- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Fotografera av istället för att skanna - är det smart?

I skiftet september-oktober sker ett viktigt avslut för min del. Då har jag nämligen hållit på med mitt gatufotoprojekt i två år och åtta månader och det är helt enkelt dags att ta nästa steg i processen. Alltså är det slutfotograferat och istället tänker jag lägga fokus på andra viktiga bitar.

En sådan sak är att digitalisera mina negativ på bästa möjliga sätt så det går att få fram högupplösta bildfiler till boken och utställningsprintarna så småningom. Tyvärr håller inte min gamla kontorsskanner från 1998 riktigt måttet, även om den är förvånansvärt bra med tanke på ålder och utförande.

En idé om hur detta ska kunna gå till har jag diskuterat med Magnus Fröderberg – och det är helt enkelt att fotografera av negativen. Något som trots allt flera fotofirmor gör när man skickar in sina negativ för ”inskanning”. Priset varierar såklart, från femtiolappen och uppåt per bild.

Det är egentligen inga jättestora pengar ifall man som jag planerar att skanna in max 90 stycken negativ. Däremot tar det faktiskt emot att skicka iväg hela min fotografiska produktion från de senaste tre åren till en fotofirma. Det känns också bökigt att behöva sortera ut alla enskilda negativ, märka upp vilka som ska skannas, och så vidare.

Därför har jag börjat grubbla på att köpa ett bra macroobjektiv till min Canon 5D Mk II för att göra jobbet själv. Ett schyst macro går att få tag på för ett par tusenlappar om man nöjer sig med ett begagnat. Men det finns två små problem att komma runt. Dels hur negativen ska hållas plana på ett bra sätt, och dels hur de ska belysas. 

Ett förslag som jag har hört/läst (vet inte var) är att använda en vanlig surfplatta som belysning, eller en blixt. Liksom en gammal filmhållare från en förstoringsapparat för att få negativen plana. Den metoden kan funka. Fast någon därute kanske har ett smartare förslag?

Inlagt 2013-07-28 19:14 | Läst 13276 ggr. | Permalink
Jag har testat att fota av dian och negativ men bäst resultat har jag fått med en dedikerad negativscanner. Jag köpte min begagnad för 1200 kronor och den var värd vartenda litet öre.
/Mikael Good
Svar från Joakim K E Johansson 2013-07-28 21:07
Det enda jag funderar på är om de verkligen håller måtten för tryck.
Chasid 2013-07-28 21:30
Jag har en Plustek 7600i och kvaliteten som den ger håller gott och väl för tryck. Jag har kört en del 30x40 printar från Plusteken och det hade lätt gått att göra 50x70 kopior.
/Mikael Good
Småbild eller mellanformat? Jag vet ej vilka kvalitetskrav du har, men jag har blivit nöjd med min Epson V500 för mellanformat och Plustek 7200 för småbild.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-07-28 21:09
Det gäller småbild. Jag får kolla upp skannern du föreslår.
Hur stora printar tänker du göra? Ska du »bara« ta upp dem i 50 x 70 cm från ett småbildsneg fungerar det förvånansvärt bra med att fotografera av neggen. Ska du ha upp dem större bör du nog satsa på en riktig skanning. Vi gjorde en utställning till Musik & Teatermuseet av Beata Bergströms bilder, de största i 150 x 200 cm storlek. I dessa storlekar är det viktigt att kornet verkligen blir skarpt återgivet. Ser det skarpt ut ser också bilden skarp ut.

Beträffande en surfplatta som ljuskälla fungerar det säkert om det är svartvita bilder. Men om du ska läsa in färgneg/färgdia har en sådan ljuskälla ett alltför ojämnt spektrum för att ge en bra färgåtergivning.

Stefan Ohlsson
www.profiler.nu
Svar från Joakim K E Johansson 2013-07-28 21:14
Bilderna ska inte vara mycket större än A3. Förmodligen blir de allra flesta till och med mindre än så. Kanske att någon enstaka dras upp i 50x70 cm - men det blir nog inte många. Så det låter som det skulle funka att fotografera av.
Jag har börjat fota av diabilder med en diaduplikator. En bra sådan har negativhållare som man kan sätta in istället för diabilderna.En diaduplikator för fullformat har ju funnits hur länge som helst och Photax har diaduplikatorer som klarar att zooma till halvfomatssensor. När jag fotat av mina diabilder gör jag det handhållet eller med kameran på stativ mot en TTL-blixt som sittter på ett stativ. Funkar finfint, tycker jag.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-07-28 21:16
Håller optiken för bilder som ska gå i tryck utan att man förlorar kvalitet i processen?
N Thomas Meldert 2013-07-28 21:22
Vet ej, fråga någon annanstans, tex Photax. Bilderna blir aldrig bättre än originalet.
stefohl 2013-07-29 09:44
Ofta bättre optik i dessa än vad som finns i skannrarna.
jonasfx 2013-08-05 12:14
intressant! skulle vilja läsa en recension av densamma
Även om man har en Plustek OpticFilm 7600i Ai med Silverfast 8 med IR-kanal med hela kittet så slår ju 1/125s (vid reprofoto) enkelt 30 sekunder i tidsåtgång vid multi-sampled skanning vid 3600 dpi.

Denna halva minut är för kort för att göra något annat av, men väldigt lång att vänta.

Det finns mycket tid att spara om man inte har repor och damm att kämpa med.

Ha det fint!
Johan
froderberg 2013-07-29 00:47
Min erfarenhet är att IR-avkänning av damm inte fungerar med svartvitfilm, förutom de som framkallas i C-41.
Tejpa negativen på en tunn mjölkglasskiva med tejpen på perforeringen. På så sätt får Du dem plana. Runda mjölkglasskivor finns till exempel på större bordslampor. Eller får Du köpa en från en glasmästare. Tejpa den mot en fönsterruta. Invänta bäst möjligt ljus. Undvik direkt solljus.
Det räcker kanske att tejpa negativen direkt på fönsterrutan.
Jag skulle nog inte våga tejpa mina negativ. Är väl risk för att de drar till sig damm sen, dessutom? Kan man inte bara lägga dem mot ett ljusbord, och lägga en glasskiva över? Själv kör jag en gammal skanner, precis som du Jocke. Men jag tror att min är ett par år nyare, kanske 2001 ;) Funkar bra för bilder upp till A4, 300 dpi. Framförallt när man använder scannerprogrammet VueScan, då plockar den fram lite mer detaljer i både högdagar och skuggor. Jag ser fram emot din bok, ska bli kul.
Litet ljusbord, klar glasskiva för planhållning, macro ringar till ett vanligt 50-150mm objektiv, plus givetvis något rejält stadigt som håller kameran. Ett alternativ till det regelrätta ljusbordet, är en sån där vit plastskiva (som ljusbord brukar ha) som blyses bakifrån av en blixt. Vilken reklamfirma som helst bör ha spillbitar du kan få för lite fikbröd.

Ett annat alternativ, som troligen är det allra bästa, är att du gör bra mörkrumsförstoringar i A4-format som du betraktar som orginal, dessa kan du sedan skanna med mycket gott resultat med vilken kontrosskanner som helst.
jonasfx 2013-08-05 12:34
det här är ett alternativ som jag gillar när kornen känns oproportioneligt skarpa mot hur jag ser bilden. och så är det kul att pusha sig själv i mörkrummet och inte bara trolla med spakar i datorn :)
stefohl 2013-08-05 12:44
Att skanna påssiktsbilder har många fördelar, men resultatet tål sällan att förstoras så mycket. Skärpan håller sällan för förstoringar till mer än 200%. Och då ska det göras på ett bra papper. Semiglossy papper är en bra yta att skanna. Mardrömmen är när jag får papper med strukturer i. Kräver en hel del extra arbete.
Jag testade att fotografera av negativen. Har skrivit ett nytt blogginlägg om hur det gick: http://www.fotosidan.se/blogs/joakimke/se-bilden-fotografera-av-negativen-istallet.htm