Gatufotograf

Hur är det med gatufotot i Rom nuförtiden?

På måndag åker jag och kameran till Rom. Det är länge sen jag gatufotade sist i den stan. Tacksam för förslag på lämpliga miljöer.

Kanske jag blir besviken på Rom den här gången. Bifogar några bilder hur det var för länge sen. Då fann jag Rom storslaget. Överallt så jag fantastiska och originella människor.

På den tiden gick man gratis ut och in i alla kyrkor. Men nu tar man nog saftigt betalt för besök i såväl stora som små kyrkor.  Först en bild från St Paulo Fuori le Mura med en jättelik stor öppen entreport.

 

 

Sen en bild från loppmarknaden i Trastevere. Det lär vara full rusch på lördagarna forfarande. Jag undrar om dom säljer valpar så här från en kartong nuförtiden.

Hyr förresten ett rum av en kille i Trastevere. Så jag kommer att på i närheten av kyrkan ovan och loppiset. Det är ju ite lugnare i den stadsdelen jämfört med hur det  måste vara i centrum. 

 

Så en bild på turister i Sixtinska kapellet. Det var fritt fram å fota här och jag var nog en av de få besökarna som använde kamera i halvdunklet.

 

Jag hittade flera bilder från Vatikanmuseet i mina gömmor. Vaktmästarna sa inget om att jag gick runt och plåtade.  Visar den här bilden av trappan till utgången från museet. Har hört att man inte alls får fota inne i Vatikanmuseet numera. Så jag hoppar nog över museibesöken.

 

 

Parklivet är väl sig likt i alla fall. Så man kan väl smyga omkring och ta bilder på folk som hänger på parkbänkarna. Som här i Borgheseparken.

 

 

 

 

Inlagt 2013-09-04 11:32 | Läst 4656 ggr. | Permalink
Har aldrig varit i Rom så kan inte ge några såna förslag.
Har dock ett stort förtroende för ditt fotoöga :)
Glöm bort att du varit där, glöm bort pärlorna du redan tagit(de är helt underbara bara så det är helt klart)
Äh du fattar, ta bort förväntningarna.Bli som ett barn, se som ett barn.
Då hittar du nya pärlor, det är jag rätt säker på.
Önskar dig en trevlig resa vare sig du lyckas med nya pärlor eller ej
Svar från Nisse Larsson 2013-09-04 11:54
Tacksam för inspirerande och förtroendeskapande ord. Om man har förväntningar av ett visst slag så kanske man blir blockerad om man upptäcker att Rom förvandlats till ett slags Disneyland.
Många kyrkor är fortfarande gratis att besöka, och det är fortfarande OK att fotografera i Vatikanmuseet förutom Sixtinska kapellet - vakterna är på dig som en hök ifall du lyfter kameran. Det kan vara långa köer in till Vatikanmuseet , men du kan slippa detta genom att boka en guidad tur (vilket ger ett stort mervärde till besöket), http://mv.vatican.va/3_EN/pages/z-Info/MV_Info_Servizi_Visite.html
Svar från Nisse Larsson 2013-09-04 12:47
Tack för värdefull information. Ska nog packa ned vidvinkeln om man besöker nån häftig kyrka. Vatikanmuseet ska jag fundera lite kring. - Nilserik
Hej,
Bilder från det besöket ser man fram mot.
Jag var där 1967 som mina tips lär inte vara av värde. Plåta i massor är mitt tips.
Lycka till
Bob
Svar från Nisse Larsson 2013-09-04 12:53
Vid förra besöket var det analogt som gällde. Numera finns det ju inga begränsningar vad antalet bilder beträffar. Hoppas på en bra ingång i stadslivet så att jag kan återvända flera gånger i framtiden. - Nilserik
Fantastiska bilder du har därifrån, nästan som om man tror att de var iscensatt för någon film. Den översta från kyrkan är så speciell för att inte tala om bild tre.
Svar från Nisse Larsson 2013-09-04 12:55
Roligt du gillar bilderna. På den tiden var det faktiskt film som gällde - he,he. Hoppas hitta en mängd fina motljusbilder i kyrkorna av det där slaget.
Häftiga frisyrer och mode på personerna i bild! :-)
Finns det inte fortfarande en massa härliga hus att fota i Rom, vimmel på gatorna, någon gammal pelare som sticker upp ur någon nisch intill ett hus?
Spanska trappan lär väl vara kvar, och något jag minns var de gamla trädgårdarna Villa Trieste och Villa Borghese och så förstås Forum Romanum.
Phanteon var vacker med häftigt ljus vad jag minns, och jag tyckte om Piazza Navona också!
Svar från Nisse Larsson 2013-09-04 14:08
Turistmålen som du nämner är självklara besöksmål. Men jag är också ute efter mörka prång och trånga gränder med äkta urinvånare med profiler som romerska kejsare.
Din bild från Sixtinska har roat och fascinerat mig varje gång. Den fyrbenta kvinnan till höger på bänken är lite kul men också miner och hållningar. En mycket lyckad bild!
Jag drömmer om att åka till Rom en dag men det får vänta ännu en tid...
Svar från Nisse Larsson 2013-09-04 15:24
Får hoppas att jag hittar "fyrbenta kvinnor" i Rom att fotografera. Trötta och uttorkade turister är nog något att leta efter. Det är fortfarande varmt i Rom.
Tredje bilden är suverän!
Hälsn, Nils/
Svar från Nisse Larsson 2013-09-04 23:48
Tack - jo det är trevlig turistbild. Man ska kanske inte bara jaga infödningarna.
Försök inte lura mig gosse, du klarar dig bra utan några råd! ;)
Men jag har också litet negativa vibbar efter att ha besök några Italienska stora städer flera gånger, turismen breder ut sig....
Tror inte man skall springa för mycket i alla fall, bytet kommer till en bra jägare! ;)
Här en egen Italienbild, litet religiös kanske? :)
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/140708/354920.htm
Svar från Nisse Larsson 2013-09-04 23:56
Var i Prag på försommaren och blev shockad av hur turismen hade satt sin prägel på de centrala delarna jämfört med hur det var vid mitt förra besök. Man liksom sugs in i turistströmmarna och hittar inte sin egen väg i vimlet. Får väl se hur det går i Rom.