- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Vad kan filosofin lära en fotograf?

Den senaste tiden har jag läst en del filosofi. Skämtsamt har jag sagt till mina vänner att det förmodligen är ett tecken på att jag befinner mig i en fyrtioårskris. Men eftersom jag inte har råd att köpa en sportbil får jag läsa böcker om filosofi istället. 

Samtidigt finns ett allvar i botten. Det är svårt att vifta bort dessa tänkares slutsatser och om man backar bandet till antikens filosofer så har dessa på många sätt påverkat våra moderna religioner. Något som sedan förts in i nuvarande värdesystem och hur vi tänker kring livet. 

En tragikomisk sak i sammanhanget är att de flesta riktigt stora filosofer levde sina liv i olycka och själslig misär i ett slags utanförskap. Många av dem dog också under tragiska omständigheter. Antingen genom beordrade självmord eller på grund av djupa depressioner och mentalsjukdom.

Den naturliga frågan som uppstår är därför om dessa personer egentligen har något att säga oss vanliga människor. Personligen tror jag det. För kanske är det trots allt så att de som står bredvid oss övriga är de som allra bäst kan urskilja livets mekanismer. De har skäl att på djupet begrunda tillvaron, så att säga. 

Kan då filosofin lära oss något om fotografins ädla konst? Tveklöst är det så. Ta till exempel Friedrich Nietzsche. En av hans grundfilosofier var att inget av värde i livet kommer utan rejäla ansträngningar och rent av ett visst lidande. För att må bra eller för att nå ett livsmål måste du helt enkelt kämpa och stå ut med djupa svackor. 

Detta är något som vi i vår tid nog på många sätt har glömt bort. Vi vill gärna ha allt det goda utan att behöva anstränga oss särskilt mycket. Livet ska vara ett flow av ständig lycka och framgång. Vi tror att det finns genvägar och snabba lösningar. Varför inte en app som fixar livet? 

För att koppla resonemanget ännu tydligare till den fotografiska sfären så kan man säga att om du verkligen vill utvecklas som fotograf eller prestera något riktigt bra – ja, då måste du förstå att det krävs en uppoffring. Du lär få slita, gå genom ångest, tvekan och även motgångar. 

De största fotograferna känner till detta. Christer Strömholm talade exempelvis om att ”utsätta sig”. Jag tror han menade ungefär samma sak som Nietzsche. Du måste stångas med livet och fotografin. Ibland gör det ont. Ibland spottar du blod. Men utan ansträngningen kommer du aldrig att nå bergets topp och där få njuta av utsikten för att använda en liknelse i Nietzsches anda. 

Inlagt 2013-07-03 20:48 | Läst 9113 ggr. | Permalink
Nietzsche gjorde det lätt för sig, för att man måste anstränga sig för att lyckas är en lika stor självklarhet som att man dessutom måste ha en begåvning för att lyckas. Det går inte att säga emot. Med det vill jag inte säga att det är meningslöst att läsa filosofi såklart, det kan vara mycket lärorikt och applicerbart på livet.

Jag brukar säga att man behöver tre saker för att lyckas med det mesta i livet (jobb, sport etc.);
1 - kompetens (tex hur funkar en kamera och vad är teoretisk bilduppbyggnad?
2 - förmåga (här kommer begåvning in. Antingen "har man det" eller inte)
3 - motivation (man måste VILJA och brinner man tillräckligt så han man större chans att lyckas)

En annan filosofisk fråga är då, "vad är lycka" och den tycker jag är mycket mer intressant :-)

Gokväll! :-)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-07-03 22:01
Jag kan nog inte säga att han gjorde det särskilt lätt för sig. Man får se hans resonemang i ljuset av tiden han verkade i och hur den filosofiska diskussionen gick då. Bland annat sa traditionen att allt lidande skulle undvikas för att nå lycka och tillfredsställelse i livet, medan Nietzsche sa att lidandet var en förutsättning detsamma.

Sedan håller jag med dig om att det inte är så enkelt att besvara vad lycka är för något :-)
tomazon 2013-07-03 22:10
Du har så rätt. Det var andra tider då och en av många mot-rörelser.
Christer Strömholm visade inte sin egen utsatt het utan andras,som A Petersén Om de kan se de filosofiska värdena vet jag inte men det var ändå medvetna om vad människor kan utsättas för. Tommy frågar vad är lycka Lycka kan vara i stunder man befinner sig just då. Att gämföra sig med andras till synes lycka är olycka/bert
Svar från Joakim K E Johansson 2013-07-04 08:56
Jag tror Christer Strömholm och även Anders Petersen menar att du måste utsätta dig som fotograf också. Alltså ta kontakt med okända människor, ge något, riskera något, vara utsatt och naken inför andra för att kunna få något tillbaka. Så har jag tolkat det hela.
Ja, så har jag också tolkat det vad gäller Christer Strömholm och även Anders Petersen. Fina bilder, och intressanta funderingar. Filosofi är intressant. Jag läste en grundkurs i Idé- och lärdomshistoria för tio år sen. Då fick man en översikt över filosofins historia, det var väldigt lärorikt. Men sen har jag tyvärr varit för lat för att läsa filosofi på egen hand efter det. Jag får ta och anstränga mig lite mer och kämpa, som Nietzsche rekommenderade ;)