Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Nedslag i Danmark och Vålse vig.

En återkommande källa till upptäckarglädje är att göra ett nedslag i Danmark och då företrädesvis på Själland.  Det ligger närmast. Mitt i "ingenstans" brukar vara målet. Oftast med en snegling på vilka geocacher (geocaching är en orientering med hjälp av GPS) som finns men helst på något obekant ställe. Det blir därmed sällan typiska turistfällor utan snarare väldigt lokala fenomen. Det är ett sätt att "komma under ytan" inte att smälta in men att komma vardagsnära. I år föll blickarna på kusten söder om Köge men framförallt på norra Falster. Möns klint är ett känt turistmål mål men det finns också kritklippor längs Själlands ostkust: Stevns klint. Visserligen inte så mäktiga och till viss del också en turistfälla men ändock. Någon del av den här klinten var också en strategisk punkt i kalla krigets skugga. För en urbergsbo från Sverige är det en helt annorlunda naturtyp. 

De mörka stråken av flinta ger en bild av hur jordskorpan eller den dåvarande havsbotten rört sig. Det var bara några veckor sedan som det var en svag jordbävning i Kattegatt. Kattegatts botten rörde sig! Tror det var 2,3 på Richterskalan, knappt kännbar. 

Det är i de här lagren som man kan sluta sig till det stora meteorit- eller asteroidnedslaget som avslutade dinosaurie-eran för gott. Någonstans i den övre tredje-delen skall det lagret synas. Undrar om man kommer att se något motsvarande i dagens havsbottnar efter någon eon? Den allmänna åsikten bland biologer är ju att vi håller på med en massutrotning.

Bottnarna och vattnen runt omkring liksom torra land har en stor artrikedom. 

Den ståtliga bron över till Falster med den gamla bron, från slutet av 30-talet, i bakgrunden. Den gamla bron är smal och jag har minnen från en resa över bron med en SAAB 96 i hällregn på 60-talet. Kommer ihåg det fortfarande, en fantastisk bro att färdas över då.

Den låglänta kusten har lett till att vallar byggts för hålla havet stången här och var. I Vålse vig på norra Falster stängde man ute havet. På artonhundratalets mitt stängdes den grunda viken av och torrlades så småningom. Åkermark fanns det behov av överallt för att möta Europas växande befolkning inte bara i Sverige. 

 

Den här kyrkan, Kippinge kyrka, var vallfartskyrka under medeltiden för att den hade några droppar av Kristi blod. Kyrkan låg före indämningen intill stranden. Nu ligger den flera kilometer upp på land. 

Målningar från 1300-talet.

Tyst, nästan ödsligt ligger fälten med spannmål mellan byarna. Lugnet avbryts bara av intensivt skördearbete. 

Sent in på sensommarkvällen håller man på.

Vålse en by på kanske 200 invånare hade ett B&B i närheten av indämningen som vi skulle övernatta på. Detta var nedslaget i "ingenstans". Men ingenstans visade sig som så ofta vara någonstans vid närmare påseende. Inte bara en kamp om odlingsmark och att bärga skörden utan också en annan sorts kamp: Karl X Gustav låg här i Vålse vintern 1658 med en här på 7000 man! 

 

Det går nog att lägga en vall till en bit ut i viken....

Man kan kanske läsa på innan man åker iväg men det är mycket mer spännande att göra sådana här upptäckter på plats genom att bekanta sig med orten. Det där med aha-upplevelser är speciellt.

/MA 

Inlagt 2016-08-04 10:10 | Läst 2744 ggr. | Permalink

"Det er altid sjovt og dejligt at se andre opdage og beskrive ens eget land eller egn. Du har fundet en perfekt måde at opdage nye steder på. Flotte billeder og du har gjort dig umage med beskrivelsene også. Lidt ekstra info fra en indfødt :-) Stevns Klint er 17 km lang og op til 41 m høj og den kom på UNESCOs verdensarvsliste i 2014.Det er fiskeleret på 5- 20 cm der gør den speciel. Det er 65,5 millioner år gammelt! Storstrømsbroen åbnede i 1937 og to af min farbrødre var med til at bygge den. En ny skal stå færdig i 2022. Med venlig hilsen fra Erik der har boet i Nakskov på Lolland i hele min barndom."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ett trevligt resereportage med många fina bilder. Gillas.
//GöranR
Svar från Mats Axelsson 2016-08-05 12:52
Tack, tack!
/MA
Fina bilder från Danmark och med ett bra reportage Snyggt fotograferat Ha en skön kväll : ) // Gert
Svar från Mats Axelsson 2016-08-05 12:52
Tackar!
/MA
Det er altid sjovt og dejligt at se andre opdage og beskrive ens eget land eller egn. Du har fundet en perfekt måde at opdage nye steder på. Flotte billeder og du har gjort dig umage med beskrivelsene også.
Lidt ekstra info fra en indfødt :-)
Stevns Klint er 17 km lang og op til 41 m høj og den kom på UNESCOs verdensarvsliste i 2014.Det er fiskeleret på 5- 20 cm der gør den speciel. Det er 65,5 millioner år gammelt!
Storstrømsbroen åbnede i 1937 og to af min farbrødre var med til at bygge den. En ny skal stå færdig i 2022.
Med venlig hilsen fra Erik der har boet i Nakskov på Lolland i hele min barndom.
Svar från Mats Axelsson 2016-08-07 09:13
Kul att du tyckte det var roligt och tack för den extra informationen! Nakskov får det bli nästa gång! :-)
/MA