Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Fotoexcursion (del 6)

Även detta år uteblev vårexcursionen till Öland (se del 1, del 2, del 3 del 4) och blev till en höstexcursion (se del 5). Skall nog också medge att det mest blev ett socialt evenemang eller social excursion med betoning på min yngsta dotters födelsedag och det faktum att familjemedlemmarna inte sett norra Öland. Denna gång infann sig också en liten fototrötthet. Har varit på Öland nästintill en gång per år de senaste 45-åren med naturskådning som mål och kameran har varit intensivt med de senaste 10-åren. Så vilka nya motiv finns det.....? Det lustiga med Ölandsbesöken är att varje gång hittar man ett nytt ställe som man inte varit på tidigare, så ock i år. Måhända har en del platsbesök också glömts bort! Av Ölands fornborgar har jag genom åren undvikit Gråborg. Nu blev den besökt i utbildningssyfte. Det vill säga: Visa den för den yngste sonen. Gråborg är lättillgänglig och skulle kanske också kunna kallas Fårborg. Utan fåren skulle nog borgen växa igen.

Gångvägsskyltar visar att det är 15 km till Ismantorp som är minst lika imponerande som Gråborg där den ligger i lövskogen, Midlandsskogen. Midlandsskogen lär vara den största sammanhängande lövskogen i Europa. Inte säker på att det är rätt dock!. Hur som helst en vårmarsch genom skogen från Gråborg upp till Ismanstorp kunde vara en bra utflykt. Om inte annat en bra motion och många tillfällen till macrofotografering.

Vägen norrut på östra sidan av Öland går igenom flera mindre radbyar och några modernare samhällsstrukturer. Väderkvarnar på rad men också en och annan byggnad av mer prosaiskt slag.

Solceller passar bra på en byggnad på "Solens och vindarnas ö".

Hård ostlig vind uppemot stormstyrka i byarna gjorde det besvärligt att hålla kameran still. Inte ens med stöd genom vindrutan gick det att hålla tillräckligt still.

Mängder med vitkindad gås passerar söderut och rastar här och var. I skrivandets stund så har den ostliga vinden gjort att flera av sibiriska fågelarter drivits in över Öland och inte minst: Upptäckts!

/MA

Inlagt 2016-10-15 13:47 | Läst 3191 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Så fick även vi på Fotosidan följa med på exkursionen. Tack för det! Ser på ladan något om forntidsfika. Blev det månne något sådant också?
/Sture
Svar från Mats Axelsson 2016-10-15 15:10
Det var uppmärksamt! Nja vi hade en kaffetermos och några ostmackor med oss. Det blev ett fikastopp nere vid Eketorp!
/MA
Öland är fantastiskt, alla årstider känns det som.. Var där i slutet på november en gång, det var magiskt fint även då! Just denna helg är det många fågelskådare där, de 'inbitna' brukar göra så en helg varje höst. Och det är flera 'megarariteter' man har sett där nu, som Azurmes, Taigablåstjärt, och Sibirisk Järnsparv bl.a.. Det finns fina bilder på 'Artportalen'!
Hälsn!
Svar från Mats Axelsson 2016-10-15 22:36
Ja de hade gett mig några nya kryss i listan. Spanar istället på hemmaplan. Några fynd finns på Västkusten så imorgon.....
/MA
Fina bilder, trevligt reportage. Lustigt, hörde alldeles nyligen om det här eventet via en gammal lekkamrat från Vasagatan 13 B som kontaktat mig via Facebook, nu bor på Öland och visar sig vara ornitolog och hängiven fotograf.
Snart blir det väl andra fotografiska bullar att smaka på...
//GöranR
Svar från Mats Axelsson 2016-10-16 13:32
Tack för kommentaren! Vecka 41 och 42 är fågelskådningens heta veckor på Öland. Med den ihärdiga ostliga vinden har det blivit än hetare. Laddar batterierna för fotoorgier i november!
/MA
gorred 2016-10-16 14:22
Kameran kommer att gå varm, var så säker :)
//GöranR