Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Sviktande intelligens

Skriver det här inlägget för att kunna behålla en del av förståndet eller snarare en del av förmågorna. Läste en artikel häromhelgen om den sviktande intelligensen hos mänskligheten. Sedan 70-talet har de som mätt IQ sett att den sjunker. Då har man inte mätt politikers IQ utan ungdomars intelligenskvot. De tekniska hjälpmedlen bidrar till att göra oss dumma, eller snarare något dummare än tidigare. Visst kan man känna av effekten av att använda miniräknare till ganska enkla räkneövningar, men är det inte en smygande lathet och bekvämlighet snarare än dumhet. Beror kanske på hur man mäter och mätningarna har nog inte moderniserats samma takt som beteenden och vanor har förändrats. Att titta på bilder och filmsnuttar bygger knappast förmåga att tolka texter. Att skriva bloggar ökar den språkliga förmågan bokstavligen och fotobloggar skulle då öka förmågan bildligen. Provade vid något tillfälle i våras att använda en enkel text-AI som fick några uppslag att bearbeta.

Resultat: —

Helt blankt alltså och tur är väl det. Ointelligenta ”förslagspromptar” kanske?

Det finns kurser där man kan lära sig att underlätta textarbetet genom att använda AI. Att skriva bloggar med hjälp av ChatGPT-liknande hjälpmedel dränerar nog mer än det hjälper till att öka den kreativa förmågan, i långa loppet. Produktiviteten ökar säkert för den som dagligen jobbar med texter, men sedan. Vad händer då? 

Övning ger färdighet så mycket har jag fattat. Vad det inte Stenmark, slalomåkaren, som sa att: Ju mer jag tränar ju större tur har jag.

Det värsta är att handstilen blir sämre och sämre, förmodligen bara för att jag till stor del använder ett tangentbord. Rent motoriskt krävs helt andra egenskaper vid tangentbordet än med en penna i handen. Vem skriver för hand och för över texten till digitalt? (Jo, insåg att jag med blyertspenna gjort handnoteringar, som sedan blev ett digitaliserat protokoll). Det finns program som kan överföra bilder av text till digitala filer, men de brukar innehålla fel och än så länge krävs korrekturläsning. Nikons manual till Z-kameror är ett slående exempel av automatisk översättning. I avsnittet med ISO-värden sägs: Hej ISO … Pennor som man kan använda på skärmar och som gör en textfil av det man skrivit har jag provat, men resultatet blir ju sådär.

Nah, det mesta är nog övning och ständigt utövande som egentligen gäller.

Man kanske skulle fotografera mera nu när man fortfarande har ögon och fingrar med sig. 

Och som alltid: Allt nytt kan vara farligt, eller inte helt ofarligt!

Och ICM intentional camera movement eller på svenska AKR avsiktlig kamera rörelse är inte lätt. Det vill säga: Att få till en bild som appellerar! Lätt att röra till det, men svårt att få till det.

Roligt i alla fall!

/MA

  

Postat 2024-10-05 12:21 | Läst 386 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Vädernyheterna sa att det skulle bli värmebölja i Frankrike

Vädernyheterna innehöll mycket om klimatförändringar. (Det var i slutet av mars månad och vi såg det på fransk TV, bör tilläggas). På lång sikt och kort sikt. En karta med temperaturskillnader nu jämfört med något medelvärde visades. Mest skillnad i centrala Frankrike +5 grader och minst vid Pyrenéernas östra kant: 0 grader. Lyckligtvis befann vi oss i nollgradersområdet. Mycket pedagogisk väderrapport.

”Pushbilden”,  visar utsikten i Cerbére från restaurangens toalettfönster, som stod på vid gavel. Inte frös man om häcken i alla fall och en högre temperatur blir snart normal den också. 


Vyn över byn utan solen i skyn

Men den hann vi inte uppleva, den franska värmeböljan alltså. Det blev Pyrenéerna istället och varmt även där uppe på 1200 m. Vågade oss inte på passen på 2000 m och däröver. Alla var inte öppna än.

Sömnigt på förmiddagen i Vallfogena de Ripollés. 

Många tävlingscyklister i klunga som kämpade uppför. Ca 30 km/tim i snitt såg de ut att hålla och uppförsbackarna var långa, 30 km minst. Mötte någon på väg nerför. Hade de andra kroknat och tagit in på närmaste logi?


Badarna svalkar sig i det blågröna Medelhavet


Men det blev varmare än normalt på iberiska halvön. En värmebölja, om än en relativt mild sådan, eller ja… 36 grader en bit inåt land. Badväder. Skönt med den värmen. 20 grader Celsius sent på kvällarna och någon natt. Barer och andra hål i väggen höll öppet sent när gästerna roade sig och fyllnade till. Annat var det i mars 2022. Den kallaste och regnigaste på åratal.


Vårregn

På väg norrut, en månad senare, genom Frankrike,  kände vi av normalvärmen. Högtryck. Vårvarmt i mellaneuropa och på kontinenten, men ett befriande kvällsregn under markisen medan vi intog kvällsvard blev en bra avrundning den kvällen.

Gröna ängar

Schwarzwald var svalt så våren dröjde sig kvar. Behagligt att möta våren flera gånger.


/MA

PS LR-appen i telefonen är riktigt kul. Det blir ju bilder med den också. DS

Postat 2023-05-10 22:45 | Läst 1995 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Lysande utsikter

Blogginspirationen har trutit något under senare tid. Märker att det är flera som har en lägre frekvens på inlägg än tidigare, men det här ju en fotobloggsida och borde i mindre utsträckning ha drabbats av depression. En bild säger mer än tusen ord har någon sagt.
Det hörs röster som säger att bloggar inte längre är i ropet och det kan nog stämma. Fotobloggar är dock en blandning av text och bild och borde därför ha en bättre uthållighet än en ren foto- eller textblogg. Är svängutrymmet litet (begränsningar i ämnesområden) snävas antalet möjlig inlägg in, förstås. Politisk eller religiös upprördhet kanaliseras via andra media och där blir det efter ett tag lite otrevligt. 
Har i dagarna använd LR-appen i mobiltelefonen och blivit, om inte förtjust, så road, och lite imponerad. (Både av fotografen ;-) och av mobilen!) Det blir bilder i mobilens kamera helt klart. Mycket AI-teknik, men det introduceras i systemkamerorna också. 


Utsikterna för fotobloggar är troligen lysande. Skriva med ljus ligger i fotograferandet.

/MA

Postat 2023-04-24 17:06 | Läst 1672 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fixat femte fixen!

Så var det dags att ta nummer fem. Än är det inte över, sägs det. Och för en fakir är det ett rent nöje. Den åttonde november är det dessutom dags för influensafixen. Kan knappt bärga mig tills dess. Rena julafton för en antiantivaxare. 

/MA

Postat 2022-10-07 21:50 | Läst 1675 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mitten av England i juli 2022

Passkontrollmaskinerna på Stansted vid inresan fallerade i så hög grad så de fick kompletteras med visuell kontroll som sköttes med humana ögon. Det fungerade.

Funderade ett tag om stavfelet på passets baksida spelade roll. Ni vet att på passbaksidan finns en klisterlapp med passinnehavarens namn, tillverkningsnummer och något nummer till samt texten Utförandedatum: åååå-mm-dd. På mitt pass står det "Utfärandedatum:". Kanske ska det vara "Utfärdandedatum"? Nåväl, svenskan i England är nog inte så utbredd att passkontrollmaskinerna kan se skillnad.

Varmt, periodvis, helvetesvarmt ställvis, fyrtio grader, men på det hela uthärdligt då saharahettan inte höll i sig mer än några dagar. Många akutfall med uttorkning som orsak, men även det hanterbart. Något man får träna med att hålla uppsikt på i fortsättningen? 

Tropiska nätter och mathaken finns där sent in på natten.

En avgående premiärminister som tackar för sig med orden: Hasta la vista, baby! I övrigt lite pandemisordin och uppmaningar att ha munskydd på bussarna. En del följer uppmaningen andra inte.

Annars rullar det på som vanligt bortsett från igenslagna butiker här och där. The River Festival i Bedford gick av stapeln som planerat. Mycket folk och de som bar munskydd var få. Vi tröttnade så smått i värmen, så det blev buss hem. En sådan här dag går inte bussarna som vanligt i centrala stan, men det är fortfarande lika billigt: £1. Alltså i storleksordningen 13-14 spänn för en biljett inom stan. Något för svensk kollektivtrafik att ta efter. Man skall ju åka mera kollektivt... Då blir det inte så varmt.

De gamla järnvägsbroarna över Great River Ouse är ”uppiffade” med graffiti. Vid en av dem har det varit ett gasläckage i ett par år. Lukten av stadsgas var påtaglig. Explosionsrisk? Någon har nog räknat ut att spädningen av gasen inte innebär någon risk, men miljöpåverkan. Har någon tänkt? Metan, som stadsgas till stor del består av ( runt 40- 45% siffrorna varierar. Över 50% i en del uppgifter) bidrar mycket till växthuseffekten. Koldioxidekvivalenten är 28! Det vill säga en kubikmeter metan motsvarar i stort 28 m3 CO2. Tror inte man tänkt här eller låter man andra tänka och sköta den problematiken? Inser att varje tändning av en gasspis innebär spill som blandas i atmosfären. Gas som alternativ för privatpersoner borde man nog ”tända av”. Tänk alla gasgrillar och alla ruttnande avfallstippar. 

Flygskam? Nej det verkar komma på skam. Flygplatserna är överfulla. Det måste nog till andra medel för att hålla nere CO2 utsläppen.

/MA

Postat 2022-08-16 12:12 | Läst 2541 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa