Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Tång är gödning.

Efter varje storm eller rent av kuling så drar havet upp mängder med tång. Inte på alla stränder men på de som har tångbottnarna utanför. Förr, för sådär drygt 75 år sedan och tidigare var tången åtråvärd som gödning. Billigare än konstgödning och det ingick i varje kustjordbruk att ha en del i allmänningen nere vid stranden. De magra sandjordarna krävde gödning och djurhållningen var inte tillräckligt stor. Man måste också bedriva fiske för att försörja sig. Så efter en storm var det mer eller mindre en kapplöpning ner till stranden för att hämta tång.  För att skapa någon rättvisa så fanns det en överenskommelse om att när fyren släckte för dagtid så var det fritt fram att hämta tången. Bärgad tång kunde läggas upp på en uppläggningsplats och så kunde man köra några vändor med tånglass innan den var slut och så invänta nästa storm.  Numera är det kommunen som hämtar tången eller rättare sagt "städar" stranden från tång så att badgästerna inte skall behöva vada i tången innan fötterna kan blötas. På tal om att vada. Den här kuststräckan från Varberg och neråt till Öresund är en viktig refug för flyttande vadare, (fåglar). Till och med klassad som en av Europas viktigaste. Tångflugorna i den ruttnande tången är en viktig energikälla.

Det kustnära fisket är inte längre någon nödvändighet men däremot har det kustnära betet blivit en nödvändighet för att hålla strandängarna fria från sly. Det finns ett värde i anblicken av öppna vidder nära strandlinjen. Inte bara anblicken utan också ur naturvårdande synpunkt. Biotopen är speciell med det väderutsatta läget och så blir också faunan.

 Någon gödsel är det inte någon brist på längre. Snarare tvärtom med alla läckage till havet som uppstår och göder det på ett annat sätt än rutten tång.

Såg förresten i våras, i en växthusbutik, tångextrakt som såldes för 150 spänn flaskan om jag minns rätt, tror det var 1 liter och som skulle spädas och vara utmärkt som ekologiskt gödningsmedel i trädgården. Har dock provat tångmodellen för att göda trädgården men det sättet är alldeles för tungarbetat. Tången måste plöjas ner och det passar inte i en liten trädgård. Roade mig istället med att gå ut på betesmarken och plocka komockor i en hink. För att blanda in i pallkragsjorden så här på hösten. Gräsmattan får bli ogödslad så slipper man klippa så ofta OCH det läcker inte ut så mycket näring i havet, får man tro.  Kanske skall prova med lite tång också.

PS Har idag sysslat med havsfågelskådning. Ett lika spännande sätt att kolla fågel på varje gång. Medelvind runt 20 m/s. Det strömmade havsulor, lommar, alkor, tretåiga måsar, storlabbar, kustlabbar mm hela dagen. Sist men inte minst 2 stycken klykstjärtade stormsvalor. Hade dock lämnat kameran hemma..... DS

 

/MA  

 

Inlagt 2017-10-12 22:02 | Läst 2682 ggr. | Permalink

"Utan kamera ------ Berglins har skrivit och ritat om detta: https://www.svd.se/las-de-senaste-berglin-serierna-har#sida-5"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant. Kommer ihåg det här med tång som gödning.
//GöranR
Svar från Mats Axelsson 2017-10-12 23:06
Skall testa det i våra pallkragar. Imorgon blir det ut med hinken och samla in. Mycket mineral och spårämnen säg det. Det som åkrarna nu är urlakade på. Måhända har det hamnat i havet istället.
/MA
Utan kamera ------ Berglins har skrivit och ritat om detta:

https://www.svd.se/las-de-senaste-berglin-serierna-har#sida-5
Svar från Mats Axelsson 2017-10-12 23:11
Oj! På den länken fanns det mycket att läsa :-)
/MA