Gatufotograf

Jag gillar judar!

Känns viktigt att säga när Sverige verkar genomsyras alltmer av antisemitism. Jag har länge fascinerats av judiska folkets historia, kultur och religion och försökt lära mig en del. Budapest rymmer Europas största synagoga och har ett förnämligt judiskt museum.

Det kändes som en förmån att kunna ta dessa bilder i Budapest innan jag vänligt blev tillsagd att sluta fotografera. Ibland stöter man på orotodoxa judar med denna klädsel runtom i världen. Och ibland även i Stockholm.

 

 

 

 

Jag skulle vilja se mycket fler ortodoxa judar boende i Sverige så att de kunde prägla livet i städerna. Särskilt i Malmö!

Inlagt 2012-12-13 08:40 | Läst 7020 ggr. | Permalink
Väldigt fina porträttbilder på intressanta personligheter!
Svar från Nisse Larsson 2012-12-13 09:10
Tack Anne-Sophie - en liknande klädsel och frisyr skulle nog ge stuns även åt min menlösa personlighet. - Nilserik
Hej,
Fina bilder och det svartvita gör att man tror att bilderna är tagna för 70 år sedan.
Mångfald är bättre än enfald.

Hälsningar
Stefan
Svar från Nisse Larsson 2012-12-13 09:14
Härligt att höra ditt gillande. Funderade på att lägga in korn och mer svärta för att få dem verka mer åldedomliga. Men man ska inte larva sig när det gäller reportagefoto. - Nilserik
På vilket sätt genomsyras sverige mer av antisemetism menar du? Vilket blabbel. Folk vet knappt snarare vad judendom är idag, knappt vad deras egna grundreligion är eller hur det stavas.
pia51 2012-12-13 10:12
Tyvärr är det inte babbel, men jag förstår att du inte känner till Malmö. Kunskap ska spridas, men inte okunskap och förnekelse om vi ska kunna leva tillsammans i fred på jorden.
/ pia
Svar från Nisse Larsson 2012-12-13 10:19
Tack Pia för din fina kommentar. Skulle inte kunna skriva det bättre själv. - Nilserik
Tomas Töråsen 2012-12-13 10:23
Vad jag ser är inte nån liten grupp i Malmö nej. Men vad jag ser är extremt mkt "trendiga" ungdomar som inte vet nånting om geopolitik i världen som hakar på hur trendigt det är att kalla svenskar för rasister när vi är det minst rasistiska folket i världen med hög invandring och extremt dålig integrationspolitik.
Ser du inte genom dimman så faller du offer för själva poängen och du bara förstärker hela poängen med denna polarisering mellan olika folkgrupper som sker just nu.
Kunskap är sannerligen vägen till att bryta detta.
Gillar speciellt den sista bilden - då huvudmotivet är lagom frilagt, men där även det som syns i bakgrunden både passar in och förstärker.
Låt oss även komma ihåg att den mest rabiata och hatiska antisemitismen av i dag kommer från islamistiska kretsar.
Svar från Nisse Larsson 2012-12-13 10:25
Tackar Peter. Kul att få till s k gatuporträtt av det där slaget. Skulle önska alla kunde leva tryggt tillsammans i vårt land. - Nilserik
Mustiga gubbar och några gummor i den sköna svartvita färgen!
Snyggt och intressant, som du fotade med respekt.
Vi hade några familjer här i Västra Göteborg som alltid vandrade i sina svarta
kläder och vita skjortor. De vandrade med en farlig fart in mot staden, förmodligen till synagogan i city.
Göran
Svar från Nisse Larsson 2012-12-13 19:22
Man tackar så mycket för berömmet och särskilt tack för bilden du ger om dom judiska familjerna i Göteborg. Ser dom framför mig!! - Nilserik