Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Sviktande intelligens

Skriver det här inlägget för att kunna behålla en del av förståndet eller snarare en del av förmågorna. Läste en artikel häromhelgen om den sviktande intelligensen hos mänskligheten. Sedan 70-talet har de som mätt IQ sett att den sjunker. Då har man inte mätt politikers IQ utan ungdomars intelligenskvot. De tekniska hjälpmedlen bidrar till att göra oss dumma, eller snarare något dummare än tidigare. Visst kan man känna av effekten av att använda miniräknare till ganska enkla räkneövningar, men är det inte en smygande lathet och bekvämlighet snarare än dumhet. Beror kanske på hur man mäter och mätningarna har nog inte moderniserats samma takt som beteenden och vanor har förändrats. Att titta på bilder och filmsnuttar bygger knappast förmåga att tolka texter. Att skriva bloggar ökar den språkliga förmågan bokstavligen och fotobloggar skulle då öka förmågan bildligen. Provade vid något tillfälle i våras att använda en enkel text-AI som fick några uppslag att bearbeta.

Resultat: —

Helt blankt alltså och tur är väl det. Ointelligenta ”förslagspromptar” kanske?

Det finns kurser där man kan lära sig att underlätta textarbetet genom att använda AI. Att skriva bloggar med hjälp av ChatGPT-liknande hjälpmedel dränerar nog mer än det hjälper till att öka den kreativa förmågan, i långa loppet. Produktiviteten ökar säkert för den som dagligen jobbar med texter, men sedan. Vad händer då? 

Övning ger färdighet så mycket har jag fattat. Vad det inte Stenmark, slalomåkaren, som sa att: Ju mer jag tränar ju större tur har jag.

Det värsta är att handstilen blir sämre och sämre, förmodligen bara för att jag till stor del använder ett tangentbord. Rent motoriskt krävs helt andra egenskaper vid tangentbordet än med en penna i handen. Vem skriver för hand och för över texten till digitalt? (Jo, insåg att jag med blyertspenna gjort handnoteringar, som sedan blev ett digitaliserat protokoll). Det finns program som kan överföra bilder av text till digitala filer, men de brukar innehålla fel och än så länge krävs korrekturläsning. Nikons manual till Z-kameror är ett slående exempel av automatisk översättning. I avsnittet med ISO-värden sägs: Hej ISO … Pennor som man kan använda på skärmar och som gör en textfil av det man skrivit har jag provat, men resultatet blir ju sådär.

Nah, det mesta är nog övning och ständigt utövande som egentligen gäller.

Man kanske skulle fotografera mera nu när man fortfarande har ögon och fingrar med sig. 

Och som alltid: Allt nytt kan vara farligt, eller inte helt ofarligt!

Och ICM intentional camera movement eller på svenska AKR avsiktlig kamera rörelse är inte lätt. Det vill säga: Att få till en bild som appellerar! Lätt att röra till det, men svårt att få till det.

Roligt i alla fall!

/MA

  

Inlagt 2024-10-05 12:21 | Läst 471 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Medhåll i mycket av det du skriver. Instämmer dessutom i att handstilen blivit sämre, den har i och för sig aldrig varit bra:)
Har dessutom problem med känseln i handen så det gör väl sitt till. Inte konstigt att ungdomen blir påverkad eftersom dom tillbringar för mycket tid med näsan i nallen. Dessutom hänger dom på tvivelaktiga osociala plattformar som inte direkt främjar hälsa och självförtroende..
Gillar dina kamerarörelsebilder..
HaD/Gunte..
Svar från Mats Axelsson 2024-10-05 19:21
Tack! Ja det är andra förmågor än de som vara gångbara för en generation sedan, men det mesta kan tränas.
/MA
Chefredaktören för Scientific American noterade att det gick fortare att googla än att minnas själv. Så hon googlade och fann att egna minnet blev allt sämre.

Själv har jag förfallit till att ha smartphone men använder den bara till Bank-ID, Swish och foto. Annars Dumbphone och det undermåliga surrogat Telia anordnat så att telefonen på landet funkar lite grann fast huset ligger i mobilskugga och Telia övergivit kopparnätet.
Svar från Mats Axelsson 2024-10-05 19:22
Roar mig med att öva huvudräkning när jag handlar så man vet ungefär hur mycket man skall betala.
/MA
alf109 2024-10-05 20:03
Du får byta leverantör på landet till tre eller något!? 😂
Skämt åsido, när det gäller Telia så uppstod problemen egentligen med en avreglerad telemarknad där inte aktörerna tvingades att betala sina beskärda delar till sådant som nätutbyggnad även i områden där det inte går att få ekonomi i det. Kopparnätet skulle kosta ofantliga belopp att hålla liv i, speciellt på landsbygden eller i områden där det inte genererar intäkter. Så skall man klaga på några så borde det vara våra politiker som bestämt att verksamheten skall vara lönsam och dessutom öppnat för osund konkurrens. Som det funkar sedan ganska länge bygger de olika aktörerna sina egna nät även fast de kan dela ibland och det som gäller är att investeringarna skall vara marknadsekonomiskt bärkraftiga. Staten ger stöd för vissa utbyggnader där de anser att det behövs, men ytterst är det våra politiker som avgör vad som skall få stöd och vad som inte får det. Jag jobbade på Telia med att planera mellanortsnät i Stockholm under digitaliseringen av våra stationer och vi hade investeringsansvaret på min enhet. Slutligen: Problemet är snarare att våra politiker från vänster till höger valt att inte prioritera där kostnaderna är betydligt större än intäkterna.
/Affe
Måns H 2024-10-05 22:05
Hej Alf! Visst har du rätt. Jag är inte lönsam. Men behöver ju kunna ringa efter hjälp om det händer något. Nu går det, fast sämre. 0498-numret syns inte och vid strömavbrott (30 gånger om året) går det inte att ringa alls. Om Telia fixade ett antal buggar som var med från start skulle jag vara lite nöjdare.
Svar från Mats Axelsson 2024-10-06 00:18
Med tanke på alla ouppgrävda kopparledningar så finns framtida koppargruvor. Bara att följa malmådern😇