- Joakim K E Johansson -

Gatufoto handlar om att misslyckas

Hur många av alla bilder som du tar är riktigt bra egentligen? I ärlighetens namn är det inte särskilt många - eller hur? Att vara fotograf handlar med andra ord väldigt ofta om att misslyckas.

Kanske är detta extra tydligt när man ägnar sig åt gatufoto. Det är nämligen en extra svår gren när det kommer till foto. På gatan kan du i praktiken inte styra något alls. Du är utlämnad till människors nycker, slumpen, vädret – you name it!

Det enda du kan göra är att försöka vara så förberedd som möjligt och sedan lita till din egen rutin och turen när bilden uppenbarar sig. Eller också jobba som en igel och ständigt röra dig gata upp och gata ner med din kamera.  Tillslut hamnar du i ett läge där det nästan inte går att misslyckas. 

Förmodligen är det just detta som gör det intressant och givande. Det vill säga att det inte är lätt. Motståndet och alla misslyckanden blir helt enkelt sporren som gör att man fortsätter. För varje misslyckad bild blir man bara ännu mera sugen på lyckas. 

Idag har jag förresten soppat en rulle T-MAX400 som har gått genom min Canonet. Jag är fortfarande imponerad av denna lilla kamera som jag köpte innan julhelgen förra året. Att en kamera för 500 spänn kan ge så mycket fotoglädje - det är en skön känsla. 

Inlagt 2011-11-04 23:21 | Läst 6225 ggr. | Permalink
Framgång stavas Träning, träning, träning, träning, träning. =)
Fotoglädje mäts inte i kronor. Men man får mycket film för mellanskillnaden till vad en modern kamera kostar.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-11-05 13:26
Vad var det det stod i tidningen för ett tag sedan. Talang har väldigt lite att göra med om man blir riktigt bra eller inte. Det är övningen som avgör. Baksidan är att det krävs myyyyyyycket övning! :-) http://www.neij.se/text/pdf/utveckling/talang.pdf
Benganbus 2011-11-05 18:21
Varför öva, finns det ingen App till sån't där?
B)
N Thomas Meldert 2011-11-05 18:36
Just det, FotoAPParat =)
Helt rätt, gatufoto år svårt, helt klart, om man vill få en bild som talar för sig själv,
mao en bild som klarar sig utan text.....
Och en bild som de flesta förstår och oftast gillar.
Lycka till! ;)
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2011-11-05 13:27
Där beskrev du precis alla svårigheterna kort och koncist! ;-)
Jovars, jag skulle vilja formulera om din fråga till "Hur många av alla bilder som du tar är du nöjd med?" Då blir det lite enklare, man kan liksom justera både vid fototillfället och senare när man tittar på bilden:-)
Jag är faktiskt allvarlig. Att begränsa sig till "bra" eller "dålig" kan få nästan vem som helst att kasta kameran i sjön. Gatufoto är svårt och busenkelt, beroende på vad man har för inställning men framför allt ska det väl vara roligt tycker jag. Jag tycker också att den här diskussionen om gatufoto och dess kameror ibland tippar över mot rena nörderiet och det är synd, för då tappar man säkert mycket publik och presumtiva utövare.
Nu är det inte dig jag riktar mig mot Joakim, jag tror inte du har anledning att ta åt dig. Det föll sig bara så att mina tankar väcktes när jag läste ditt inlägg och det var enklast att skriva ned dem här.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Joakim K E Johansson 2011-11-05 13:31
Visst är det så Kai. Att enbart definiera saker som bra eller dåliga kanske skapar lite väl tuffa krav och förväntningar! :-) Däremot skulle jag aldrig våga påstå att gatufoto är busenkelt.
Att fotografera är enkelt. Jämfört med oljemålning eller hjärnkirurgi. Enkelt att göra en bild alltså. Därmed inte sagt att det är lätt att göra en BRA bild. Man måste hålla isär enkelt och lätt. Enkelt är att köpa en apparat, rikta mot ett motiv och trycka på en knapp. Men att stå på rätt plats och trycka i rätt ögonblick - det är INTE lätt.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-11-09 16:07
Som Eliott Erwitt sa: ”Photography is not brain surgery. It’s not that complicated. It’s easier now than it was before, but before it wasn’t that hard.”

:-)
JanKw 2011-11-09 20:59
Har vi samma idol, eller? Nu funderar jag på att göra som du, fast i lilla Mölnlycke