Gatufotograf

Nästa vecka en vecka i Budapest!

 Trots att jag var där senast i våras. Vad är det som lockar. Inte värmen som man kan få så här års på andra håll i världen. Istället är det att vandra runt i en storstad, besöka cafeer, museer och gatufota. Kanske sitta i det heta vattnet i en utomhusbassäng och bläddra i en god bok en dag när det snöar.

Jag hoppas fånga den melankoliska stämning som präglar Budapest - förstärkt av mörker, kyla och regn.

Det är inte svårt att finna motiv för gatufotograferandet. Intressanta människor. Ofta är klädseln - särskilt hos de äldre -  av ett slag som man minns från sin barndom. Sånt betyder mycket. Låt mig visa.

Ett par bilder från Stora Saluhallen. Den påminner om Östermalmshallen i Stockholm. De byggdes nog samtidigt då de stilmässigt påminner om varandra. Men saluhallen i Budapest är ofantligt mycket större. Och den är befolkad med vanliga människor. Inte en lyxbutik för överklassen.

De här två gummorna satt i en vrå och skvallrade.  De hade uträttat sina ärenden för dagen. Jag stod mitt framför dem och bevakade dem samtidigt som jag låtsades betrakta en hög med grönsaker. 

 

 Några gubbar satt i en annan vrå, drack vin och småpratade. Eller rättare sagt lyssnade på den här mannen. Jag bröt in i kretsen och gubbar och tog den här bilden av honom. Han lät sig inte störas utan vinkade åt mig när han pratat färdigt.

 

 

Vi stod vid varsitt bord och drack kaffe och njöt av solen. Det var en söndagsförmiddag. Jag tog några bilder på den här mannen som var djupt försjunken i tankar och lade inte märke till mig.

Jag vill visa med bilderna att  människorna är klädda på ett mer formellt som ger dem ett visst mått av vårdighet. Man föröker inte verka yngre än vad man verkligen är. 

Till sist.

Jag hoppas få träffa den här mannen igen. Jag såg honom varje dag utanför en järnvägsstation där han sålde sin bok om Malenky Robot.

 

Ni kanske inte känner till något om Malenky Robot? Nåja, det gjorde inte jag heller.

Det var en stad i Gulag dit 600.000 ungrare deporterades av Stalin 1945. Ungeför hälften kom levande tillbaka.

Vill gärna intervjua mannen och ta fler bilder.

Inlagt 2012-11-13 08:52 | Läst 4258 ggr. | Permalink
Fina bilder, jag gillar speciellt den rökande mannen.

Budapest verkar vara en vacker och intressant stad. Jag har inte varit där, men skulle väldigt gärna åka dit.

För övrigt tycker jag det är märkligt att inte en stad som Stockholm, med vårt bistra klimat, satsar på varma bassänger utomhus. Ja, liknande de du beskriver och som finns i Budapest.

Bra idéer ska man helt enkelt sno rakt av :-)
Svar från Nisse Larsson 2012-11-13 09:39
Tackar Joakim. Rekommenderar ett besök. Budapest. Här finns en massa badanläggningar med gratis varmvatten från underjorden. Dessa var poppis i familjen vid besök här förr i tiden. - Nilserik
Fina människor, luttrade men värdiga. Goa bilder, jag ser fram emot fler efter den kommande resan.
Svar från Nisse Larsson 2012-11-13 13:13
Säkert luttrade. Dom har upplevt andra världskriget och den sovjetiska ockupationen. Jag pratade med en äldre man om det här i Budapest. Han log under samtalet flera gånger och sade " Tänk , jag lever fortfarande ". - Nilserik
Underbara bilder Nils-Erik, och Budapest står högt på min lista att få besöka för gatufotografering. Verkar fortfarande ha kvar mycket av den gamla miljön som jag är väldigt intresserad av.
Hälsn//Rolf
Svar från Nisse Larsson 2012-11-13 17:06
Tack för en uppmuntrande härlig kommentar. Du har så rätt. Fina miljöer och härliga människor av ett slag vi saknar i Sverige. Hoppas besöket motsvarar mina förväntningar. Ett besök rekommenderas. Gärna till våren då det är väldigt varmt på sommaren. - Nilserik
Jag var ett par veckor i Budapest för drygt trettio år sedan, och saluhallen minns jag väl. Den var färgstark med ett sjudande liv. Undrar om jag skulle känna igen mig i dag.


Fina bilder!
Svar från Nisse Larsson 2012-11-13 20:38
Jag tror säkert att du kommer att känna igen saluhallen. Det har visserligen kommit mycket turister under senare år sägs det. Men fortfararande sjuder hallen av ett folkliv att bara njuta av. Alla pensionärer åker gratis på allmänna kommunikationer - även pensionärer från Sverige - så det verkar vara en mötesplats och handelsplats för äldre från hela stan som kan ta sig hit gratis. Dessutom äter och dricker man billigt och väldigt gott en trappa upp i hallen. Har på känn att jag kommer att besöka den här platsen ofta under den vecka som kommer och hoppas på många fina bilder. Härligt när man tänker på det. Varför inte åka hit och kolla efter så lång tid. Du blir inte besviken. Jag lovar. - Nilserik
Jättefina bilder och jag ser fram emot att se fler!
Ha en fin resa!
ewa