Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Midsommar trots Brexit!

Det var med besvikelse som beskedet från Brexit-röstningen togs emot på midsommaraftonens morgon. Desto mer bedövande var vädret och värmen i södra Halland.

Världspolitiska frågor hindrar dock inte ett midsommarfirande. Förresten, när skall midsommarfirande införas i EU:s medlemsländer? Det är ju faktiskt ett globalt och astronomiskt fenomen och det kanske till och med borde regleras av FN eller den Interstellära Federationen.

Gemensamma regelsystem som spänner över flera nationer blir komplicerade men underlättar kommunikation och samarbete. Skall framtidens frågeställningar lösas krävs samarbete. Det är jag övertygad om. Det finns inga nya kontinenter att upptäcka och än så länge kan ingen kolonisering av grannplaneterna ske, så samarbete är nödvändigt för att hantera utvecklingstrycket.

Handeln med krondill kommer nog inte att påverkas direkt. Möjligtvis kommer en prisstegring i slutet av augusti när kräftskivorna drar igång men den kommer inte att registreras på några börser.

Samma gäller också för plocksallad. Den hinner vissna innan värdet ens är noterat. Närproducerat har alla fördelar jämfört med det som transporteras kors och tvärs över kontinenten. Näringsvärdet har inte hunnit försvinna innan det når konsumenten.

Av en sådan här invasion blir det vackra fjärilar om de får äta och överleva. Det ser kanske förödande ut först men de tillhör ekosystemet.

Kommer det nu att bli så här glest på badstränderna i Europa när britterna lämnar EU? Nej knappast, badväder är trots allt ingen EU-fråga men kvalitén på badvattnet är det!

/MA

 

Inlagt 2016-06-25 19:07 | Läst 2042 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kommer att tänka på järnvägen när jag ser bilden på mjölkörten - Rallarrosen. När jag började på järnvägen 1977 dominerade den på bangården och på de flesta bangårdar. Nu är den borta och har ersatts av blåeld. Mängder av blåeld.
Sten
Svar från Mats Axelsson 2016-06-25 20:35
Ja bangårdarna har blivit ställen med många mer eller mindre ovanliga arter. I Varberg har man en växt som heter kalvnos och som är fridlyst till och med. När man nu skall bygga om järnvägen genom Varberg med en tunnel så skall man ta frön från årets växter och plantera ut dem i miljöer där de kan växa för den gamla miljön kommer att försvinna.
/MA