Nisseblogg
Mina gatubilder i en amerikansk tidskrift
Slipstream - en litterär tidskrift i NewYork – har just frågat om jag ville bidra med tio gatubilder i deras nästa nummer. Givetvis var svaret OK. Via deviantART gjorde redaktören sitt val förra veckan och i fredags mejlade jag bilderna i tryckformat.
Hoppas att Slipstreams läsare får lite poetiska vibbar vid betraktandet. Tilläggas bör att tidningen förutom litterära alster även även publicerar svartvita bilder.
Redaktörens urval var intressant. En del bilder har inte rönt någon uppmärksamhet på deviantART. Heller inte från min sida. Medan exempelvis den första bilden nedan har cirka 5.500 besök och 100 kommentarer.
Här kommer några av de gatufoton som drabbar den nordamerikanska kontinenten inom kort.
Umbrella Anonymous
Black Drink
Art
Double Reflection
Anledningen till att jag kontaktades av Slipstream?
Kanske det beror på att i mars månad i år publicerades några av mina gatubilder i en amerikansk webbtidning om konst som heter ”Colossal”. En spännande plats som handlar om exprimentell och nyskapande konst. Jag besöker den ofta numera.
Redaktören på Colossal skrev ”I’m really enjoying the street photography of Swedish photographer Nils-Erik Larson, who shoots primarily in black and white and has a wonderful knack for being in the right place at the right time. See much more of his work over on DeviantART.”
Sånt är kul att läsa.
Gatufoto på museum
Regnigt och ruggit! Att dra runt på gatan med kamera kändes olustigt. Kom att tänka på Eliot Erwitt. Han gillade att gå på museer. Hans bild på besökarna framför tavlorna på den nakna och klädda Maja är en klassiker.
Raskt till ett varmt och välbesökt museum i Budapest. Nationalmuseum rymmer klassisk internationell konst. Obligatorisk för alla turister. Här är några smakprov från den dagen.
En bild på känd tavla med betraktare och guide. En madonnabild målad av Rafel.
"Konstguidning"
Vid ingången till avdelningen för italiensk konst satt den här damen orörlig på vakt. Jag kunde pröva kompositionen och ta flera bilder under några minuter utan att hon märkte något.
"Black Friday"
Även på avdelningen för romersk och grekisk konst kunde jag i lugn och ro obemärkt ta några bilder på en vakmästare och pröva kompositionen.
"Bodyparts"
Besökarnas agerande inför konstverken är också värt att plåta.
"Boy Joy"
Det här museet är pampigt och från samma tid som vårt eget nationalmuseum i Stockholm. I en av salarna dukades för fest. Miljön var fantastisk.
"Festdukning"
Första gången jag prövat gatufoto på ett museum. Väl värt att pröva fler gånger.
En man som överlevt Gulag
Gatufoto är inte bara att obemärkt ta bilder på människor. Det handlar också om att prata med sådana som fångar ens intresse. Alla har en historia att berätta. Förra våren fotade jag en man som sålde böcker utanför Östra stationen i Budapest. En gatubild där en gammal man fick vara kontrast till en rökande ung dam.
Det slog mig i efterhand att den här mannen måste ha en historia att berätta. Något som han måste ha skildrat i sin bok.
I år var jag tillbaka i Budapest. Hade just handlat färska rostade kastanjer av mannen till höger. Jag stod och mumsade på kastanjerna och spottade ut skalen på trottoaren. Då dök han upp igen
Han öppnade sin portfölj, lade upp böckerna och satte sig tillrätta på en medhavd tältstol. Hans namn är Miklosi Karoly.
Tyvärr hade vi inget gemensamt språk att kommunicera på. Kastanjesäljaren kunde lite engelska. Med hans knapphändiga språkkunskaper försökte jag intervjua Miklosi.
Här visar Miklosi en bild på sig själv tillsammans med sina fyra bröder (han själv står längst till vänster). Lyckligtvis överlevde alla bröderna vistelsen 1945-47 i arbetslägret kallat "Malenkij Robot" (betyder "lite arbete").
Efter andra världskrigets slut deporterades omkring 600.000 ungrare till arbetsläger i Sibirien. Det exakta antalet är okänt. Man uppskattar att antalet omkomna vara stort - kanske 200.000. Händelserna har kommit fram efter kommunismens fall i Ungern och upplösningen av Sovjetunionen. Naturligtvis är boken ett viktigt vittnesbörd om det som som utspelades.
För den som kan ungerska så kan man söka den här boken på webben och beställa ett exemplar.
Det skall väl tilläggas att mannen gjorde djupt intryck på mig.
Alpint gatufoto
Det gäller puckeln på Hornsgatan i Stockholm. Som alp betraktad inte så hög. Men här finns fina tillfällen till gatufoto. På lördagseftermiddagar med öppna konstgallerior, överfulla utesveringar och myllrande folkliv.
Vårens första cykeltur säkert. En mamma lotsar sin dotter över Hornsgatan vid Mariatorget. I bakgrunden tornar puckeln upp sig.
När jag kom upp en bit på puckeln, noterades den fina teckningen av en cykel på väggen. Blev förtjust när jag fann två grabbar i färd med vårrengöringen. Märklig slump.
Så uteserveringarna i vårsolen. Det börjar bli så varmt att man kan ha vinterjackan uppknäppt. Damen i förgrunden var inte arg. Bara uppsluppen.
När jag kom ned från puckeln mot Slussen, upptäckte jag den här mannen. I bara skjortärmarna öste han grus med en alltför liten skyffel i sandlådan. Ingen av de förbipasserande tog någon notis om honom. Utom den här äldre damen. Hon kastade försiktigt en blick över axeln när hon passerat.
Till sist en vuxen på sin cykel - kanske på första vårturen. Det är fina kullerstenslagda gator här uppe på Söder som framträder i släpljuset från vårsolen.
Lite iakttagelser under en kort tur på puckeln på Hornsgatan. Mitt egentliga ärende var att besöka fotouställningen på Galleri Kontrast med bästa pressbilder 2013.
Samuel Poromaa visar sina bilder
Samuel är välbekant för många här på Fotosidan sedan den tid han var en uppskattad poolvärd för "Uttryck". Hans bilder är i en klass för sig och hans förmåga att kommentera andras bilder var enastående. I lördags var det vernissage på Galleri Axel med hans fotografiska verk.
Det visade sig vara knökfullt i den lilla gallerilokalen när jag kom vid tre-tiden.
Det fick bli lite vimmelbilder så här. Att fota konstverken fanns det inte utrymme för.
Och längst inne i lokalen fanns Samuel själv. Som alla givetvis ville prata med.
Och så naturligtvis en bild på huvudpersonen själv. Grattis Samuel.
Den som vill veta mer om Samuel kan läsa om honom på Galleri Axels hemsida - www.galleriaxel.se.
Samuel är tyvärr inte längre medlem på Fotosidan. Han lägger upp sina bilder på deviantART - poromaa.deviantart.com. Själv följer jag honom på deviantART.
Passa gärna på och besök Galleri Axel. Det är väl värt det.