Gatufotograf

Här står blomsterkungen Carl von Linné

Den riktige von Linné har nog ofta stått här under sin tid som rektor för Uppsala universitet. Han tyckte om att undervisa och prata med folk. 

Nu berättade han för barnen om sin hund Pompe. Som följde honom till kyrkan varje söndag. Blev husse sjuk så gick Pompe ensam till kyrkan och satte sig i gången vid husses plats. Blev prästen för långrandig så gick Pompe hem efter en timme, precis som husse alltid gjorde. 

Linne var också en friskvårdare. Ansåg att man inte skulle röka tobak och vara sparsam med alkhol.

Dygnet skulle delas in i tre delar. Åtta timmars arbete, åtta timmars sömn och sedan skulle man "movera" (promenera) åtta timmar.

Mycket att se och höra i lärdomsstaden Uppsala.

Inlagt 2022-05-26 06:27 | Läst 696 ggr. | Permalink
Hej,
Lysande. Vilken vetenskapsman. Synd att han inte var mer intresserad av mineral.
Ha det väl
Bob
Svar från Nisse Larsson 2022-05-26 15:10
Tack. Linné var väl mångsidig nog. Men allt kunde han väl inte täcka in. Hälsar NL
Bob Bovin 2022-05-26 15:46
Hej igen,
Speciellt som man inte visste vad mineral vid hans tid. Han var faktiskt inte så dum i geologi. I Böda hamn på Öland hittade han han fossila sjöborrar vars insida var klädda med kristaller av Kalkspat. Han kallade dessa fossil för kristalläpplen. Så paleontologi och mineralogi var inte kända ämnen vid universitet.
Det var ju först med vår andra stora gigant i vetenskapen Jöns Jacob Berzelius som man började förstå detta med grundämnen och kemiska föreningar i naturen. Vem som var störst Carl eller Jöns kan man ju diskutera.
Ha det väl
Bob
Välfångat som vanligt!

Linné hade en egen favoritblomma som han även gav sitt eget namn: "Linnaea Borealis". Det är en liten rosa klockformad blomma som man hittar djupt inne i mörka skogen. Jag brukar leta upp den varje sommar - bara för att den är så fin att titta på. Det är som Evert Taube uttryckte saken:
"... det som blomsterkonungen inunder höga granar fann - något skönare jag ej beskriva kan".

Synd att modern genetik har visat att Linné hade fel i sin klassificering av växterna. Man kan inte alls dela in växtriket i släktklasser via deras sexualdelar. Hans storhet ligger väl i pionjärinsatsen av det vetenskapliga angreppssättet.
Svar från Nisse Larsson 2022-05-26 15:14
Tack för kommentaren. Men hans indelning av växter står sig väl fortfarande? Även om det inte håller på kromosomnivå. Hälsar NL
syntax 2022-05-26 16:30
Det finns många biologer av i dag som tycker att Linnés indelning inte håller - men det är något som man kanske inte så gärna talar om. Jag för min del kan för lite i saken för att lägga mig i på allvar. Jag konstaterar bara vad modern forskning säger: Studier av växternas arvsanlag visar att dom är släkt på helt andra sätt än vad Linné trodde.

Saken är väl även att jag fick lite vatten på min kvarn. När jag var mycket ung tillbringade jag många sommardagar med näsan i gräset, studerande olika kryp och växter. Jag noterade då att vissa olika växter hade stor likhet i växtsättet i sin helhet, med bladform och dylikt - men enligt Linné var dom inte släkt alls. Jag tyckte att det var så underligt att det nog låg en hund begraven. Och det gjorde det.
Hans Odöö ikläder sig rollen som Linné fortfarande ser jag. Han roade oss på en personalutflykt till sjöss för bra många år sedan. Mycket bra och initierat. Linné är väl fortfarande den mest betydande och välkände vetenskapsman detta land har fått fram. Otroligt produktiv. Det är bra att han, och hans bedrifter, aktualiseras för dagens unga.
Svar från Nisse Larsson 2022-05-26 15:16
Hej. Personframställningen imponerade. Gjorde intryck. Tydligen välbekant bland mina uppsalavänner. Hälsar NL