Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Gränstrakter

Det verkar som om gamla gränstrakter förblir gränstrakter under överskådlig tid. De geografiska förutsättningarna på land är egentligen lika svåra nu som då. Som alltid. Att ta sig fram landvägen i obanad terräng är mödosamt. Nu också. Något lättare med en smal grussträng och en ottomotor, men det är glest mellan bosättningarna och ändå bara fyra - fem mil från kusten.

Luftledningar har fungerat men med den ökande risken för extremväder är det bäst att ta det säkra före det osäkra och gräva ner kablarna. Man måste ha "kräm" till bosättningarna annars stannar all kommunikation av. Små nätverk av solpaneler kunde kanske vara ett alternativ, men kablar går det åt i alla fall, och tekniken är inte på plats än.

 
Kreosotstolpar brinner bra och med rökgasrening kan det vara ett tillskott i energiproduktionen. Dock inget att hugga upp och ta in i stugan.


Bättre med veden från ett vanligt kalhygge. Om det blir något över från det som skall till sågverken. Några frötallar är sparade liksom torrakor och högstubbar. De skall inte gå till ved. Tre högstubbar per hektar? Kanske certifierat skogsbruk enligt FSC eller PEFC?


Här och var syns rester av ett generationsskifte,


och ställvis där skiftet blivit försenat, alldeles för sent, eller går det att rädda?


Några har räddat sig kvar.


Och tröst finns! Om inte i kyrkan så på ICA


eller på nästa derby, när fotbollsplanen torkat upp.


Om nu inte fotbollen ger kryddan i tillvaron så finns det andra möjligheter och flåset kan man få upp på flera sätt! 

/MA

Inlagt 2021-03-27 12:03 | Läst 2368 ggr. | Permalink

"Visst är det så att gamla gränstrakter förblir gränstrakter under överskådlig tid. Älvsborgs län bildades som en buffertzon mot lede fi, d v s danskar och norskar, och det känns fortfarande på den sidan gränsen. Hjärtskärande bild på gammat fint hus. Det är inte helt lätt att få elsystemet att fungera med sol och vind. På Gotland tillverkas emellanåt all den el som ön använder med vindkraft, men om kabeln till fastlandet strular stängs ändå allting av. Det är en säkerhetsåtgärd. Med ström som kommer från alla möjliga håll kan nätet bli spänningsförande på ett okontrollerat sätt. Förhoppningsvis kommer teknik som parerar problemet."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Visst är det så att gamla gränstrakter förblir gränstrakter under överskådlig tid. Älvsborgs län bildades som en buffertzon mot lede fi, d v s danskar och norskar, och det känns fortfarande på den sidan gränsen.

Hjärtskärande bild på gammat fint hus.

Det är inte helt lätt att få elsystemet att fungera med sol och vind. På Gotland tillverkas emellanåt all den el som ön använder med vindkraft, men om kabeln till fastlandet strular stängs ändå allting av.

Det är en säkerhetsåtgärd. Med ström som kommer från alla möjliga håll kan nätet bli spänningsförande på ett okontrollerat sätt. Förhoppningsvis kommer teknik som parerar problemet.
Svar från Mats Axelsson 2021-03-27 15:35
De här områdena blir som refuger i ett i övrigt exploaterat landskap. Lite i skymundan. Tyska bergsmän var i det här området på 1800-talet för att starta fältspatsgruvor. Råvara till porslinstillverkning i Tyskland. Nu blev det inte av någon gruvbrytning, så lugnet sänkte sig över bygden igen. Behaglig atmosfär.