Nisseblogg
Amerikanska författare och mina gatubilder
Visst är det kul att mitt gatufoto uppskattas i USA. Nåja - i varje fall av en litterär tidskrift "Menda City Review". I sommarnumret finns nu sex intressanta litterära bidrag ackompanjerade av sex av mina gatubilder.
Det här är andra numret i följd där mina gatubilder visas. Trevligt att bli kontaktad på ett sympatiskt och professionellt sätt av tidningsredaktören om jag kunde tänka mig medverka. Mina bilder hade han hittat på DeviantArt.
Fotografer som finns i tidskriften presenteras med en kort biografi och läsarna uppmanas respektera deras upphovsrätt med följande ord. "All artwork contained herein is copyrighted by the respective artists listed below. Please do not copy or print these images for any use other than personal without first receiving consent from the artist. They're poor; help them eat."
Här är länken till Menda City Reviex - http://www.mendacitypress.com/index.html
Mina bilder. Naturligtvis tillhandahåller jag dem gratis. Den här internettidningen är resultatet av en entusiasts ansträngningar visa upp nya författare som spirar i den amerikanska myllan. Och vi fattiga konstnärer måste hjälpa varandra för att synas.
En trevligt skäggig äldre herre som läser bok på en buss i Stockholm. Tror han skulle gilla om han visste att han visades på vinjettbilden till i ett amerikanskt litterärt magasin.
Spängstig man som utövar lunchgymnastik i en park i Paris. Kallar bilden "Pas de deux" av förklarliga skäl med tanke på den kvinnliga skulpturen.
Tidningsläsande man som jag hittade på en buss i Prag
På en festival i ett bostadsområde Årby i Eskilstuna tog jag den här bilden för några år sedan.
En duvornas beskyddare i Paris och också ett lokalt känt original.
Till sist en man som betraktade folkvimlet utanför Peterskyrkan i Rom.
Hotspot för gatufoto
Chans till bra gatufoton finns överallt. Ovanligt med riktiga "hotspot" där möjligheterna flödar. Saluhallen i Vegueta, Las Palmas, är ett sådant. Här vimlar det av genuina och originella människor.
Ortsbefolkningen samlas och diskuterar. Kanske gubben med syrgasapparaten berättar hur skönt det är att kunna andas.
I charkuterierna kan man köpa dagens macka. Massor med kött på en stor baquette - billigt.
Ofta fikade jag på någon av de många kafeerna. Inga problem att fota de övriga gästerna från bordet. Folk bryr sig inte om sånt. Noteras det får man bara ett leende tillbaka.
Spännande att kika in i affärerna.
Eller hos frisören - här kan man bli rakad på gammeldags vis.
Djupt imponerat av utbudet i saluhallen. Kvaliteten och variationen var klart överlägset Östermalmshallen i Stockholm. Prisnivån sådan att vanliga pensionärer kunde handla.
Gatufoto i Julstress
Kameran ska tas med i julhandeln som igår. Svårt att koncentrera sig på julklappar kanske. För mycket som distraherar. Men det blir roligare liksom.
Ingen vit jul i år. Men det här paret på Stureplan hade väl förhoppningar att det ska bli skidåkning i backen.
Det regnade för några dagar sen. Tog den här bilden på Stureplan. Kan väl kallas "Young Inside" med tanke på affischen i bakgrunden.
Idag tycker Bengt Björkbom i sitt blogginlägg att man först måste lära känna de människor man ska fota och vinna deras förtroende. Det kan nog vara bra. Men det är inte nödvändigt. Ska inte polemisera - det är inte min grej i varje fall.
Den här rökaren gick jag förbi och tog ett höftskott i förbifarten. Gör alltid så när jag ser intressanta karaktärer.
Gamla damer är mina favoriter. Hemtjänsten verkade göra en utflykt till NK med några rullstolsbundna. Den här kvinnans ansikte gjorde intryck på mig. Här är hon på väg in på NK.
Som vanligt gott om vitklädda tiggare i centrum. Den här hade strategiskt placerat sig vid bankomaterna vid Hötorget.
Julmarknaderna besöktes. Men det fanns bara grejer som gick att köpa på vilket köpcentrum som helst. Turisterna tycke det var väl kul att handla. En bild från Kungsträdgården.
Till sist en julkram fotad vid entrén till stora Åhléns. Med den önskas en God Jul.
I november kanske man ska sluta gatufotografera?
Mörkt och regnigt numera. Det var inte alls trevligt att släpa sig runt på gatorna i Stockholm. Och värre blir det väl för var dag som går. Ända fram till snön kommer.
Gick in på Åhlén vid Klarabergsgatan. Man måste passera genom parfymeriavdelningen i entrén. Alla skulle sminkas för Halloweenparty. Gillar den där sminkösen som kör med David Bowie stuket i ansiktet.
Nåja, alla damer satsade inte på den typen av make-up. Det går att visa med den här bilden från Sergels Torg.
Och lite längre bort gick den här tjejjen, Kramade de sista dropparna ur en Red Bull. Osminkad för Halloween.
På Norrmalms torg demonstrerade det. Betraktade skaran med människor som skanderade ramsor. Det blev den här killen som fick stå för bilden. Han gillade det där med fanor.
Fördelen av att hålla igång som de här grabbarna är att man håller sig varm. Och inte har dom tråkigt heller och deppar i höstmörkret.
Så bar det iväg till Gamla stan och Nationalgalleriet. Hasse Lindroth hade utställning - Stockholm i ljus och svärta. Det var mycket folk.
Kanske köpa hans nya bok som har mycket att lära den som gillar att fota svartvitt. Man känner sig stå på samma sida med honom på något sätt. Många av hans bilder verkar ha kommit till under sena hösten. Stämningen är dov. Träden står avlövade och döljer inte gamla slitna byggnader. Och så finns det lite roliga figurer inlagda i bilderna.
Det par kända profiler på Nationalgalleriet.
I Gamla stan finns det bra ställen att fika på! Det kan behövas något varmt i höstmörkret.
Det oplanerade gatufotandet
Att vara öppen för det oväntade tillhör gatufotandets utmaningar. Man vet aldrig vad som väntar runt hörnet. Vad som helst kan inträffa. Annars blir lätt så att man är på jakt efter vissa motiv. Snart blir fotandet en slentrian genom upprepningen.
Här kommer några exempel från en fotopromenad i Stockholm. Motiven är helt olika och för ovanlighetens skull finns det även med en färgbild.
Från Biblioteksgatan. Jag fick syn på tjejjen som knappade på sin mobil och ställde mig vid väggen invid, satte en fokuspunkt på henne, inväntade killen som kom gående och tog bilden när han var i jämnhöjd med henne.Ingen upptäckte mig självfallet då man var så upptagna med sina bestyr att få kontakt med någon.
Vet inte riktig vad bilden handlar om - kanske om personer som inte får någon kontakt.
Motorcyklisten hade stannat för stoppljuset vid spårvagnens sluthållplats vid Sergels torg. Gillar att bilden blev så symmetrisk och att mannen tittar in i kameran. Valde ett dovt färganslag i bildredigeringen för att komma så nära det svartvita som möjligt.
Bilden handlar om en man som inte åker kollektivtrafik - till skillnad från folkmassan som står uppradad och väntar på att få åka till Djurgården.
Den sista bilden är från Odenplan. Målningen på planket runt arbetsplatsen har en suggestivt fin målning. Jag satte mig på soffan några minuter på en soffa och plåtade förbipasserande med bildidén att fingret skulle vidröra dem bakifrån. Väl hemma upptäckte jag att fingret på något sätt utforskade väskans innehåll.
Kanske en varning för ficktjuvar.
Gatufotandet verkar inte handla så mycket om kameran. Kanske mer om egna tankar och föreställningar, hur jag själv väljer att förhålla mig människor och placerar mig i gaturummet.