstone som jag förstår det.  

Herr och fru Rödnäbbad trut? Frågan är vilken som är näbbigast? Är det manschauvinism att ställa en sådan fråga?

Det finns de som håller truten i väntan på föda. Inga kalla blåfrusna fötter här, men likväl gula. En silkeshäger har dock ingen tanke på att skaffa skodon. Mera då att vänta på föda!

Det har varit en sandstorm i norra Afrika som dragit med sig mycket stoft norrut. Några dagar på Costa Blanca var brandgula. Stoftet var mycket finkornigt och lade sig på det mesta. Glasögon, ryggsäck, bilar, balkonger, gator och med lite regn blev det till en ockra-röd-färgad lera. Lössjord tror jag man kallade det förr. Inget man gör numera kanske. Lössen kan ju bli kränkta... ;-)

/MA

Inlagt 2022-03-23 11:53 | Läst 1676 ggr. | Permalink

"He he kul! Och fina bilder därtill.. Trutar är spännande, och vackra! Vintertid kan det dyka upp en och annan Vittrut här, från Arktis. Men det är längesedan jag såg en sån här i Stockholm, det var på den tiden livet var analogt.. Hälsn!"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
He he kul! Och fina bilder därtill.. Trutar är spännande, och vackra! Vintertid kan det dyka upp en och annan Vittrut här, från Arktis. Men det är längesedan jag såg en sån här i Stockholm, det var på den tiden livet var analogt..
Hälsn!
Svar från Mats Axelsson 2022-03-24 13:43
Hej och tack! Jo, vittrutar ses med jämna mellanrum på vintern nere i Halland. Då och då ses kaspisk trut och någon medelhavstrut. Det krävs lite "trutvana" innan man börjar se skillnaderna. I Stockholm finns det nog stora möjligheter att studera trutkomplexet.
/MA