Vimmel och vardag Mingle and monday
X:arlördag
Varje fågelklubb med självkänsla har ett nyårsrally. Det gäller att se så många arter som möjligt inom kommunen på en dag. Man kan tävla i lag eller ensam. Bästa resultatet blir förstås i lag. Fler ögon ser mer. Samtidigt blir det ett stickprov på fågelfaunan. Kanske inte så systematiskt och väldigt beroende av vädret för dagen men det ger en liten indikation på hur fågelfaunan ser ut. Den här dagen var ur vädersynpunkt urusel. Snöglopp på morgonen och duggregn fram till eftermiddagen. Jag lyckades emellertid få med mig min yngste på morgonen.
Hade vi sett den här (härfågel) idag så hade det varit något av en sensation.
Likaså den här (svart stork). Båda dessa fastnade på sensorn i november i naturskyddsparken El Hondo i närheten av Torrevieja och Elche Spanien.
Istället var det så här. Inte mycket ljus för fågelfotografering.
Så det blev lite annat i gluggen medan X:ardagen arbetades igenom. Det laget som lyckades bäst fick ihop 71 arter. Betydligt många fler än vi fick ihop men vi var ensamma om någon art. Totalt blev det ca 102 arter vilket är hyfsat med tanke på vädret en januaridag i Halland.
/MA
Att backa en timma
Ja nu är den här men som tur är är den inte här för att stanna! Synd till vissa delar, mörkret ger arbetsro. Allt rullar vidare eller kanske blåser vidare.
Blåsten har gjort den nyttiga syresättningen av vattenlagren och den långa väntan har börjat.
Sandormens outröttliga arbete med att tugga i sig sand och rena botttnarna resulterar i en strand med miniraukar som snabbt eroderas bort.
Ingen trädgård men väl en gård av sandkoner med en kringla på toppen, kongård (?)
Upptäcker att jag glömde skörda de här som gömde sig under lövverket.
Spänsten har sprätt iväg årets frö. Det blir ny rallarros nästa år. En timma hit eller dit saknar betydelse.
/MA
Kontrast, blocket och sländan
Kontrast är nödvändigt för att kunna uppfatta någonting annars blir ju allt bara ett otydligt töcken. Det finns många typer av kontrast eller snarare nivåer av kontrast. Fick se den här stenbumlingen vid sista besöket i skogen. Flyttblock. En sådan där stenbumling som jättarna kastade omkring sig när de blev arga. Numera är det inlandsisen som flyttat dem. Den här har nog rullat ett stycke under istrycket.
Sensommarvärmen väckte många små kryp till livs. Sådana som behöver en viss värme för att fungera.
En blågrön mosaiktrollslända
Trollsländor, som namnet antyder, har förknippats med ockulta fenomen. Det finns nog en koppling till slända som används vid vävning. Trollsländor skulle kunna vara trollen spinnverktyg….. Fantastiska flygetyg är de hur som helst och insekter som besvärar oss äter de.
/MA
Vägspärr
Hade ärenden som måste skötas men blev hindrad! Någon hade spärrat passagen mellan solparasollet och terrassbordet.
Har inte fobi för den här sortens spärrar men kände respekt så jag gick runt.
/MA
Midsommar trots Brexit!
Det var med besvikelse som beskedet från Brexit-röstningen togs emot på midsommaraftonens morgon. Desto mer bedövande var vädret och värmen i södra Halland.
Världspolitiska frågor hindrar dock inte ett midsommarfirande. Förresten, när skall midsommarfirande införas i EU:s medlemsländer? Det är ju faktiskt ett globalt och astronomiskt fenomen och det kanske till och med borde regleras av FN eller den Interstellära Federationen.
Gemensamma regelsystem som spänner över flera nationer blir komplicerade men underlättar kommunikation och samarbete. Skall framtidens frågeställningar lösas krävs samarbete. Det är jag övertygad om. Det finns inga nya kontinenter att upptäcka och än så länge kan ingen kolonisering av grannplaneterna ske, så samarbete är nödvändigt för att hantera utvecklingstrycket.
Handeln med krondill kommer nog inte att påverkas direkt. Möjligtvis kommer en prisstegring i slutet av augusti när kräftskivorna drar igång men den kommer inte att registreras på några börser.
Samma gäller också för plocksallad. Den hinner vissna innan värdet ens är noterat. Närproducerat har alla fördelar jämfört med det som transporteras kors och tvärs över kontinenten. Näringsvärdet har inte hunnit försvinna innan det når konsumenten.
Av en sådan här invasion blir det vackra fjärilar om de får äta och överleva. Det ser kanske förödande ut först men de tillhör ekosystemet.
Kommer det nu att bli så här glest på badstränderna i Europa när britterna lämnar EU? Nej knappast, badväder är trots allt ingen EU-fråga men kvalitén på badvattnet är det!
/MA