Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

I år igen!

Havsfiske är för oss en återkommande aktivitet, åtminstone en gång om året, på sommaren. Så ock i år.

Successivt har det blivit restriktioner. Torsken skall vara minst 400 mm lång om den skall tas upp. Torsk får man på kroken men knappast någon når upp till det stipulerade måttet. En eller två godkända fångster på ca 30 fiskare! Makrillen med hyfsad storlek lyser också den med sin frånvaro eller åtminstone gles närvaro. Jo visst kan fiskelyckan variera, ibland bra ibland mindre bra så, man kanske inte skall döma av enskild tur på sommaren. Hörde att makrillen utefter västkusten inte går till som den brukar men däremot gör den det utefter norska västkusten. Nästan samma visa hörde jag förra eller var det förraförra året eller kanske året dessförinnan eller var det ännu tidigare?  Hur som helst, då var det islänningarna som drog upp mycket makrill sas det i fiskeläget. Först visste de inte vad det var för något, islänningarna alltså, sas det. Makrillen har tidigare inte varit så vanlig i de fiskevattnen och definitivt inte i sådan mängder. Nu tar nationerna runt Nordatlanten  upp drygt 1 miljon ton makrill.  Att den kanske ökat i mängd tror man beror på att havet är varmare numera så att den även trivs i grönländska vatten. 

Det har varit en relativt sval sommar i år därför, kanske, är fångsten skral och lite otur är det nog också, kanske. De flesta torskarna som fastnade på kroken höll, som sagt, inte måttet så de fick komma tillbaka till havet. Vitling med en makrill räcker dock faktiskt till en lunch.

Även en liten fångst skall rensas och med fördel gör man det på sjön när man både har tillgång till sköljvatten och de som vill ta renset. Mest gråtrut men faktiskt också mycket silltrut. Jag hade förväntat mig flera havstrutar men de var i minoritet. Det som höjde pulsen var en ungfågel av havssula som kom in bland trutarna men den ratade renset. Den dyker efter färsk fisk.

En viss trötthet infinner sig efter en halvdags gungning och lite kontemplation över sakernas tillstånd finns det plats för.

Bilderna är tagna med en mobilfån med ett filter som ger ett utseende som om de vore Polaroidbilder. De är sedan lite bearbetade i Lightroom, neddrag av högdagrar och lite skärpning. 

Jag blev överraskad av att Lightrooms framkallarmodul kände igen mobilfånens kamera, lite imponerad faktiskt. Det gav också en bra motivering till att fortsätta med Adobe CC. 

/MA

Postat 2017-07-29 15:58 | Läst 2671 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kvarglömt

Strövade längs kuststräckan där jag för det mesta bor och kom på att jag måste ju skriva ett blogginlägg och inte bara det, också ta några bilder. Ja, måste och måste, det kan vara bra att ha en rutin även när det är mulet väder. Typiskt varmfrontsväder med svag frånlandsvind, mulet, duggregn och varmt. Det drog förbi en lärkfalk utefter badstranden men jag hann inte med att få den att fastna på sensorn. Ovanligt med lärkfalk på ett sådant här ställe. En änkeman är kvar i det gamla fiskarbostället i området. Han syns aldrig till utomhus längre. 

Semesterfamiljen har glömt kvar en vattenkanna. Är de kvar imorgon och kommer ihåg vattenkannan så är den nog kvar, om inte vinden vänder.

Båten har legat här länge, säkert runt 30-40 år. Tidigare fanns här en liten bod, som man kunde ta lä bakom när det stormade och spektakulära fågelarter kunde dyka upp. Synd att den inte glömdes kvar. 

/MA

Postat 2017-07-26 14:07 | Läst 2912 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Flera flugor i en smäll

Hade ärenden till Malmö förra helgen och upptäckte att det pågick en fotobiennal och en maraton.  Ingen löpning över bron men väl en fotografisk maraton. Inte 42 fotografier på kortast tid men 12 bilder med 12 teman på 12 timmar. Marigt men roligt att försöka att lösa det efter bästa förmåga. Fotobiennalen fick man delvis på köpet mer eller mindre. Sökandet efter motiv ledde understundom till att man kom förbi några av de 15 gallerierna eller utställningsplatserna i staden. En titt kunde ge lite inspiration. Dessutom hade det veckan innan varit fotofestival i Köpenhamn. Fotospäckat i Öresundsregionen under första halvan av juni kan man påstå. 

Dagen före regnade det kraftigt.

Fotomaraton kräver lite ansträngning, både mentalt och fysiskt men Malmö är en förhållandevis omväxlande miljö med goda möjligheter att hitta passande motiv. Så det var en positiv aktivitet.

Fyrtiotalets byggda bostäder är exemplariskt ljusa. Dagsljuset når in från båda fasaderna.

Den yngste kom hem från en termin i Spanien och skulle hämtas hem men ett besök hos Malmöboende kompisar och en konsert av Kapten Röd kom emellan. Tur då att fotomaraton passade in tidsmässigt.

Utsikten från hotellfönstret bjöd inte på några fantastiska vyer.

Cyklat blev det. Backar är nästan obefintliga i Malmö. Staden är verkligen cykelvänlig.

Katalogen till fotobiennalen blev en bra ersättning till hotellutsikten.

I skrivandets stund är det midsommaraftons förmiddag. I trädgården varnar en rödstjärtshona. Hennes två ungar drar omkring och lär sig leta mat och hon bistår då och då med mat. Det utlovade regnvädret har inte kommit in ännu. 11-kaffet hägrar på den ljumma terrassen. Få se om jag kan få en bild på den varnande honan och hennes ungar.

Glad midsommar!

Och de tolv bilderna får ni se på hemsidan för Malmöfotomaraton i augusti.

/MA 

Postat 2017-06-23 10:26 | Läst 2010 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fotoexcursion (del 8)

Det blev många bilder vid sista Ölandsbesöket så jag gör ett blogginlägg till.

Aurora, namnet på morgonrodnadens gudinna, har givit namn till en fjäril, dagfjäril. En fascinerande "pärla" bland vanliga fjärilar. Den flyger bara i maj och någon vecka in i juni i södra Sverige. Då skall allt ske. Det vill säga parning och äggläggning. Hannen är påfallande stressad och brukar ta sina rundor i reviret på jakt efter honor och rivaliserande hannar samt förstås nektar från korsblommiga växter. Svårfotograferad med ett macroobjektiv men det blir enklare med ett tele!

Ängsbräsma som syns längst till höger är en typisk värdväxt.

Undersidan, som syns lite grand här, är melerat grön. Jag måste tillstå att det krävs ett nytt försök för att göra fjärilen rättvisa. Tidigare år har jag försökt med ett macroobjektiv men inte kommit tillräckligt nära. Vid det tillfället envisades det exemplaret med att flyga mellan två områden med ett taggtrådsstängsel mellan. Jag blev något vigare på kuppen och men fick jackryggen sönderriven. Dessutom inte någon bild. Det här är tagit med ett 70-300 mm zoomobjektiv. Väntar dock på en macrochans som ger bättre skärpa. Säsongen är nästan över för det här året så det får bli nästa år.

Smultronvisslare flyger lite längre in på säsongen. Här sitter den på en Bergskrabba. En växt som är lik blåmonke och väddar. Bergskrabba är spännande på så vis att den i Sverige växer bara på Öland och Gotland. Jag har för mig att den också finns på de torra stäpperna i Ukraina och österut. 

De tidigare inläggen finns här: del 1del 2del 3del 4del 5del 6del 7.

/MA

Postat 2017-06-08 11:49 | Läst 3731 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fotoexcursion (del 7)

Ja så är det då dags för en ny del. Alltså bilder från ett Ölandsbesök. Minst ett besök om året är min föresats. I år blir det minst två. Det vill säga det kommer fler delar i år. Min yngsta dotter fyller år i oktober så redan nu kan jag säga att det blir minst två besök på Öland. Det var strålande majväder den här gången. Sommarvärme och lite sjöbris gjorde vistelsen behaglig men det är redan uttorkat även där det finns lite jordtäcke. Gräset grånar och himlen är klarblå. Det hårda ljuset från vårsolen bränner ut bilderna när man fotograferar mitt på dagen. Så att vara morgonpigg ger större chans till bra bilder men det är skönt med sovmorgon....

Denna gång låg fokus på södra Öland, (vilket det egentligen alltid gör). Sandby på Ölands östkust blev övernattningskvarter i starten.  Har inte övernattat där förut så det blev en ny upplevelse. Skjutfältet nere vid havet är inte längre i bruk men varningsskyltarna finns kvar även om området är städat. Strandängarna är inte fyllda med obriserade granater utan hyser orkidéer och gullvivor i massor. Sådana här områden är relativt orörda vilket påverkar flora och fauna i positiv bemärkelse.  

Fältsippor och krutbrännare om vartannat. 

I Mittlandsskogen som ligger norr om och i anslutning till Alvaret är det betydligt frodigare.

Stigen från parkeringen genom skogen fram till Ismantorps borg bjuder på en nästan djungelliknande växtlighet. 

Borgen är imponerande och en flygbild hade gjort den mest rättvisa men på gräsrotsnivå kan man få med några nycklar, Johannes nycklar tror jag. Orkidéer är inte alltid lätta att artbestämma. 

Vit skogslilja finns här och där. 

Stättor är tack och lov vanliga. Visserligen är det bra med lite gymnastik när man skall ta sig över eller under ett "eldrivet" taggtrådsstängsel men det sparar både kläder och adrenalin.

De övriga delarna finns här: del 1del 2del 3del 4, del 5del 6

/MA

Postat 2017-05-30 15:23 | Läst 3619 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 30 31 32 ... 40 Nästa