Gatufotograf

Vågar vi tro på en varm sommar?

Förra sommaren var rejält varm. Nu måste jag sätta på mig vinterrocken när jag går ut i vårvädret.  Och ha rejäla strumpor i skorna. Förmodligen får vi en kall och blöt vanlig svensk sommar i år

Hejdar mig i entren till varuhuset. Folk flockas kring ett reaerbjudande.  Sommarsockor för tio kronor paret.  Strumpor av god kvalitet. Så priset är nog bra.

Det blir ingen affär för min del. Tog en bild i alla fall. Första gången jag skildrar en klädrealisation.

 

Kanske jag skulle slagit till och köpt en trave sommarsockor. Det kanske blir rejält varmt i sommar också. Kanske klimatalarmisterna här rätt i att vi går mot en klimatkatastrof med allt varmare väder för varje år.

Då gäller det att vara väl förberedd liksom.

Inlagt 2019-05-31 08:09 | Läst 2214 ggr. | Permalink
Att ha torra sockor att byta till är inte fel men löser inte allt.

Klimatförändringarna medför mer av allt. De förändringar som nu observeras ligger utanför vädrets vanliga skiftningar (Scientific American juni 2019, "Rough weather ahead".) Fler och varmare värmeböljor men också ett och annat köldrekord. Fler torrsomrar och fler översvämningar. Och mer kraft i stormarna.
Svar från Nisse Larsson 2019-05-31 09:36
Det låter som om det vanliga vädret fortsätter. Att bruka rätt slags sockor är däremot allvarliga ting att begrunda.
syntax 2019-05-31 11:39
I närtid, bakåt historiskt sett, har vi haft vädervariationer som har varit betydligt mer dramatiska än nu. Att vi till följd av klimatförändringar skulle se "mer av allt" nu, ställer jag mig tvivlande till. Det är nog mest en bekväm bortförklaring när det plötsligt blir kallare istället för varmare.
Nedan några hastiga nedslag, men det finns hur mycket som helst att läsa om saken:

https://popularhistoria.se/vetenskap/klimatets-roll-i-historien

http://www.klimatupplysningen.se/2012/09/16/extremvader-under-lilla-istiden/

https://klimat.wordpress.com/2006/09/07/terblick-temperatur-i-europa-under-femhundra-r/

Förra sommaren fick man höra att: "nu är det väl bara dårar som inte begriper att klimatförändringarna är här!!" Jag bara skrattade åt sådana dumheter. Det nästan går för folk när dom riktigt får trumpeta ut sin alarmism.
Därmed inte sagt att klimatet inte skulle kunna ändras. Det kan det naturligtvis om vi frestar vår miljö och vår försörjningsbas för mycket - men förra sommarens värme har inte mycket med den saken att göra.

Ta du torra sockor Nils-Erik - det löser saken i nuläget... :-)
Svar från Nisse Larsson 2019-05-31 12:11
Brukar följa den vetenskapliga informationen på nätet. Bla i klimatfrågor. Det behövs som motvikt till den osakliga propagandan som förs i massmedia. Exempelvis klimatupplysningen du nämer, är bra och informativ.
syntax 2019-05-31 13:10
I ungdomen var jag doktorand i geografi, och satt ofta på Länslantmäteriet i Uppsala. Bland allt källmaterial jag tog fram fanns mycket väderuppgifter som prästerna ute i församlingarna hade nedtecknat. Det stod alldeles klart att under några decennier på det sena 1700-talet förekom vädervariationer som får dagens att framstå som en mild västanfläkt ...
Men, men - mannaminnet är kort. Runt 40 år räknas väl vara ett "mannaminne". Att sedan komma och snacka om 1700-tal och präster?! Vilken mossig gubbe ... :-D
Tomasz 2019-05-31 13:23
Jag är förundrad över den här klimatdebatten. Är inte alla överens om att det är dåligt med för mycket koldioxid i atmosfären?
Vi kanske inte har för mycket just nu, och kanske aldrig får det. Men att ändå försöka minska utsläppen "för säkerhets skull" kan väl inte vara farligt, eller har jag missat något?
Måns H 2019-05-31 13:49
Då det gäller mannaminne så är det tre år då det gäller vädret. Enligt en källa som jag glömt. Var det kanske DN-kåsören Red Top? Han är i alla fall pappa till följande citat:

"Ett mannaminne är den tid som förflyter mellan säsongens första och andra snöstorm"
syntax 2019-05-31 13:50
Kai Thomas
Vet inte om du har missat något...? Kanske.
Frågan är väl närmast vad som är för mycket. Koldioxid i atmosfären är annars en väldigt bra sak, ja rent av helt nödvändigt. Koldioxid är nyckelomständigheten i växternas fotosyntes, och därmed nyckeln till hela näringsbildningen - alltså maten för oss och andra levande varelser. Livet är uppbyggt på kol. Ingen koldioxid i atmosfären - inget liv.
Den lätta förhöjningen av koldioxid i atmosfären har fått som följd att den gröna biomassan på jorden har ökat med ca 20% de senaste 20 åren. Halvöknarna har samma tid minskat med ca. 30%.
Jag bjussar på uppgifterna - dom står inte i tidningen... :-)
syntax 2019-05-31 13:58
Måns H. Bra citat!
När jag riktigt förtvivlar, bruka jag tänka på Alf Henrikson:

"Civilisationen tack och pris, den skiljer människan från en gris.
Vårt liv skulle kunna förväxlas med hans - om inte civilisationen fanns."
Så här långt har det varit ganska kallt, men hittills får det väl kallas vår och inte sommar. Gissar på en kyligare sommar än i fjol. Själv tror jag nog vi har ett klimatproblem med stigande global medeltemperatur. Däremot känns det uppenbart att medierna har vinklad belysning av vad som händer - hur många har uppfatta att den globala medeltemperaturen faktiskt har sjunkit två år i följd? (2017 och 2018)./ Björn T