Gatufotograf

Vart tog alla stavgångare vägen?

För några år sedan motionerade nästan alla med stavar. Inte nu längre. Stavgång framställdes då som en superteknik. Dubbelt så mycket motion genom att röra på armarna i takt med gåendet. 

Var stavgången inte hälsosam ergonomiskt sett. Eller såg det bara fånigt ut  - en slags skidåkning på barmark utan skidor. 

När jag såg den här mannen kändes det som att möta en vålnad ur det förflutna. Idag ensam i sitt slag.

Den gröna skinnpajen imponerade liksom det långa håret och skägget. Sannolikt en entusiast. Så det blev ett par närbilder.

Både jag och min fru har gångstavar hängande i källaren. Oanvända sen länge. Snart dags att lämna in dem på Pingstkyrkans loppis.

Inlagt 2022-05-08 07:23 | Läst 443 ggr. | Permalink
Jag tror det e bra att även röra armarna, med litet motstånd, när man går!
Nu använder de flesta stavgångare inte stavarna med något större frånskjut, utan mera som att "plocka papper," då blir det inte så mycket armträning! :)
/B
Svar från Nisse Larsson 2022-05-08 14:50
Hej. Kanske riktigt att jobba lite med stavarna. Även om det känns jobbigt. Men det är kanske det som är meningen? Hälsar NL
Onekligen ser det rätt fånigt ut.
Jag brukar säga att om en person från 1950-talet plötsligt damp ner i en tidsmaskin, så skulle han vid avrapporteringen tillbaka i 1950-talet säga:
"Ja, det är märkligt. Dom har blivit mjuka i huvudet hela bunten. Dom vacklar omkring på stavar och pratar rakt ut i luften... "
Svar från Nisse Larsson 2022-05-08 14:51
Bra tänkt och formulerat. Hälsar NL
Jag har ju genom åren sett att folk vandrar omkring så där, men tänkt att "jaja, dom kan ju göra det om dom har intresse av det, jag har det inte". Så för ett par månader sedan började min ischiasliknande ryggvärk bli närmast olidlig. Jag har haft den i många år, ibland något lindrigare men oftast rejält värkande. Dammsugning har lett till näst intill orörlighet efter ett par minuter - och nej, inte som ursäkt för att slippa, bara så ni vet.

Så blev det alltså värre, och jag ringde sjukgymnasten. Han var först övertygad om att det var ischias, men mina tidigare erfarenheter (för långt att ta upp här) övertygade honom också om att det inte är det. Han rekommenderade att jag skulle öka rörligheten, promenader till exempel. "Gärna stavgång" la han till. Ja vad gör man? Jag åkte till Biultema och inhandlade marknadens billigaste vandringspinnar. Alltså inte vandrade pinnar som man har i glasburk, utan vandringspinnar som man vandrar med. Sedan började jag kuren.

Och ta mig tusan, efter bara ett par dagar var jag mycket bättre, och efter en vecka i stort sett besvärsfri! Underbart så klart, bara jäkligt irriterande att jag alltså haft duktigt ont i många år, och det på grund av ren och skär lathet!

Så jag rekommenderar verkligen det där med vandringspinnar! ;-)
Svar från Nisse Larsson 2022-05-08 14:55
Hej. Det var en riktig solskenshistoria. Ibland funkar tydligen stavgång. Hade själv rejäla problem med ryggen för länge sen. Men så började jag gå fram och tillbaka till jobbet. Det blev nästan en mil om dagen. Med tiden blev jag helt frisk i ryggen. Det var före vandringspinnarnas tid. Hälsar NL
syntax 2022-05-08 16:35
Jag misstänker att saken har mera med motionen som sådan att göra än med pinnarna.
Ända sedan jag i ungdomen blev lite gnuggad vid Arméns Fallskärmsjägarskola i Karlsborg, har jag sett till att få en avvägd vardagsmotion. Jag är nu 77 år gammal och jag är 1.86 lång - men jag har inga ryggproblem - som ju är det som sägs drabba alla långa äldre män.
Saken är inte så märkvärdig. Det är nämligen så att skillnaden på lite motion och mycket motion är försvinnande liten, medan skillnaden på lite motion och ingen motion alls, är enorm.
Det där lilla kan man alltså lätt åstadkomma - för det mesta i trevliga former.
aasaboe 2022-05-08 19:07
Jag förstår tanken Syntax, men jag utelämnade att jag redan provat att gå på promenader under flera månader före införskaffandet av vandringspinnarna. Det hade mycket liten effekt om ens någon. Med stavgången kom effekten i stort sett omedelbart.

Det är är en mångårig historia, och om jag berättar hela bakgrunden blir den dessutom himla mångordig. Men jag kan nämna att det här började så smått redan på åttio- och nittiotalet, vid ett tillfälle hade jag ischias så pass att jag satt pall i en fåtölj, varje rörelse var en plåga. Jag kom till en mycket duktig smärtläkare på en vårdcentral, han sade direkt efter undersökning att det där är inte ischias, det är en muskel som krampar. Det fixar vi med tandläkarbedövning och kortison tillade han. Jag trodde knappt på honom, men gick med på de där injektionerna i skrevet. Det blev snabbt bättre, och sedan hade jag inte "ischias" på ett par år. När det återkom fixade samma smärtläkare det hela en gång till.

Senare återkom eländet, när det var riktigt bedrövligt blev jag tvungen att välja mellan vedhuggning och värme i stugan kontra att frysa häcken av oss. När jag greppade yxan och satte igång tänkte jag att nu knäcker jag mig för all framtid. Jag högg en korg ved, bar in den och konstaterade att ryggvärken var nästan borta! Rörelserna i armar och överkropp hade uppenbarligen mycket god effekt på genomströmningen i drabbad muskel. Och jag är fullständigt övertygad om att stavgåendet har gett samma genomströmning och därmed gett bot ör eländet. Ett stort antal flerkilometervandringar utan stavar hade ingen effekt, 5 till 10 enkilometersvandringar med stavar hade enorm effekt.

Visst är det motionen som fixat saken, men det krävdes rätt motion. Rättstavad motion skulle man kunna säga. :-)
syntax 2022-05-08 21:12
OK - då förstår jag. Mycket speciella muskelproblem låter sig inte angripas med standardmetoder. Mycket bra att du har kommit på var kärnan i problemet ligger.
Jag får säga som Nisse: En riktig solskenshistoria!
Säger som Bengan, ska stavarna göra nytta måste dom användas aktivt med riktigt frånskjut i tex uppförsbackarna. Min hustru använder alltid en stav vid våra promenader, inte för att öka motionsgraden utan för att känna sig säkrare. Snygg grön skinnjacka! Hälsningar/ Björn
Svar från Nisse Larsson 2022-05-08 14:58
Hej. En sån skinnjacka skulle jag också vilja ha. Själv tycker jag det räcker med att bara gå. Hur kombinerar mad stavgång med fotopromenaden? Det har jag icke lyckats klura ut. Hälsar NL
Khalad 2022-05-09 18:22
Nämen precis, det var alltså min hustru som har en stav för balansens/ trygghetens skull. Själv går jag inte promenader med stavar, det funkar inte för oss fotoberoende. Däremot gick jag stavgång i motionsspåret då och då förr i tiden, med ganska högt tempo :-)
Mannen ser ut att ha lite för långa stavar. Armens vinkel ska inte peka uppåt utan svagt nedåt. Stavgång ska inte jämföras med skidåkning där stavarna är betydligt längre. Jag har gått stavgång mycket och kan rekommendera det. Ger mer effekt än vanlig promenad och axelpartiet får en riktig genomkörare. De flesta jag ser gå stavgång har för långa stavar. Det kan leda till axelbesvär. Många elitidrottare går stavgång i sin uppbyggnadsträning.
Svar från Nisse Larsson 2022-05-08 15:00
Hej. Mycket att tänka på. Kände mig inte riktigt bekväm med mina stavar. Kanske jag gjorde något av de där felen. Hälsar NL