Gatufotograf

Många väktare på stan men ingen polis

Guldfynd står det på två skyltar i bakgrunden. Där har det varit flera rån. Runt hörnet finns en uraffär. Flera rån. En MacDonald restaurant vid Cityhuset. Ofta slagsmål och misshandel. Så här ser det väl ut i de flesta städer.

Inte så konstigt att affärerna har en massa väktare anställda för att få lite skydd. Polisens resurser räcker inte till. Ser aldrig en polis på stan. Vi betalar jättemycket i skatt. Men politikerna använder våra  pengarna till annat än att skydda oss.

De här väktarna på bilden ser jag ofta. Rör sig runt i affärerna, pratar med folk, skapar förtroende. Securitasvakten granskar mig. Pratar i två mobiler samtidigt. Har koll på omgivningen. Och samtidigt på språng.

En bild på två väktare. Så mycket tankar man kan få. 

Inlagt 2020-11-02 07:46 | Läst 996 ggr. | Permalink
För någon vecka sedan såg jag en polis ute som SPRANG! Det var väääldigt länge sedan som jag sett en polis springa. De brukar mest synas i par, sakta promenerande i stan, typ "sakta vi går genom stan". VAR 17 finns alla poliser?
Svar från Nisse Larsson 2020-11-02 09:33
Springade polis! Var det nån elak brottsling som jagade honom? Hälsningar NL
Sven Blomquist 2020-11-02 10:24
Troligen. Han var ju alldeles ensam.....
bassa 2020-11-02 10:35
Dom kommer fram i massor när det är stadsbesök.
/ Bengt H.
Hej,
Den till vänster lär ju inte springa fatt en yngling.
Ha det väl
Bob
Svar från Nisse Larsson 2020-11-02 09:31
Ingen lär bråka med honom i alla fall. Väldigt kraftigt byggd. Hälsningar NL
”polis", vad är det för nåt?
Svar från Nisse Larsson 2020-11-02 13:41
Vi ska inte va elaka. De få poliser vi har är duktiga, rejäla och försöker göra sitt jobb. Hälsningar NL
light 2020-11-02 14:30
Sant. Men det var inte så jag menade. Jag menar att de är osynliga på gator och torg. Det är så sällan man ser dem så ibland undrar man om de alls finns. Och finns de inte kan man också till sist undra över vad "polis" egentligen är.
I Södertälje har vi under många år haft två patrullerande poliser, samma poliser. De byggde genom åren upp en kunskap och ett förtroende hos de som vistas i centrum, butiksägare, ungdomar, buset och a-lagarna. När systemet öppnar så är de på plats och ser till att det går lugnt till. När det blir för livat på parkbänkarna så har de lugnt kunnat säga till och be några lämna torget, utan några större protester.
Det har skrivits ett antal artiklar i lokaltidningen om dessa poliser, att de alltid möter sina "klienter" med värme och respekt och att de då också själva får respekt och slipper onödigt tjafs. Det borde finnas sådana poliser i alla städer tycker jag.
//Anders
Svar från Nisse Larsson 2020-11-02 13:42
Vi har haft "kvarterspoliser" i Eskilstuna som jobbat på samma sätt. De har organiserats bort för länge sen. Hälsningar NL
Nej, det är en bild på en ordningsvakt och en väktare, vilket kan vara bra att känna till! Ordningsvakten har begränsade polisiära befogenheter, medan väktaren inte har några befogenheter utöver vad du själv har. I övrigt är det en bra bild!
Svar från Nisse Larsson 2020-11-02 13:44
Tackar. De flesta känner nog väl till skillnaden. Hälsningar NL
Hej Nils-Erik.
Bild och text passar bra ihop här. Du är upptäckt tror jag, men de vet nog inte att de fotograferas :-)
I DK har man precis beslutat att de ska öppna några så kallade "lokala polisstationer" i de mindre samhällena. Efter att ha demonterat landpolisen i flera år. Även här i DK på grund av brist på resurser. Under många år hade vi också en liknande "gatupolis" här i Roskilde, som Anders beskriver här.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Nisse Larsson 2020-11-02 13:47
Tackar för positiv kommentar. Har för mig att Sverige och Danmark ligger i EU:S botten vad gäller polistäthet. Resursbrist går nog inte att organisera bort. Hälsningar NL
"Men politikerna använder våra pengarna till annat än att skydda oss."

Ja, bland annat att ta hit så många blivande brottslingar de kan, tyvärr. Det är ju ingen hemlighet direkt vad utvecklingen beror på, men inget görs, trots årtionden av svammel och felaktiga "åtgärder" som inte leder till något eftersom grundproblemet kvarstår. Jag hyser inget som helst hopp om att det kommer bli bättre eftersom de flesta människor fortsätter att rösta på de partier som bestämt sig för att rasera allt det goda som byggts upp under århundraden av slit och gemenskap. För dem är allt detta helt okänt, verkar det som. De tycks på allvar tro att all utveckling automatiskt blir till det bättre. Försök gärna berätta något sådant för alla de folk som drabbats av krig och elände i relativ närtid på grund av att de delat geografisk plats med folk som har diametralt motsatta åsikter. Det funkar inte och kommer aldrig göra det.
Svar från Nisse Larsson 2020-11-02 17:32
Tänkvärda synpunkter du framför. Tackar. Hälsningar NL