Gatufotograf

Gatufoto som berör samhällsfrågor

Gatufoto ska helst vara glättigt och lite ballt. Sånt har väl sin plats. Men det borde finnas mer utrymme för allvar. Ögonblick av insikt i människors situation som är en följd att strukturella samhällsproblem.

Tänkte så igår under en fotopromenad i Stockholm när jag gick runt bland shoppingstråken där byggnadstakten är febril för att ge oss nya gallerior.

Mer lokaler att handla i är ju inte dagens problme. Istället borde pengar satsas på att ge alla människor tillgång till en vettig bostad för ett rimligt pris.

Bygg billiga bostäder istället vill jag säga med en här bilden och fick med en ungom och en bostadslös på samma bild.

 

 

Utanförskapet är ett problem inte bara i Stockholm och skildras väl inte så bra med bilder på det organiserade knäböjande tiggeriet. Det blir alltför lättköpt utan det behövs bättre skildringar. Den här killen med kryckan som går utanför fönstret med skyltisar på det vackra folket som är föremål för ompyssling kanske ger aningen mer. Bilden är tagen på Sveavägen, inte långt från platsen på den förra bilden.

Men man borde kunna prestera långt  bättre som fotograf.

 

 

 

Funktionshinder - den här mannen styrde sitt fordon genom fruktstånden på Hötorget. Jag har sett honom flera gånger med sina kameror  runt halsen men inte tänkt tanken att ta en bild.

Jag blev imponerad. Man behöver inte lägga fotograferande på hyllan även om man blir gammal och får båda benen amputerade.

 

 

Eller ska man inte ta såna här bilder. Ska det bara vara trevliga motiv eller glada festivalbilder. Kanske inställningen är som hos den här mannen jag stötte på i Gamla stan igår. 

Hm - bilden togs med 10 mm på vidvinkelszoomen så jag stod nog väldigt nära.

 

 

Lite tankar alltså kring vad gatufoto mer borde handla om.

 

Inlagt 2011-08-09 11:07 | Läst 5156 ggr. | Permalink
Samhällsskildring i all ära, men jag tycker att det har blivit väldigt poppis och "häftigt" att fotografera utsatta, göra bilden svartvit och dra upp svärtan...

Jag säger inte att dina bilder är klyshiga, men det är en trend. Dels för att jag tror att många är för blyga för att ta bilder på "vanligt" folk. Det är helt enkelt så mycket lättare att fotografera hjälplösa som inte har en aning om att man fotograferar dem.

Resultatet är känslofyllda bilder som var väldigt enkla att ta och som rör många betraktare.

Jag tycker att dina bilder är bra.
Svar från Nisse Larsson 2011-08-09 12:06
Risken att det blir pekoral är väl överhängande på grund av ens bristande fotografiska förmåga. Men man får väl ta risken. Tack för bildberömmet. Annars har jag inte sett så mycket av den där trenden du beskriver. - Nilserik
Fotografen i rullstol har jag sett på tunnelbanan. Imponerad av hans vilja.
Svar från Nisse Larsson 2011-08-09 12:09
Några timmar senare på dagen såg jag honom uträtta ärenden. Utan tvekan ett energeknippe. - Nilserik
Väldigt bra bilder, till att börja med. Och så håller jag med dig i stort om det du skriver.

Gatufoto som innehåller allvar och djup är jag också inne på. Något man såklart kan åstadkomma på olika sätt. Det behöver inte betyda ett problematiserande av tillvaron eller att man lyfter fram människors utsatthet.

Själv har jag valt att försöka visa upp den där vanligheten och det allmänmänskliga som finns i en stad. Helst utan för mycket av de typiska klichéerna som så ofta förekommer inom gatufotogenren.

Kanske handlar det om att sluta ironisera över sina medmänniskor och ta dom seriöst istället. Även om jag också tycker det är kul med det glättiga och balla bilder emellanåt :-)
Svar från Nisse Larsson 2011-08-09 16:39
Intressanta tankar du ger uttryck för. Men jag tänker på en fotograf som Dorothea Lange och hennes arbete att dokumentera fattiga människors vardag i depressionens USA. Bildern "Migrant Mother" från -36 blev genast en betydelsefull bild för att väcka samhällets uppmärksamhet. - Nilserik
Jag har också lite bilder på så kallade "utsatta", men jag drar mig för att lägga in dom. Det blir antingen en diskussion om det verkligen är juste att fota dessa människor, eller att man är ute efter eget effektsökeri. Tiggarbilderna är jag evinnerligt trött på eftersom jag är så sne på deras (eller någon annans) utstuderade strategi som inte alls handlar om mat för dagen i 99% av fallen.

Handikappade känns ibland på gränsen. Jag ska se ifall jag kan skrapa ihop några i en blogg och ge min syn på saken.

PS: snubben i rullstolen är en stjärna! Så supercool :-)

Tommy
Svar från Nisse Larsson 2011-08-09 16:49
Medveten om att det finns betraktare som har en slags patralkaliskt synsätt där man tar på sig en roll att vilja beskydda så kallade svaga individer. Det får ej synas och och de för ej avbildas. Det stör den goda smaken. Så jag är glad om du tar upp tråden och bloggar mer på ämnet.

Det här handlar givetvis inte om bilder på tiggerishowandet. Dessutom finns det i varenda gathörn ungdomar med pärmar som vill förmå en att lämna ett månatligt bidrag till nån välmående organisation för något behjärtansvärt ändamål.

Killen i rullstolen gillar jag också. Ska försöka intervjua honom om det passar sig framöver.
Riktigt bra bilder allihop här tycker jag. Alla har en poäng som går djupare än bara "snygg bild" eller "kul bild". Inspirerande. :)
-affe
Svar från Nisse Larsson 2011-08-09 16:52
Tackar för uppskattningen från en vis man. Det värmer. - Nilserik
Hej Nilserik, Såg och läste inte ditt blogginlägg förrän nu men...
Ja, vad skall Gatufoto innehålla, går det att bestämma? Inte i mina ögon. Men skall jag från mitt perspektiv försöka ge min definition, så "Vardag". Sedan må det va glättigt eller utsatt. I mina ögon bör båda få plats.
Allt utgår som jag ser det från fotografen. Även jag tycker att det finns en liten tendens till en dragning mot "utsatt/elände". Och det är väl i viss mån okej. Det jag får lite problem med är när det politiseras, här.

Sedan kan man tycka vad man vill om situationer och människor. Säkert önskar all sunda människor varandra gott. Men...
Dina bilder är fina och bra, talande. Men verklighetens perspektiv är ändå alltid större. För allas våra bilder.

Gatufoto, vardag och verklighet. Plus och minus.

Allt gott! /Peter
Svar från Nisse Larsson 2011-08-10 12:10
Vad gatufotot kan innehålla är egentligen ett annat ämne - naturligtvis vadsomhelst.

Att beskriva vardagen är inte oproblematisk. Vardagsuppfattningen är selektiv och bilderna styrs av en fotografs estetik, personliga agenda och önskvärda budskap. Framstående fotografer vet vad man gör och vad man vill uppnå. För egen del är jag trevande på området. Ha det bra. - Nilserik
Peter-L 2011-08-10 16:24
Visst är innehållet subjektivt! Och det är väl bra i sig.
Jag tycker inte att du är så trevande. Säkert beskriver dina bilder dig och mina mig. Och det tycker jag är helt okej. Foto är personligt och subjektivt, från två aspekter.

Ha det gott! /Peter