Vimmel och vardag Mingle and monday
Gränstrakter
Det verkar som om gamla gränstrakter förblir gränstrakter under överskådlig tid. De geografiska förutsättningarna på land är egentligen lika svåra nu som då. Som alltid. Att ta sig fram landvägen i obanad terräng är mödosamt. Nu också. Något lättare med en smal grussträng och en ottomotor, men det är glest mellan bosättningarna och ändå bara fyra - fem mil från kusten.
Luftledningar har fungerat men med den ökande risken för extremväder är det bäst att ta det säkra före det osäkra och gräva ner kablarna. Man måste ha "kräm" till bosättningarna annars stannar all kommunikation av. Små nätverk av solpaneler kunde kanske vara ett alternativ, men kablar går det åt i alla fall, och tekniken är inte på plats än.
Kreosotstolpar brinner bra och med rökgasrening kan det vara ett tillskott i energiproduktionen. Dock inget att hugga upp och ta in i stugan.
Bättre med veden från ett vanligt kalhygge. Om det blir något över från det som skall till sågverken. Några frötallar är sparade liksom torrakor och högstubbar. De skall inte gå till ved. Tre högstubbar per hektar? Kanske certifierat skogsbruk enligt FSC eller PEFC?
Här och var syns rester av ett generationsskifte,
och ställvis där skiftet blivit försenat, alldeles för sent, eller går det att rädda?
Och tröst finns! Om inte i kyrkan så på ICA
eller på nästa derby, när fotbollsplanen torkat upp.
Om nu inte fotbollen ger kryddan i tillvaron så finns det andra möjligheter och flåset kan man få upp på flera sätt!
/MA
Sibirisk knölsvärta eller amerikansk sjöorre?
Det kan låta som kulinariska rätter på en obskyr gourmetrestaurang, men det är det inte. Utan det är två rara fågelarter som dyker upp då och då i vår svenska fågelfauna. Larmindex 2 i Club300:as lista. Gjorde ett ryck för att om möjligt få syn på dessa i tisdags. Det blev en dipp. Sjöorrar och svärtor 600-700 meter ut i Laholmsbukten med sjöbris som rörde upp havsytan gjorde det tålamodsprövande att ”tråla” med tuben. Tror att mitt tålamod inte längre är vad det varit, särskilt som fikat låg i trunken och väntade.
Nå, nu blev det en härlig utevistelse ändå. Vårluft, blommande hassel och Laholmsbukten med Bjärehalvön i fonden är en väl så god anblick som en sjöorre med gul knöl på näbben eller en svärta med en mörk knöl på näbben. Jo den har en snygg vit markering bakom ögat också.
Och naturligtvis blev det en tur ut till Hovs hallar. Ni vet där Sjunde inseglets scen med den schackspelande riddaren och Döden togs. Relevant idag med vår nutida pest.
Ett trettiotal tranor kom sträckande norrut på hög höjd och tranropen annonserade bättre tider eller snarare vårtider. Ur bilradion hördes direktsändningen från Folkhälsomyndighetens presskonferens. Halland ligger illa till.
/MA
Nu är det dags!
Ja, inte riktigt. Först var det det! Kom ett brev om att nu är det dags! I lokalblaskan kom någon dag senare samtidigt en helsidesannons om att det inte var dags för åldersgruppen som angavs i brevet, men snart. Förmodligen om en vecka. Beroende på. Sedan, efter några dagar, kom ännu en helsidesannons om att det är dags för de som är minst tio år äldre. Efter det skall det vara dags, men bankid måste man ha. Det behövde man inte först och läsa på vad som gäller på 1177 skall man göra så det inte blir fel.
Törs man ringa och boka tid nästa vecka utan att bli fuskare? Bli uthängd i Saftonbladet eller Sexpressen! Kan man få tid även om det inte nu är tid, ännu?
När är det rätt tid om man nu är i rätt tid?
Vinner man tid om man bokar i tid eller hinner mutationerna före?
Vintern övergick snabbt till vår. Inte helt fel. Vädret verkar följa mönstret i den här landsändan. Inga vädermutationer egentligen. Skrämmande varmt i andra landsdelar men här: ungefär som vanligt.
Fika igen i båttom (!) hamn.
I väntan på tid kan dimman avnjutas i väntkuren. Det blir tyst i dimman och allting verkar vara större och närmare. Beror det på att aktiviteterna minskar eller dämpar kondenserade vattendroppar ljuden mera än klar luft och ger dimman en skenbild av storleken? I kameran märks ingen skillnad.
Vårvinter?
Redan?
Dagsmejan börjar sätta in sina attacker. ”Öfsadrôpet” skapar istappar lite varstans och det går att sitta någon minut i solgasset med en kopp kaffe.
Isen ligger långt ut mot holmarna i Göteborgs norra skärgård. Isjakter har kommit fram och färdas långsamt utefter iskanten i det som är mera stiltje än bris.
I mellersta Halland så är det ingen skärgård att tala om så isen ligger 50 m ut och sedan är det issörja uppemot 300 m från stranden. Högtrycket lugnar havet.
En och annan sädesärla försöker övervintra liksom forsärlor och storspovar.
Men några klarar inte det överraskande vintervädret.
/MA
Mysväder för inomhusaktiviteter
Nu skall man inte klaga. Sämre väder än så här kan det bli och vad är bättre än en grå himmel, 100 m i tak, lätt regn och vsv 8 m/s i medelvind och 12 m/s i byarna?
Ja det skulle i så fall vara mer än 1,6 grader Celsius i vattnet. Har inte provat att bada än egentligen. Råkade tappa några bordtennisbollar(!!?) som blåste ut till havs. Nja det var strömmen utefter stranden som drog utåt starkare än vinden som drev dem inåt. Tog av mig på underkroppen, alltså byxor, sockar och strumpor. Behöll kalsongerna på. Man får ju vara rädd om det man har och dessutom gardera sig för ett eventuellt besök av sedlighetspolisen. Att fånga en flyende bordtennisboll bland vågor och vind i januari är inte det varmaste man kan göra.
Det gjorde ont i benen. Trots lite solsken någon minut.
Att arrangera supén är en bra sysselsättning när det är varmt inne.
/MA