Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

De gröna öknarna breder ut sig så här års

Och det beror inte på klimatförändringen men på klimatet och attityderna. Robotgräsklippare, motorgräsklippare, åkgräsklippare och någon enstaka handgräsklippare gör allt för att hålla nere grönskan. Kanske hade en besprutning med stråförkortare gjort det enklare. Flygbesprutning kan ju ta hela villaområden. Ja hela stadsdelar rent av, men skam den som flyger. Att duscha oönskad grönska med hetvatten eller ånga är en annan metod. Energikrävande skulle jag tro men något mer miljövänligt än att spruta med bekämpningsmedel. Kan slå mig för bröstet den här sommaren då jag helt enkelt gett f-n i att klippa gräsmattan mer än en gång per månad, max. Och vips dyker det upp rölleka, hönsarv, rockentrav, blekbalsamin, renfana och den ovanliga klöversyran. Självsådda hjärtstillor, penséer och tre olika sorter av vallmo, (nyttjar inte opium). Listan kan bli ännu längre och i kapp med blomstren gläds alla insekter.

Läser just nu Hållbar utveckling, Håkan Gulliksson och Ulf Holmgren, Studentlitteratur. Ett av de första kapitlen handlar om individen och livskvalité. De resterande  om social, ekonomisk, ekologisk och eftersom det är skrivet av och för ingenjörer också om teknik och hållbarhet. Att naturupplevelser har positiva förtecken är inte helt överraskande så varför inte låta trädgården växa igen. Lite.   

Längtan efter en äng är inte långt borta och det är många med egen tomt som sår in ängsblomster. Istället blir det nästan golfgreener utan hål i. Mossjakten bedrivs intensivt med järnsulfat och liknande, som om inte marken redan är sur, (i alla fall på västkusten, kemiskt) och maskrosbekämpningen är individriktad. Spjutet trycks i varje planta. 

Gjorde en skattning av CO2 utsläppet av en klippning på ca 700 m2 gräsytan, Det går åt ca 0,7 l alkylatbensin som ger 1,5 kg CO2 plus förmodligen lite annat. Ca 6 kWh och 30% verkningsgrad för en bensinmotor. En bra elmotor kanske har 90% verkningsgrad. Med uppladdning av batterier etc. så kan man nog anta att den totala verkningsgraden är lägre. 60%?? I så fall ca 3 kWh per klippning med el. På Electricity map anges CO2 utsläpp i realtid svensk elproduktion, men alla produktionsslag är inte med och framför allt: Handeln med certifikat gör att el säljs som "icke fossil" söderut och el köps från söder som fossilt! På Energimyndighetens sida anges runt ca 50g/kWh . Det 0,15 kg CO2 per klippning. Men kalkyler med elcertifikat visar på 350g/kWh. Det blir i så fall 1,15 kg CO2 per klippning med el. Inte så långt från 1,5 kg. Nu blir inte den här jämförelsen riktigt rättvis. Tillverkning av prylarna, som litiumbatterier t.ex. som drar 150-200 kg per kWh de kan lagra. Pumpa upp olja ur Nordsjöns botten drar förmodligen också en och annan CO2- molekyl. Och distribution bör ju vara med i kalkylen inte bara driften och sådana uppgifter är svåra att kalkylera. Utan att avse vara konservativ så blir det nog samma summa. Bättre då att hålla nere antalet klippningar och få en äng. I alla fall nästan.

/MA    

PS Hur mycket CO2 släpper en bild ut? Någon som räknat? DS

Inlagt 2019-07-17 16:52 | Läst 1477 ggr. | Permalink

"Håller med, och ger också jävulen i att klippa gräsmattan. Klöverblomstren gillas av bina, och så gillar jag synen. Men det är svårt att få en riktig äng, tyvärr. //GöranR"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ojoj, för att räkna ut sin skuld till naturen i form av koldioxid behövs nog en superdator, det är ju så många variabler att ta hänsyn till. Och hur mycket skulle den beräkningen kosta i form av utsläpp? Vi verkar ha ändan bak hur vi än vänder oss (men det kanske är bra, för vem vill ha den framtill? :)
Ängar är i alla fall vackra och jag föredrar dem framför gröna mattor.

Och hur mycket släpper en bild ut? Ja här på FS blir det nog en del eftersom den drar el hela tiden, även när ingen tittar.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Mats Axelsson 2019-07-18 00:18
Ja hur man än vänder sig....! Fästingar verkar trivas i lite högre gräs...
/MA
Håller med, och ger också jävulen i att klippa gräsmattan. Klöverblomstren gillas av bina, och så gillar jag synen. Men det är svårt att få en riktig äng, tyvärr.
//GöranR
Svar från Mats Axelsson 2019-07-18 00:15
Slå med lie en gång efter midsommar och en gång i augusti. Har lie men inte schwungen (och kanske inte orken). Har dock råkat ut för 4 fästingattacker på kort tid. Måhända är det tacken, eller är det bara ängslighet?
/MA