Gatufotograf

Vanvård på äldreboenden

Förra året i augusti månad skrev jag ett blogginlägg om denne man som demonstrerade på Stureplan i Stockholm. Det handlade om att "Stoppa dödslägren äldreboenden". Bilden nedan är hämtad från den bloggen. 

Idag bär han fler skyltar. Inramade med röd färg. Samma innehåll. Många på äldreboenden får tydligen palliativ vård med morfin utan noggrann undersökning. Det leder snabbt till döden. 

Egna erfarenheter av äldreboenden är av annat slag. Väldigt positiva. Engagerad personal som gör ett fint jobb. 

Inlagt 2022-06-11 06:38 | Läst 293 ggr. | Permalink
Det kan vara väldigt dubbelt. Fint rum och personal som sköter sitt jobb. Men då läkarvård behövs kan det vara annorlunda. Boendena saknar elementär överlevnadsutrustning typ dropp och syrgas.

Doktorn finns på nån vårdcentral och har i bästa fall på plats tre timmar i veckan avsatta för hela boendet. Morfin i st f livräddande behandling är en realitet. Under pandemin var den rutinen beordrad uppifrån, i Östergötlands fall Regionen, och tillämpas fortfarande. Morfin i st f livräddande behandling anses humant, dom ska ju ändå dö.
Man lever normalt bara i tre månader efter flytten till ett äldreboende! Skall man skratta eller gråta?
Måns H 2022-06-11 09:44
Skratta är fel i sammanhanget. Gråta mer adekvat.
ztenlund 2022-06-11 11:51
Ingen flyttar dock till boenden för att de är i sitt livs bästa form, utan av den motsatta orsaken, ofta när personen är så dålig fysiskt och/eller i hjärnkontoret att hemtjänsten och i förekommande fall anhöriga inte längre klarar av det. Särskilt de som flyttar till så kallade somatiska boenden är ju fysiskt ofta påtagligt risiga. När det gäller demens är det lite olika, där en del kanske till och med måste matas, medan andra kan vandra runt hela dagarna.

Därmed nte sagt att allting överallt är frid och fröjd, men det är högst missvisande att vifta med sådana lösryckta påstådda statistiska uppgifter för att antyda någon slags kausalitet.
Personalen kämpar på och gör ett fantastiskt jobb, det är det vi ser, men den urusla och stressade arbetsmiljö dom har, den ser vi sällan!
/B
Måns H 2022-06-11 10:17
Jag är ju där varje dag (och bodde där heltid då det krisade). Personalen är människor och olika. På min frus boende är de flesta snälla, ingen är ond.

Arbetsmiljön är inte urusel på min frus boende. Stressade stämmer. Det sitter i väggarna att man inte har tid. Nåt fel i systemet, att i stället för att se till att allt funkar genom att organisera rätt från början stressar man runt och pustar sen ut länge i soffan.

Det finns tekniska prylar som krånglar. Dåliga eller inga instruktioner. Då larmet inte funkade gav personalen upp. Jag köpte batteri på Clas O och fick igång det, men fortfarande utan att nån egentligen vet hur apparaten ska hanteras.

Nattskiftet blev jag imponerad av. Två personer sköter de boende i hela huset. Med backup från gemensam sjuksköterska för flera boenden funkade det rätt bra.
Undrar vad den mannen upplevt? Något måste det vara. Min fars sista tid på ett boende var helt mönstergillt skött, människokärlek hela vägen från de som arbetade där.
Den gubben verkar inte ha alla höns hemma..
HaD/Gunte..
Måns H 2022-06-12 00:19
Att ställa sig på gatan med plakat kanske var den utväg han hade kvar.

Här i Östergötland beordrade Regionens ledning min frus vårdcentral (och säkertså många de kunde) att inte skicka nån som blev sjuk i covid till sjukhus. De skulle lämnas på sina rum med pallitiva medel och döden noteras som förväntad. Jag har anmält till IVO som vägrat ta i ärendet och till patientnämnden som lämnat ärendet "till politiken" som inte gjort nåt alls. Attityden finns kvar ännu 2022.
En viktig fråga mannen tar upp. Att ge dropp och syrgas på äldreboenden borde vara självklart kan man tycka. Vid nästa möte ska jag göra en intervju. Om hans personliga erfarenheter. Med hälsning NL