Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Landet med byxorna nere

Framlidne Lars Tunbjörk fotograferade miljöer som blev en berättelse om Sverige i tiden. "Landet utom sig". Nu uppmanas fotografer att dokumentera Corona-tiden. En viktig uppgift och utmaning. Kommer en sådan bok att heta "Landet med byxorna nere"?

I de flesta organisationer måste det göras en riskbedömning och åtgärder vidtas för att minska oönskade negativa konsekvenser i olika arbetsmoment. Gäller det inte statsapparaterna? Tycker mig höra att både de ena och det andra inte är uthålligt: Vattenreningskemikalier, chaufförer för transport och jag vet inte vad. 

Jo, vi fick ju broschyren "Om krisen eller kriget kommer" 2018. Där läggs mycket ansvar på individen och visst, individerna måste vara med. Så är det. Statsapparaten visste att förr eller senare kommer den, krisen alltså. 

Vårdcentralen hade brist på plastpåsar i labbet så provrören hamnade i en plasthandske.

Trots alla civila kriser: Spanska sjukan, världskrig runt knutarna, HIV, ekonomiska kriser, flyktingkrisen 2015 (vars konsekvenser ännu inte har lösts) mm så har det inte funnits en lagstiftning som fungerat för civila kriser. (Det finns tydligen en för krigssituationer). En smittlagstiftning som inte medger snabba beslut, inga beredskapslager, en låg självförsörjningsgrad, (morötter lär vi vara självförsörjande på) och ett EU som egentligen inte hörs av när krisen knackar på dörren. Vem hjälpte Italien när de frågade efter hjälp? Konceptet "Just in time" för materialförsörjning är allrådande men i krislägen omformas det konceptet till "Coming soon". Att just respiratorer skulle bli brist på kunde naturligtvis inte förutses, men det verkar vara så mycket annat av generell natur.

Pandemier har ju inte varit okända fenomen. Hans Rosling (framliden även han) tog upp det som det största faran för världen. Varje år, nästintill, går en våg av någon form av influensa över världen. Oftast kommer den från ett speciellt håll. De svaga avlider i sviterna av den. Och alla införstådda har insett att förr eller senare kommer den som inte är enkel att hejda.

Nu är Coronan här för att stanna och det finns ingen annan utväg än att bli kompis med den. Spela schack med den? Inte f-n hjälper det. Men det är lätt att vara efterklok. Hoppas nu bara att statsapparaterna tar den möjligheten. Det är ju lätt.

Läste en ledare ur GP skriven av Alice Teodorescu och citerar några rader som hon själv har citerat:

"För några år sedan beskrev Mats Alvesson, professor i organisationsforskning, fenomenet ”Funktionell dumhet” (SvD 7/7-2018). Enligt Alvesson är en svag förmåga till reflektion och kritiskt tänkande den kanske viktigaste formeln för karriär i arbetslivet. ”Man är anpasslig och lydig. Man håller sig inom etablerade tankeboxar och agerar med väl utvecklat tunnelseende kompetent inom ramen för dessa. Man krånglar inte till det för sig själv eller omgivningen genom att ifrågasätta konventioner, önsketänkande eller tomma floskler. /…/ Man är pålitlig och kompetent - och uppskattas av omgivningen.”

Det här verkar vara en global företeelse och gäller politiker också.

/MA med gällivarehäng.

PS Jag lade in några bilder också. Det är ju en fotoblogg. DS

Inlagt 2020-04-18 00:07 | Läst 1966 ggr. | Permalink

"Vi såg det inte komma... :-)"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Mats! Bra och tänkvärd bloggtext du har skrivit, Mats!

Jag befarar att globalt finns det säkert dom som anser (Darwinistiskt...”survival of the fittest”) att ”låt dom gamla, sjuka och svaga dö bort så att vi andra snarast kan återgå till det härliga kapitalistliv vi hade innan krisen, som vi så väl har förtjänat...”

Att dokumentera corona-krisen i bild är en bra ide - jag själv ska försöka!
mvh
/B
Svar från Mats Axelsson 2020-04-18 06:44
Tack för kommentaren! Ja nu finns nog dokumentära möjligheter som är viktiga!
/MA
2020-04-18 09:40   Peter Hennig
Vi såg det inte komma... :-)
Svar från Mats Axelsson 2020-04-18 16:07
Enkelt och kul att leka blindbock ;-) Nästa pandemi med kanske 60% dödlighet kan det nog vara en fördel.
/MA
Peter Hennig 2020-04-18 17:40
Ja det är för bedrövligt. Vetenskapen har i alla tider tryckt på budskapet att en stor pandemi kommer förr eller senare. Då duger det inte att sitta i ansvarsposition för beredskapsfrågor och sätta upp ett förvånat ansikte inför tomma lager; ”vi såg det inte komma”. Saken är ju den att det är ert jobb förstår ni, att hålla er uppdaterade. Om ni inte har klarat jobbet – då skall ni städa skrivbordet och gå hem.
Svar från Mats Axelsson 2020-04-18 18:36
Ja precis!
/MA